Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność utrwalana z wykorzystaniem promieniowania jonizującego – wyniki rocznej kontroli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

We Francji corocznie przeprowadzana jest kontrola żywności utrwalanej przy użyciu promieniowania jonizującego prowadzona przez DGCCRF - Generalną Dyrekcję Ochrony Konkurencji, Konsumpcji i Nadużyć Finansowych. Ma ona na celu weryfikację bezpieczeństwa produktów, które są poddawane procesowi jonizacji we Francji, ale również kontrolę produktów importowanych, które zostały utrwalone z wykorzystaniem promieniowania jonizującego w kraju pochodzenia.

Kontrola przeprowadzona w 2016 roku wykazała nieprawidłowości w jednej z pięciu placówek, które zostały dopuszczone do utrwalania żywości przy użyciu promieniowania jonizującego we Francji. Przedsiębiorstwo nie dopełniło wymagań w zakresie tzw. kwalifikacji produktów, uwzględniającej maksymalne i minimalne dawki napromieniowania dla każdego produktu spożywczego, zgodnie z jego kategorią, gęstością i wymiarami. W rejestrze wyrobów, znajdowały się natomiast produkty dla których maksymalna dawka promieniowania jonizującego została przekroczona. Placówka nie prowadziła również obowiązkowej ewidencji numerów identyfikacyjnych materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością i utrwalania jonizacyjnego.

Podczas kontroli zebrano i poddano analizie 171 próbek. Wśród nich dla  6%, czyli 11 próbek wykazano nieprawidłowości. Na etykietach 8 produktów brakowało obowiązkowej informacji o przeprowadzeniu utrwalania jonizującego, natomiast w przypadku pozostałych 3 zabiegi jonizujące były prowadzone na produktach, dla których metoda ta nie jest dozwolona (ogony raków pochodzące z Chin, suszone anchois importowane z Tajlandii).

W następstwie wykazanych nieprawidłowości wydano 4 ostrzeżenia oraz 3 nakazy sądowe. Sporządzono również protokół dotyczący nieuprawnionego utrwalania promieniowaniem jonizującym produktów rybołówstwa.

Wyniki przeprowadzonej kontroli potwierdzają obserwowaną w ostatnich latach niepokojącą tendencję, dotyczącą wzrostu częstotliwości stosowania procesu jonizacji do utrwalania produktów rybołówstwa importowanych z Azji, wbrew zakazującym tych zabiegów regulacjom prawnym. Warto również zauważyć, iż w przypadku coraz większej ilości azjatyckich przypraw  poddawanych procesowi jonizacji, informacja o tym procesie, niezgodnie z prawem, została pominięta na ich etykietach. Zgromadzone wyniki uzasadniają więc celowość prowadzenia kolejnych kontroli ukierunkowanych szczególnie na produkty importowane z Azji.

 

Źródła:

"Plan annuel de contrôle des aliments traités par ionisation"

http://www.economie.gouv.fr/dgccrf/plan-annuel-controle-des-aliments-traites-par-ionisation

 

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.