Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

AI poprawiające smak żywności czy rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić do 90% wody – nagrodzone podczas FoodTech Innovation Awards 2024

Kategoria: Biznes

Podczas tegorocznej edycji Food 4 Future, która odbyła się w Bilbao w dn. (16-18 kwietnia) wręczono nagrody Foodtech Innovation Awards 2024. Te coroczne nagrody przyznawane są firmom, które wyróżniają się dzięki innowacyjnym innicjatywom i przedsięwzięciom pod względem technologii, zrównoważonego rozwoju, opakowaniom w obiegu zamkniętym i inteligentnej logistyc w branży spożywczej. Ceremonia wręczenia nagród zgromadziła wiodące firmy z branży, stowarzyszenia i administrację publiczną, aby nagrodzić najbardziej innowacyjne rozwiązania w dziedzinie foodtech.

Pierwszym zwycięzcą nagrody Foodtech Innovation Awards 2024, został Agricolus, który otrzymał nagrodę Tecnalia Award za najbardziej innowacyjne rozwiązanie w zakresie cyfryzacji dla przemysłu spożywczego i napojów za swoją platformę cyfrową wykorzystującą rolnictwo precyzyjne z danymi rzeczywistymi, aby uzyskać jak najwięcej z upraw. Finalistami w tej kategorii został Hyperplan za rozwiązanie dostarczające rzetelnych i natychmiastowo dostępnych informacji o produkcji rolnej; oraz Brainr za platformę chmurową opartą na sztucznej inteligencji dla przemysłu spożywczego, która pozwala optymalizować procesy i zarządzać operacjami fabryki w czasie rzeczywistym.

Nagroda Maser Grup Award za najlepszy projekt dotyczący zdrowej żywności trafiła do firmy Genbioma, która opracowała swój pierwszy produkt skupiający się na kontroli poziomu glukozy jako uzupełnienie leczenia poprzez równoważenie mikroflory jelitowej. Finalistami byli Ninja Foods, firma która opracowała jadalną i zdrową „pastę klejową” na bazie konjacu, aby połączyć składniki w zdrowe przekąski; a firma Nucaps nagrodzona została za pionierskie mikrokapsułkowane bakterie probiotyczne, które poprawiają trawienie i zdrowie człowieka.

Nagroda AER Automation Award za najlepsze rozwiązanie z zakresu automatyzacji i robotyki dla łańcucha wartości żywności trafiła do firmy Urtech Water, która zaprojektowała unikalną technologię opartą na fotoelektrochemii, która pozwala zaoszczędzić do 90% wody w przemyśle spożywczym. Beckhoff ze zdecentralizowanym MX-Systemem automatyzującym maszyny i instalacje oraz Kisuitech z autonomicznym robotem roboczym Adam dla sadowników zostali finalistami w tej kategorii.

Nagroda Basque Food Cluster Award za innowacyjny projekt dla branży opakowań trafiła do firmy Pack2Earth i jej pierwszych materiałów pochodzenia biologicznego, które są kompostowane w temperaturze pokojowej i przeznaczone do produkcji opakowań na produkty suche i płynne o długim okresie przydatności do spożycia, takich jak tacki, torby, pokrywki i kubki. Vidrala ze szklaną butelką o ergonomicznej i aerodynamicznej konstrukcji, która umożliwia lepszą obsługę i większą wydajność w całym łańcuchu dostaw; oraz Bio2Coat, ze swoim jadalnym opakowaniem z dodatkiem probiotyków w recepturze, zajęły drugie miejsce w tej kategorii.

Nagroda CNTA dla najbardziej innowacyjnego startupu trafiła do Alcheme Bio, pioniera w dziedzinie „aromatu komórkowego”, który wpływa na wyrażanie przez żywność własnych smaków poprzez opatentowany proces wykorzystujący sztuczną inteligencję i uczenie maszynowe, które naśladuje środowisko, w którym organizmy rosną w naturze. Finalistami zostali AOTECH za zastosowanie nauki o świetle (fotoniki) jako pomostu do cyfryzacji przemysłu spożywczego, prowadzącego do bardziej wydajnego i zrównoważonego sektora; oraz Urtech Water za technologię regeneracji wody in situ w procesach przemysłowych bez użycia środków chemicznych.

Nagroda ICEX dla hiszpańskiego startupu o największej międzynarodowej projekcji trafiła do firmy Keepcool, która wprowadziła innowacje w zakresie rozwiązań technologicznych mających na celu przedłużenie okresu przydatności do spożycia łatwo psujących się produktów, uniknięcie ponad 3,5 mln kg odpadów miesięcznie i potencjalnie wykarmienie 250 000 ludzi rocznie. Finalistami byli Innomy za hodowle tkanek grzybów, których zadaniem było stworzenie struktur imitujących włóknistą i delikatną konsystencję mięsa; oraz Pack2Earth, dla opakowań kompostowalnych do kontaktu z żywnością, przeznaczonych do produktów suchych i półpłynnych o długiej trwałości.

Oraz nagroda Agrobanku dla najlepszego projektu zrównoważonego rozwoju podkreśliła pracę Covap (Cooperativa Ganadera del Valle de los Pedroches) na rzecz promowanej przez nią polityki środowiskowej, opartej na dekarbonizacji, efektywności energetycznej i obiegu zamkniętym zasobów. Finalistami tej nagrody zostali Coca-Cola Europacific Partners, za plan strategiczny mający na celu ograniczenie zużycia wody w procesach produkcyjnych i ochronę źródeł wody; oraz CuonCrop za usługę My-Eco-Ruler, która umożliwia pomiar, analizę i komunikację wskaźników ekologicznych produktów spożywczych lub inicjatyw prowadzonych przez firmy i społeczności.

Food 4 Future – Expo Foodtech to innowacyjne wydarzenie dla profesjonalistów z całego łańcucha wartości przemysłu spożywczego, które odbywa cię co roku w Bilbao, a w tym roku zgromadziło 250 wystawców i ponad 8000 odwiedzających.

FoodFakty były parterem tego wydarzenia - poniżej nasza fotorelacja

 

 

 

 

 

Wybierz temat: Kongresy i Targi Plant-based Procesy i Technologie

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.