Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Spotkanie Forum Doradczego EFSA miało odbyć się w Osijeku, którego gospodarzem są władze Chorwacji. Biorąc pod uwagę obecną pandemię COVID-19, spotkanie zostało przekształcone w spotkanie wirtualne i odbędzie się w dniach 1 i 2 kwietnia 2020 r. Chorwacka Agencja ds. Rolnictwa i Żywności z siedzibą w Osijeku jest zarówno forum doradczym, jak i punktem kontaktowym wyznaczonym przez organizację krajową. Poniżej przedstawiamy fragment wywiadu przeprowadzonego przez chorwacką agencją Euractiv z dyrektorem wykonawczym EFSA, Bernhardem Url.
Obecnie nie ma żadnych dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa COVID-19. Transmisja jest powiązana z drogami oddechowymi. Oznacza to, że wirus rozprzestrzenia się poprzez kropelki oddechowe wytwarzane podczas kaszlu lub kichania przez osobę zakażoną.
To prawda, że koronawirus może przetrwać na powierzchni przez ograniczony czas. Osoba zakażona może zanieczyścić żywność, przygotowując ją lub obchodząc się z nią brudnymi rękoma lub drogą kropelkową. Jednak przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności w krajach członkowskich UE zapewniają wysoki poziom ochrony przed skażoną żywnością. Muszę jednak wyraźnie podkreślić znaczenie wysokich standardów higieny, również w naszych gospodarstwach domowych, kiedy przygotowujemy żywność. Higiena jest kluczem, nie tylko do zapobiegania COVID-19, ale także wszelkim infekcjom przenoszonym przez żywność. Dodatkowo, co warte podkreślenia, jak w przypadku innych znanych wirusów tego typu, jest on wrażliwy na temperaturę gotowania.
Władze takie jak WHO lub amerykański Urząd ds. Żywności i Leków zgadzają się, że w świetle obecnego stanu wiedzy, że żywność nie jest nośnikiem infekcji. Doświadczenia z poprzednich epidemii powiązanych ze sobą wirusów, takich jak SARS -CoV i MERS-CoV, również wskazują, że nie doszło do przeniesienia poprzez spożycie żywności. Ściśle monitorujemy jednak literaturę naukową pod kątem wszelkich nowych i istotnych informacji.
Istnieją hipotezy, że rynek żywności w Wuhan jest źródłem łańcucha infekcji. Według mojej wiedzy prawdziwe źródło pierwszej ludzkiej infekcji nie zostało jeszcze zidentyfikowane. Koronawirusy to duża rodzina wirusów, które są powszechne u zwierząt i ludzi. Są one jedną z głównych przyczyn przeziębień, na które wielu z nas cierpi każdego roku. Do tej pory nie mamy żadnych dowodów na to, że infekcja przenoszona jest przez żywność infekcję. Nowy wirus SARS-CoV-2 wydaje się podążać tym wzorcem, ponieważ atakuje drogi oddechowe.
W UE obowiązują rygorystyczne przepisy gwarantujące wysoki poziom bezpieczeństwa żywności. Środki bezpieczeństwa biologicznego i dobre praktyki higieniczne, w tym dobre praktyki higieny osobistej pracowników sektora spożywczego, już teraz chronią konsumentów przed innymi możliwymi infekcjami poprzez skażoną żywność, a nie tylko koronawirusem.
Wszyscy możemy podjąć proste środki ostrożności, takie jak mycie i dezynfekcja wszystkich powierzchni i narzędzi mających kontakt z żywnością, mycie rąk lub gotowanie żywności.
Cały wywiad dostępny na: Euractiv
Przeczytaj także
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano w formie pytań i odpowiedzi informacje dotyczące koronawirusa w odniesieniu do żywności i przemysłu spożywczego.
Koronawirus powodujący COVID-19 pozostaje „żywy” przez kilka godzin w aerozolu, a także przez nawet kilka dni na powierzchniach, wynika z najnowszych badań opublikowanych w New England Journal of Medicine (NEJM). Wyniki te sugerują, że ludzie mogą nabyć wirusa poprzez powietrze i po dotknięciu skażonych przedmiotów.
Epidemia koronawirusa rozprzestrzenia się coraz bardziej. Budzi to obawy czy żywność importowana z Chin do Europy może być zainfekowana i czy jest bezpieczna do spożycia.