Wyniki wyszukiwania
-
18.06.2025
Eksport miodu do Wielkiej Brytanii
Polska od lat jest jednym z czołowych producentów miodu w Europie, a jego eksport odgrywa istotną rolę w handlu międzynarodowym. Wielka Brytania, znana ze swojego zamiłowania do wysokiej jakości produktów spożywczych, staje się coraz ważniejszym rynkiem dla polskiego miodu.
-
18.06.2025
FFSW 2025 - dzień 3 - 11.06.2025 - nagranie
Nagranie z FoodFakty Saferty Week 2025 - dzień 3 - Żywność dla zdrowia i dobrego samopoczucia konsumentów. Przegląd najważniejszych zmian i wnioski ze stwierdzanych niezgodności podczas audytów standardów rodziny GFSI
-
18.06.2025
Przetwórstwo Ryb w Polsce: eksport, innowacje i bezpieczeństwo
Rosnąca presja regulacyjna, konflikty i napięcia międzynarodowe, niedobór surowców oraz transformacja technologiczna – to tylko część wyzwań, przed którymi stoi dziś polski sektor przetwórstwa ryb. Tematy te zdominowały doroczne spotkanie branży rybnej, które odbyło się w dniach 11–12 czerwca 2025 roku w Kołobrzegu.
-
17.06.2025
XI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVII Małopolska Giełda Agroturystyczna – już we wrześniu!
W dniach 20–21 września 2025 r., w godzinach od 10:00 do 16:00, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zaprasza na XI Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVII Małopolską Giełdę Agroturystyczną.
-
17.06.2025
FFSW 2025 - dzień 2 - 10.06.2025 - nagranie
Nagranie z FoodFakty Saferty Week 2025 - dzień 2 - Zafałszowania, parametry jakości, konsument jako dodatkowy element ryzyka dla bezpieczeństwa żywności
-
17.06.2025
Ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania wyciskacza do czosnku
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu wyciskacza do czosnku ze względu na ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania produktu.
-
17.06.2025
Rekordowy wybuch zakażeń Salmonellą zdominował dane o chorobach przenoszonych przez żywność w Norwegii
W 2024 roku Norwegia odnotowała największy od dekad wybuch salmonellozy, który znacząco wpłynął na ogólną liczbę zachorowań związanych z żywnością. Mimo spadku liczby ognisk, wzrosła liczba hospitalizacji i zakażeń wewnątrzkrajowych. Opublikowany przez FHI raport rzuca światło na kluczowe zagrożenia mikrobiologiczne i wyzwania stojące przed branżą spożywczą.
-
17.06.2025
Fermentacja precyzyjna z naciskiem na bezpieczeństwo żywności – najnowszy raport FAO
W raporcie omówiono również kwestie terminologiczne, podkreślając, że brak jednolitej definicji precyzyjnej fermentacji może prowadzić do różnic w interpretacji regulacji między poszczególnymi krajami.
-
16.06.2025
FFSW 2025 - dzień 1 - 09.06.2025 - nagranie
Nagranie z FoodFakty Saferty Week 2025 - dzień 1 - Odporność systemów żywności na kryzysy. Rola kultury organizacyjnej firm i instytucji. W stronę zarządzania bazującego na ryzyku
-
16.06.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek ze wzorem kwiatowym.
-
16.06.2025
Zanieczyszczenie kwasem tenuazonowym w produktach spożywczych
Kwas tenuazonowy, mykotoksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów Alternaria, stał się stałym, ale sporadycznym problemem w zakresie bezpieczeństwa żywności.
-
16.06.2025
Dzielenie tabletek - nowa opinia Zespołu ds. Suplementów Diety
Warunkiem możliwości zastosowania takiego oznakowania w przypadku suplementów diety jest m.in. forma tabletki, która posiada odpowiednią podziałkę, umożliwiającą jej równe dzielenie