Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywiec Zdrój wprowadza pierwszą w swojej ofercie butelkę wyprodukowaną w 100% z tworzywa PET, pochodzącego z recyklingu

Kategoria: Biznes

Wprowadzenie butelki wyprodukowanej w całości z przetworzonego materiału PET, to kolejny krok  w kierunku realizacji zobowiązania środowiskowego Żywiec Zdrój, ogłoszonego podczas ostatniego szczytu klimatycznego ONZ. Zgodnie z nim, już w 2020 roku taka sama ilość plastiku, jaką firma wprowadzi na rynek, zostanie zebrana i poddana recyklingowi. Dzięki temu surowiec będzie mógł zostać ponownie wykorzystany do produkcji kolejnych przedmiotów, w tym kolejnych butelek.

Plastik nigdy nie powinien trafić do środowiska naturalnego, a jednym ze sposobów zapobiegania temu, może być selektywna zbiórka i recykling - rozwiązanie wpisujące się w ideę obiegu zamkniętego. Proces recyklingu umożliwia wielokrotne wykorzystanie surowca, co niesie ze sobą znaczące korzyści: pozwala zmniejszyć zużycie zasobów naturalnych, takich jak: ropa naftowa, energia, woda oraz ograniczyć emisję gazów cieplarnianych (tzw. „ślad węglowy”).

Mając świadomość korzyści płynących z recyklingu,  Żywiec Zdrój podejmuje liczne działania na rzecz efektywnego systemu zbiórki i recyklingu butelek PET w Polsce, co wpisuje się również w zobowiązanie ogłoszone przez firmę na ostatnim szczycie klimatycznym ONZ: Żywiec Zdrój chce swoimi działaniami dać przykład odpowiedzialnego podejścia do zagospodarowania i wykorzystania opakowań z tworzyw sztucznych. Wprowadzenie na rynek butelek wykonanych z tworzywa pochodzącego w 100% z recyklingu to dowód na to, że PET jest wartościowym surowcem: z jednej butelki po napoju można tworzyć kolejną, znacząco ograniczając przy tym wprowadzanie na rynek pierwotnego plastiku. Zastosowanie w 100% przetworzonego surowca PET w naszej nowej butelce, pozwoliło na zredukowanie zużycia ropy naftowej do zera oraz na ograniczenie emisji CO2 aż o 45% - mówi Dyrektor ds. Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Żywiec Zdrój, Edyta Krysiuk-Kowalczyk.

Recykling odpowiada na współczesne wyzwania środowiskowe, wpisując się w ideę  gospodarki o obiegu zamkniętym

Żywiec Zdrój, biorąc odpowiedzialność nie tylko za swoje produkty, ale również za wszystko, co jest z nimi związane - w tym także za opakowania - od lat prowadzi działania wpisujące się w ideę gospodarki o obiegu zamkniętym. Wszystkie butelki wprowadzane na rynek przez Żywiec Zdrój w 100% nadają się do recyklingu, a ich kwadratowy kształt i zmniejszona masa pozwalają na optymalne wykorzystanie przestrzeni ładunkowej w procesach dystrybucji, a co za tym idzie – na znaczące zmniejszenie ich wpływu na środowisko. Wprowadzenie na rynek butelki 100% rPET to kolejne działanie firmy, będące kontynuacją od lat realizowanej strategii, a zarazem  jedno z działań wpisujących się w jej zobowiązanie środowiskowe.

Na korzyści, jakie płyną z wykorzystania rPET do produkcji opakowań zwraca uwagę również profesor Hanna Żakowska, Dyrektor COBRO - Instytutu Badawczego Opakowań: Dbałość o środowisko naturalne to obowiązek i odpowiedzialność każdego z nas. Jedną z najbardziej skutecznych form tej dbałości jest odpowiednia zbiórka i segregacja odpadów, a następnie recykling. Jak wykazują oceny cyklu życia, przeprowadzane w Instytucie w latach 2011-2018, wykorzystanie rPET do produkcji butelek zmniejsza obciążenia środowiskowe związane z wytwarzaniem opakowań – np. butelka o pojemności 1,5 litra i masie 31,6 g do napojów niegazowanych z 50-procentowym udziałem rPET ogranicza negatywny wpływ na środowisko już o około 30%.

Kluczowa rola zbiórki i segregacji odpadów

Żywiec Zdrój razem z partnerami, działa na rzecz  zwiększenia poziomu zbiórki i recyklingu plastikowych opakowań, tak, by w 2025 roku osiągnąć poziom powyżej 90% recyklingu butelek PET w Polsce. Firma zapowiada kolejne działania dążące do wielokrotnego wykorzystania tworzywa PET, tak by móc ograniczać ilość pierwotnego plastiku wprowadzanego na rynek.

Konieczność działań na rzecz usprawnienia systemu zbiórki i segregacji odpadów w Polsce potwierdzają inni przedsiębiorcy: Każdego dnia przetwarzamy 3 miliony sztuk butelek PET. Dzięki procesowi recyklingu, tworzywo PET zyskuje kolejne życie i znajduje szerokie zastosowanie, służąc m.in. do produkcji włóknin, taśm opakowaniowych, folii oraz preform, z których powstają butelki. Aby jednak cały proces działał efektywnie niezbędne jest właściwe segregowanie odpadów – mówi Leszek Dziopak, Prezes Zarządu IMP Polowat Sp. z o.o.

Mając świadomość znaczenia prawidłowej segregacji odpadów dla skutecznego procesu recyklingu i realnie funkcjonującej gospodarki obiegu zamkniętego, Żywiec Zdrój prowadzi działania na rzecz edukacji oraz inspirowania konsumentów do troski o naturę i zmiany postaw na bardziej ekologiczne, a w szczególności do większego zaangażowania w segregowanie odpadów.

Autor: informacje prasowa Żywiec Zdrój

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.