Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) testuje wykorzystanie sztucznej inteligencji do wykrywania ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność. Nowe podejście może wspierać tradycyjne metody nadzoru epidemiologicznego, pozwalając na szybsze identyfikowanie zagrożeń i skuteczniejsze reagowanie na przypadki zatruć pokarmowych.
Wyniki wyszukiwania
-
15.04.2025
Pryszczyca: zakaz wprowadzania do Polski niektórych towarów
Zakaz dotyczy niektórych zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę, pochodzących z Węgier oraz wybranych obszarów AustriiCzytaj więcej -
15.04.2025
Rozwiązywanie problemu pozostałości antybiotyków: Rozwiązania testowe dla przemysłu mleczarskiego
Zabezpieczenie przed spożyciem antybiotyków poprzez zapewnienie jakości mleka jest kluczowym wymogiem w przemyśle mleczarskim, który można osiągnąć tylko dzięki ciągłemu testowaniu. Seria Quantum testów przepływu bocznego pozwala nawet niedoświadczonemu personelowi szybko sprawdzić jakość mleka w terenie, a wynik testu może być natychmiastowo udostępniony.Czytaj więcej -
15.04.2025
Innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego - Granty naukowe programu #NestleDlaNauki przyznane
Ogłoszono laureatów konkursu grantowego pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki. Uczestnicy w swoich propozycjach podjęli się zbadania wartości odżywczej roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego.
-
14.04.2025
Podsumowanie raportu EFSA dotyczącego oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w bakteriach zoonotycznych i wskaźnikowych (2022–2023)
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance - AMR) jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata.Czytaj więcej -
14.04.2025
Czym jest CETA i jak wspiera eksport europejskich produktów do Kanady?
CETA, czyli Kompleksowa Umowa Gospodarczo-Handlowa (ang. Comprehensive Economic and Trade Agreement), to jedno z najważniejszych porozumień handlowych zawartych między Unią Europejską a KanadąCzytaj więcej -
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej -
11.04.2025
PPWR - przełomowe zmiany dla sektora opakowań
Założeniem, jakie legło u podstaw przejętego w grudniu ub.r. PPWR, było kompleksowe zdefiniowanie ram prawnych dla opakowań. Nadrzędnym celem nowych przepisów jest znaczące zmniejszenie negatywnego wpływu opakowań i odpadów opakowaniowych na środowiskoCzytaj więcej -
11.04.2025
Innowacyjne zastosowanie olejku eterycznego z pomelo na foliach PLA – badania nad wzmocnieniem właściwości fizykochemicznych i efektu przeciwdrobnoustrojowego
Współczesne technologie pakowania żywności coraz częściej koncentrują się na innowacyjnych, zrównoważonych i biodegradowalnych materiałach, które mogą skutecznie zastąpić konwencjonalne plastiki pochodzenia petrochemicznego.Czytaj więcej -
11.04.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli do zupy
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu chochli do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.Czytaj więcej -
11.04.2025
Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie
W świecie dietetyki i żywienia błonnik od dawna uznawany jest za kluczowy element zdrowej diety. Nowe badania naukowe rzucają jednak nowe światło na tę istotną grupę składników odżywczych, proponując bardziej precyzyjne podejście do ich klasyfikacji.
-
11.04.2025
Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
-
10.04.2025
Gdzie szukać oszczędności w przemyśle spożywczym? Odpowiedzi padną na Foodforum 2025
W branży spożywczej każda złotówka ma znaczenie – szczególnie dziś, gdy rosnące koszty energii, surowców i pracy wymuszają nowe podejście do efektywności. Oszczędność to nie moda, to konieczność. Jak ją osiągnąć bez kompromisów w jakości i jak wdrażać innowacje, które się opłacają – to tematy, które poruszone zostaną na majowej konferencji Endress+Hauser.