Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Afrykański pomór świń (ASF) – jak powstrzymać rozprzestrzenianie się choroby? Opinia EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak twierdzą eksperci z EFSA: „dzielenie się najlepszymi praktykami w zwalczaniu afrykańskiego pomoru świń ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się choroby”. Wśród najważniejszych zagadnień naukowcy wymieniają metody wczesnego wykrywania zagrożenia oraz rygorystyczne środki nadzwyczajne.

Opinia ekspertów została sporządzona w oparciu o analizę danych epidemiologicznych, obejmujących okres od września 2016 roku do września 2017 roku. Naukowcy z EFSA pomagali krajom bałtyckim, w tym również Polsce, przeprowadzić kompleksowy przegląd zebranych danych.

Jak wynika z przeprowadzonej analizy, afrykański pomór świń wciąż rozprzestrzenia się wśród dzików na terytorium Unii Europejskiej. W 2017 roku dwa nowe państwa członkowskie – Czechy i Rumunia, których do tej pory nie dotyczył ten problem, również zgłosiły przypadki wystąpienia afrykańskiego pomoru świń u dzików. Tym samym, liczba państw dotkniętych tą chorobą w Europie w okresie od września 2016 do września 2017 roku wzrosła do sześciu.

Podsumowując zgromadzone informacje eksperci z EFSA doszli do wniosku, że pomimo wspólnych wysiłków państw członkowskich na rzecz powstrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń wśród dzików, ludzie odegrali kluczową rolę w przenoszeniu się choroby na stada dzików np. poprzez wyrzucanie skażonych odpadów w siedliskach dzików.

Wyniki raportu, przeprowadzonego przez grupę roboczą ds. afrykańskiego pomoru świń, działającą w ramach EFSA, zostały szczegółowo omówione podczas konferencji zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa Republiki Czeskiej w Pradze w listopadzie 2017 roku.

Zebrane przez ekspertów i państwa członkowskie dane, dotyczące ognisk afrykańskiego pomoru świń w krajach bałtyckich i Polsce, dostępne są na stronie internetowej EFSA:

Analizy epidemiologiczne afrykańskiego pomoru świń w krajach bałtyckich i Polsce (aktualizacja wrzesień 2016 r.-wrzesień 2017 r.): 

 

Źródło:
https://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/171108

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.