Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) przedstawiła sytuację Campylobacter - raport

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Najpowszechniejszymi patogenami  od 2011 roku występującymi w żywności są Salmonella oraz Campylobacter. Znacząca liczba chorób powiązana jest z mięsem drobiowym. Niepasteryzowane mleko, wołowina, wieprzowina oraz woda mogą stanowić kolejne źródło zakażenia.

Autorzy w raporcie za lata 2016-2020  przedstawili, że od 2004 zauważalny jest wzrost epidemii przenoszonych przez żywność spowodowanych przez Campylobacter. Jednak w 2020 r. zaobserwowano spadek względem roku 2018, gdzie liczba zgłoszeń wynosiła 8000, a w 2020 r. 5162. Spadek liczby zakażeń wynikać może z mniejszej liczby podróży oraz ograniczeń związanych z COVID-19.

W 2020 r. w ramach działania priorytetowego badaniu na obecności Campylobacter poddano 43 próbki mięsa indyczego oraz 93 próbki mięsa kurcząt. Obecność stwierdzono  w 18 próbkach mięsa z indyka oraz w 50 próbkach mięsa z kurcząt. Kryterium higieny procesu dla Campylobacter obecnie zakłada, że w 15 z 50 próbek istnieje możliwość przekroczenia limitu 1000 jtk/g.

Bazując na badaniach opublikowanych w 2011 roku, stwierdzono w wyżej omawianym raporcie, że poziom świadomości dotyczącej Campylobacter w Austrii jest bardzo niski. W badaniu obejmującym 353 osoby, 78% osób nie słyszało o Campylobacter. Natomiast trzy czwarte pozostałych osób nie znało powiązania Campylobacter z kategorią pokarmową.

W latach 2018-2021 wprowadzono projekt - CampControl. Projekt ten obejmował działania mające na celu zmniejszenie liczby Campylobacter na fermach drobiu. Przestrzeganie zasad higieny, sprzątanie budynków mieszkalnych oraz jakość wody pitnej wpłynęły pozytywnie na zmniejszenie narażenia na Campylobacter.

Link do raportu:

 https://www.ages.at/download/0/0/887133e2f4c7ff37bbedae30dc953b94c512dbc2/fileadmin/AGES2015/Wissen-Aktuell/Wissen_aktuell_2021/Campylobacter_2021_Wissen_aktuell.pdf

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Julita Szmigiel

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.