Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność funkcjonalna w prewencji choroby Alzheimera

Kategoria: Składniki Żywności

Genisteina z soi

Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) wraz z Instytutem Badań Sanitarnych (INCLIVA) w Hiszpanii połączyły siły we wspólnym projekcie, którego celem jest zaprojektowanie żywności funkcjonalnej wzbogaconej w genisteinę – związek z rodziny izoflawonów pozyskiwany z soi, który ma unikalne właściwości pozwalające na wykorzystanie go w prewencji choroby Alzheimera. Proces starzenia się społeczeństwa stale postępuje, w związku z czym przewiduje się, że schorzenie to będzie coraz powszechniejsze. Z tego powodu opracowywanie nowych metod profilaktyki i leczenia Alzheimera jest obecnie niezwykle istotne.

Produkty przystępne dla osób starszych

Dane epidemiologiczne wskazują, że zapadalność na tę chorobę jest niższa w krajach, w których spożywa się produkty o wysokiej zawartości genisteiny. Jest to związek chemiczny pochodzenia roślinnego, który występuje m.in. w soi, kudzu, chmielu i koniczynie. Trwają prace nad produktami spożywczymi, które mogłyby być włączone do codziennej diety, byłyby łatwe do przeżucia (aby ułatwić konsumpcję osobom starszym), a zarazem posiadałyby wystarczającą ilość genisteiny, by wywołać korzystny efekt zdrowotny i mogłyby być sprzedawane w supermarketach lub sklepach spożywczych.

Przede wszystkim profilaktyka

Choroba Alzheimera może być obecnie diagnozowana w początkowym stadium rozwoju, co zwiększa szanse na wdrożenie odpowiednio wczesnego leczenia, o wiele bardziej skutecznego niż metody opóźniające jedynie rozwój symptomów schorzenia. Hiszpański projekt ma na celu stworzenie żywności o wysokiej zawartości genisteiny, zapobiegającej rozwojowi Alzheimera i, zgodnie z obecnym stanem wiedzy, pozbawionej efektów ubocznych.

Projekt otwarty dla przedsiębiorców

W projekcie biorą udział instytucje o dużym doświadczeniu w zakresie opracowywania skutecznych produktów funkcjonalnych (AINIA) oraz badań nad chorobą Alzheimera i właściwościami genisteiny (INCLIVA). Aby efekty pracy badaczy mogły zostać wykorzystane przez przemysł spożywczy, projekt jest otwarty dla prywatnych przedsiębiorstw, które chciałyby uczestniczyć zarówno w projektowaniu procesów pozyskiwania składników aktywnych (genisteiny), jak i w opracowywaniu wzbogaconych w nią produktów funkcjonalnych.

Źródło:

http://www.ainia.es/noticias/prensa/ainia-incliva-investigacion-alimentos-funcionales-prevencion-alzheimer/

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.