Żywność na pierwszym miejscu w agendzie klimatycznej COP28
Podczas dorocznego szczytu klimatycznego ONZ - COP28 w Dubaju w dn. 1 grudnia 2023 r. podpisana została Deklaracja w sprawie zrównoważonego rolnictwa, odpornych systemów żywnościowych i działań klimatycznych, zobowiązująca do włączenia żywności do planów klimatycznych krajów do 2025 r. Deklarację podpisały 134 kraje, w tym Polska, które zajmują 70% powierzchni świata. Wśród nich także wiele krajów o najwyższej emisji gazów cieplarnianych związanych z żywnością, m.in. Brazylia, Chiny, Unia Europejska i Stany Zjednoczone.
Ogłoszono także uruchomienie środków o wartości ponad 2,5 mld USD na wsparcie bezpieczeństwa żywnościowego przy jednoczesnej walce ze zmianami klimatycznymi oraz nowe partnerstwo pomiędzy ZEA a Fundacją Billa i Melindy Gatesów na rzecz innowacji w systemach żywnościowych w obliczu zmian klimatycznych.
Dzisiejsze zaangażowanie krajów na całym świecie pomoże w zbudowaniu globalnego systemu żywnościowego na miarę przyszłości
W 134 krajach sygnatariuszach Deklaracji mieszka ponad 5,7 mld ludzi i prawie 500 mln rolników, produkują one 70% spożywanej przez nas żywności i odpowiadają za 76% wszystkich emisji ze światowych systemów żywnościowych lub 25% całkowitych emisji na świecie.
Zatwierdzenie Deklaracji pomoże we wzmocnieniu systemów żywnościowych, budowaniu odporności na zmiany klimatyczne, ograniczaniu globalnych emisji i przyczynianiu się do globalnej walki z głodem, zgodnie z celami zrównoważonego rozwoju ONZ (SDG). Deklaracja – pierwsza tego rodzaju w ramach procesu COP – podkreśla potrzebę wspólnych działań w sprawie zmian klimatycznych, które niekorzystnie wpływają na dużą część światowej populacji.
Chociaż systemy żywnościowe mają kluczowe znaczenie dla zaspokajania potrzeb społecznych i umożliwiania adaptacji do skutków klimatu, są one również odpowiedzialne za aż 1/3 światowych emisji gazów cieplarnianych. Wielu drobnych rolników w krajach o niskich i średnich dochodach również boryka się z większą podatnością na zmiany klimatyczne.
Kluczowe założenia Deklaracji:
- Zjednoczone Emiraty Arabskie i Fundacja Billa i Melindy Gatesów uruchomiły partnerstwo o wartości 200 mln USD na rzecz systemów żywnościowych, innowacji w rolnictwie i działań na rzecz klimatu, koncentrujące się na badaniach w rolnictwie, zwiększaniu skali innowacji w rolnictwie i finansowaniu pomocy technicznej na rzecz wdrożenia Deklaracji.
- Zjednoczone Emiraty Arabskie dołączają do CGIAR, globalnego partnerstwa zrzeszającego organizacje międzynarodowe zajmujące się badaniami nad bezpieczeństwem żywnościowym, odpornością i adaptacją do klimatu.
- COP28 i grupa partnerów ogłosiły wspólne wysiłki mające na celu zaoferowanie krajom wysokiej jakości współpracy technicznej i pomoc w realizacji celów Deklaracji. Partnerzy stojący za współpracą techniczną przekazali ponad 200 mln USD na nowe wsparcie, zobowiązując się jednocześnie do zwiększenia koordynacji w ramach swoich szerszych portfolio.
- COP28 Zjednoczone Emiraty Arabskie wraz ze Światową Radą Biznesu ds. Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) i Boston Consulting Group (BCG), przy wsparciu Mistrzów Wysokiego Szczebla ONZ ds. Zmian Klimatu, uruchomiły Program Działań na rzecz Krajobrazów Regeneracyjnych. Dzięki temu wiodące organizacje zajmujące się żywnością i rolnictwem połączą siły, aby skalować rolnictwo regeneracyjne, przekształcając 160 mln hektarów w rolnictwo regeneracyjne do 2030 r., czemu towarzyszyć będą przyszłe inwestycje o wartości 2,2 mld USD i angażować 3,6 mln rolników na całym świecie.
- Mistrzowie Wysokiego Szczebla ONZ, we współpracy z podmiotami pozarządowymi, w tym rolnikami, ludnością tubylczą, konsumentami, miastami, młodzieżą, przedsiębiorstwami, instytucjami finansowymi, organizacjami filantropijnymi i innymi, ogłosili wezwanie do działania na rzecz transformacji systemów żywnościowych dla ludzi, przyrody i klimatu, w celu wsparcia deklaracji i podkreślenia pilnej potrzeby podjęcia przez wszystkie podmioty działań w sprawie systemów żywnościowych.
Agenda COP28 dotycząca systemów żywnościowych i rolnictwa składa się z czterech filarów, obejmujących przywództwo krajowe, podmioty niepaństwowe, zwiększanie skali innowacji i finanse.
COP28 współpracuje również z przedstawicielami każdego etapu systemu żywnościowego i łańcucha wartości, w tym rolnikami, społeczeństwem obywatelskim, przedsiębiorstwami i samorządami lokalnymi, aby przyspieszyć przejście na rolnictwo regeneracyjne.
Źródło: https://www.cop28.com/en/news/2023/12/COP28-UAE-Presidency-puts-food-systems-transformation
Przeczytaj także
-
04.12.2023
Większe bezpieczeństwo żywności. Mniej odpadów
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
-
04.12.2023
Chroni zdrowie konsumentów, zapewnia uczciwy handel żywnością – 60 lat Komisji Kodeksu Żywnościowego
W głównej siedzibie FAO w Rzymie, w ramach 46. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, 27 listopada 2023 r., odbyły się obchody jubileuszu 60-lecia tej organizacji.
-
01.03.2022
Kluczowa rola systemów żywnościowych w dyskusjach i podejmowaniu decyzji dotyczących zmian klimatycznych
Rok 2021 był przez wielu określany jako przełomowy rok dla transformacji systemu żywnościowego, ze sztandarowymi kamieniami milowymi, takimi jak pierwszy szczyt systemów żywnościowych ONZ, który podkreślił pilną potrzebę zmian i znaczenie współpracy. Jednak pojawiły się również głosy opisujące szczyt również jako chybiony, ze względu na postawienie problemu żwyności „nie wystarczająco wysoko w porządku obrad” w negocjacjach i dialogach na COP26 w listopadzie 2021 r.