Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kluczowe zasady systemu Halal odnoszą się do spożywania mięsa, rytualnego uboju, picia alkoholu oraz innych produktów. Mięso zwierząt, które zostały zabite zgodnie z zasadami halal, musi pochodzić od zwierząt, które są dozwolone do spożycia
W dniu 12 listopada 2024 roku partnerzy europejskiego projektu D4PACK współfinansowanego przez program Interreg Central Europe, zaprezentowali wyniki badań dotyczących wyzwań, z jakimi zmaga się sektor rolno-spożywczy w zakresie opakowań. Badania objęły w szczególności sektory: mięsny, mleczarski oraz owocowo-warzywny i zostały przeprowadzone w czterech krajach pilotażowych.
Podczas pierwszej edycji Ideathonu #NestleDlaNauki, organizowanego przez Nestlé Polska, wyłoniono zespół, który zaprezentował najbardziej innowacyjne rozwiązanie w dziedzinie rolnictwa regeneratywnego. Zwycięzcami zostali studenci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którzy wywalczyli pakiet akceleracyjny Foodtech.ac o wartości 19 000 PLN.
VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy wiedzę specjalistów z praktycznymi wskazówkami, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety bogatej w wysokowartościowe białko zwierzęce i regularnej aktywności fizycznej.
Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002) oraz Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
Zainteresowanie alternatywnymi produktami żywnościowymi na bazie roślin znacznie wzrosło w ostatnich latach, dlatego ważne jest również zbadanie tych produktów pod kątem aspektów mikrobiologicznych. W badaniu zaprezentowano dane istotne z punktu widzenia koncepcji HACCP przedsiębiorstw produkujących roślinne alternatywy dla mięsa oraz określono parametry mikrobiologiczne, które należy uwzględnić podczas badania takich produktów.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Europejska Prokuratura Generalna złożyła w Bratysławie akt oskarżenia przeciwko jednej osobie i jednej firmie w ramach dochodzenia w sprawie oszustw związanych z dotacjami unijnymi i fałszerstwami dokumentów związanych z produkcją piwa.
Wchodzące niebawem w życie rozporządzenie PPWR, które na nowo ureguluje unijny rynek opakowań definiuje i określa obowiązki ich wytwórców, dostawców, importerów i dystrybutorów. Przedsiębiorcy, który działają na tym rynku muszą wiedzieć, do której grupy należą i do czego będą zobowiązani. Nie zawsze jest to jasne, tym bardziej, że granice między poszczególnymi kategoriami są cienkie.
EFSA stwierdziła, że sacharyna jest bezpieczna do spożycia przez ludzi i zwiększyła dopuszczalne dzienne spożycie(ADI) z 5 do 9 mg/kg masy ciała na dobę, zgodnie z opublikowaną opinią naukową.
Podczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej.