Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
30 września 2020 r. wchodzą w życie przepisy nakładające obowiązek prezentowana (na etapie sprzedaży detalicznej) flagi kraju pochodzenia w odniesieniu do nieopakowanego mięsa.
W nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych wprowadzono dodatkowy wymóg prezentowania grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia w przypadku nieopakowanego świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu (oprócz informacji słownej o pochodzeniu zgodnie z rozporządzeniem nr 1337/2013). Obowiązek ten nie dotyczy mięsa sprzedawanego luzem, w odniesieniu do którego podano znak „Produkt polski”.
Deklarację kraju pochodzenia mięsa wskazuje się na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio jego prezentacji. Jej rozmiar (tj. wielkość czcionki dla informacji słownej oraz wysokość flagi) nie może być mniejszy niż wysokość czcionki użytej do prezentacji nazwy mięsa. Grafika flagi może mieć uproszczoną formę, o ile pozwala to na właściwą identyfikację państwa pochodzenia.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
EFSA wyznaczyła nowy próg bezpieczeństwa dla głównych substancji perfluoroalkilowych, czyli PFAS, które kumulują się w organizmie. Próg TWI (dopuszczalnego tygodniowego spożycia) w wysokości 4,4 nanogramów na kilogram masy ciała na tydzień - jest częścią opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi wynikających z obecności tych substancji w żywności.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.