Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność na pierwszym miejscu w agendzie klimatycznej COP28

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas dorocznego szczytu klimatycznego ONZ - COP28 w Dubaju w dn. 1 grudnia 2023 r. podpisana została Deklaracja w sprawie zrównoważonego rolnictwa, odpornych systemów żywnościowych i działań klimatycznych, zobowiązująca do włączenia żywności do planów klimatycznych krajów do 2025 r.  Deklarację podpisały 134 kraje, w tym Polska, które zajmują 70% powierzchni świata. Wśród nich także wiele krajów o najwyższej emisji gazów cieplarnianych związanych z żywnością, m.in. Brazylia, Chiny, Unia Europejska i Stany Zjednoczone.

Ogłoszono także uruchomienie środków o wartości ponad 2,5 mld USD na wsparcie bezpieczeństwa żywnościowego przy jednoczesnej walce ze zmianami klimatycznymi oraz nowe partnerstwo pomiędzy ZEA a Fundacją Billa i Melindy Gatesów na rzecz innowacji w systemach żywnościowych w obliczu zmian klimatycznych.

Dzisiejsze zaangażowanie krajów na całym świecie pomoże w zbudowaniu globalnego systemu żywnościowego na miarę przyszłości

W 134 krajach sygnatariuszach Deklaracji mieszka ponad 5,7 mld ludzi i prawie 500 mln rolników, produkują one 70% spożywanej przez nas żywności i odpowiadają za 76% wszystkich emisji ze światowych systemów żywnościowych lub 25% całkowitych emisji na świecie.

Zatwierdzenie Deklaracji pomoże we wzmocnieniu systemów żywnościowych, budowaniu odporności na zmiany klimatyczne, ograniczaniu globalnych emisji i przyczynianiu się do globalnej walki z głodem, zgodnie z celami zrównoważonego rozwoju ONZ (SDG). Deklaracja – pierwsza tego rodzaju w ramach procesu COP – podkreśla potrzebę wspólnych działań w sprawie zmian klimatycznych, które niekorzystnie wpływają na dużą część światowej populacji.

Chociaż systemy żywnościowe mają kluczowe znaczenie dla zaspokajania potrzeb społecznych i umożliwiania adaptacji do skutków klimatu, są one również odpowiedzialne za aż 1/3 światowych emisji gazów cieplarnianych. Wielu drobnych rolników w krajach o niskich i średnich dochodach również boryka się z większą podatnością na zmiany klimatyczne.

Kluczowe założenia Deklaracji:

  • Zjednoczone Emiraty Arabskie i Fundacja Billa i Melindy Gatesów uruchomiły partnerstwo o wartości 200 mln USD na rzecz systemów żywnościowych, innowacji w rolnictwie i działań na rzecz klimatu, koncentrujące się na badaniach w rolnictwie, zwiększaniu skali innowacji w rolnictwie i finansowaniu pomocy technicznej na rzecz wdrożenia Deklaracji.
  • Zjednoczone Emiraty Arabskie dołączają do CGIAR, globalnego partnerstwa zrzeszającego organizacje międzynarodowe zajmujące się badaniami nad bezpieczeństwem żywnościowym, odpornością i adaptacją do klimatu.
  • COP28 i grupa partnerów ogłosiły wspólne wysiłki mające na celu zaoferowanie krajom wysokiej jakości współpracy technicznej i pomoc w realizacji celów Deklaracji. Partnerzy stojący za współpracą techniczną przekazali ponad 200 mln USD na nowe wsparcie, zobowiązując się jednocześnie do zwiększenia koordynacji w ramach swoich szerszych portfolio.
  • COP28 Zjednoczone Emiraty Arabskie wraz ze Światową Radą Biznesu ds. Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) i Boston Consulting Group (BCG), przy wsparciu Mistrzów Wysokiego Szczebla ONZ ds. Zmian Klimatu, uruchomiły Program Działań na rzecz Krajobrazów Regeneracyjnych. Dzięki temu wiodące organizacje zajmujące się żywnością i rolnictwem połączą siły, aby skalować rolnictwo regeneracyjne, przekształcając 160 mln hektarów w rolnictwo regeneracyjne do 2030 r., czemu towarzyszyć będą przyszłe inwestycje o wartości 2,2 mld USD i angażować 3,6 mln rolników na całym świecie.
  • Mistrzowie Wysokiego Szczebla ONZ, we współpracy z podmiotami pozarządowymi, w tym rolnikami, ludnością tubylczą, konsumentami, miastami, młodzieżą, przedsiębiorstwami, instytucjami finansowymi, organizacjami filantropijnymi i innymi, ogłosili wezwanie do działania na rzecz transformacji systemów żywnościowych dla ludzi, przyrody i klimatu, w celu wsparcia deklaracji i podkreślenia pilnej potrzeby podjęcia przez wszystkie podmioty działań w sprawie systemów żywnościowych.

Agenda COP28 dotycząca systemów żywnościowych i rolnictwa składa się z czterech filarów, obejmujących przywództwo krajowe, podmioty niepaństwowe, zwiększanie skali innowacji i finanse.

COP28 współpracuje również z przedstawicielami każdego etapu systemu żywnościowego i łańcucha wartości, w tym rolnikami, społeczeństwem obywatelskim, przedsiębiorstwami i samorządami lokalnymi, aby przyspieszyć przejście na rolnictwo regeneracyjne.

Źródło: https://www.cop28.com/en/news/2023/12/COP28-UAE-Presidency-puts-food-systems-transformation

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.