Wyniki wyszukiwania
-
28.10.2021
Strefa Managera: Plant based – czy ma coś wspólnego z nieuczciwą konkurencją?
Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt.
-
26.10.2021
FoodFakty Summit - Rewolucja opakowaniowa i jej wpływ na środowisko i branżę - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Rewolucja opakowaniowa i jej wpływ na środowisko i branżę - nagrania referatów z dnia 21.10.2021 r.
-
26.10.2021
Strefa Managera: Utwory, znaki towarowe i wzory przemysłowe czyli o wykorzystaniu praw własności intelektualnej i przemysłowej w branży spożywczej
W związku z coraz większą konkurencją na rynku spożywczym wielu producentów i dystrybutorów żywności pragnie zabezpieczyć swoje prawa przed ewentualnymi nieuczciwymi działaniami konkurencji. Chodzi w szczególności o próby skopiowania receptury, wyglądu, sposobu prezentacji lub reklamy żywności. Jakie instrumenty prawne można wykorzystać aby zabezpieczyć swoje interesy?
-
26.10.2021
FoodFakty Summit - Działania przemysłu spożywczego w ramach zrównoważonego rozwoju - nagrania referatów
FoodFakty Summit - Działania przemysłu spożywczego w ramach zrównoważonego rozwoju - nagrania referatów z dnia 19.10.2021 r.
-
20.10.2021
Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Beata Studzińska-Marciniak (IFS).
-
15.10.2021
Strefa Managera: Tlenek etylenu (ETO) w produktach – przegląd wybranych danych z RASFF (styczeń-październik 2021)
Tlenek etylenu używany jest do sterylizacji materiałów i narzędzi stosowanych w chirurgii oraz innych wyrobów medycznych, nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie. Związane jest to z dosyć dużą toksycznością tego związku.
-
15.10.2021
eFORUM Strategie Plant-Based - nagrania referatów
Nagrania referatów z eFORUM Strategie Plant-Based - surowce, technologie, reformulacje, aspekty prawne, rebranding, komunikacja
-
08.10.2021
eFORUM FoodFakty Salmonella w żywności - Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania - Nagrania referatów
Nagrania referatów z eFORUM FoodFakty Salmonella w żywności - Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania
-
08.10.2021
Strefa Managera: Prawo paszowe - podstawy prawne, zakres regulacji
Podczas żywienia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi bardzo istotne jest zapewnienie bezpiecznej i dobrej jakościowo paszy.
-
30.09.2021
Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie miesięcy lipiec-sierpień 2021 r.
-
27.09.2021
Strefa Managera: Jak sprzedawać żywność na platformach e-commerce?
Zmiany w zakresie przychodów, znaczący wzrost popytu na określone usługi - pandemia COVID-19 odcisnęła swoje piętno na każdym sektorze gospodarki. Niektóre branże związane z żywnością poniosły dotkliwe straty, jak na przykład branża gastronomiczna, a inne, w tym sektor e-commerce, rozpoczęły nowy rozdział przyspieszonego rozwoju.
-
17.09.2021
Strefa Managera: Reklama napojów alkoholowych