Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) przedstawiła sytuację Campylobacter - raport

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Najpowszechniejszymi patogenami  od 2011 roku występującymi w żywności są Salmonella oraz Campylobacter. Znacząca liczba chorób powiązana jest z mięsem drobiowym. Niepasteryzowane mleko, wołowina, wieprzowina oraz woda mogą stanowić kolejne źródło zakażenia.

Autorzy w raporcie za lata 2016-2020  przedstawili, że od 2004 zauważalny jest wzrost epidemii przenoszonych przez żywność spowodowanych przez Campylobacter. Jednak w 2020 r. zaobserwowano spadek względem roku 2018, gdzie liczba zgłoszeń wynosiła 8000, a w 2020 r. 5162. Spadek liczby zakażeń wynikać może z mniejszej liczby podróży oraz ograniczeń związanych z COVID-19.

W 2020 r. w ramach działania priorytetowego badaniu na obecności Campylobacter poddano 43 próbki mięsa indyczego oraz 93 próbki mięsa kurcząt. Obecność stwierdzono  w 18 próbkach mięsa z indyka oraz w 50 próbkach mięsa z kurcząt. Kryterium higieny procesu dla Campylobacter obecnie zakłada, że w 15 z 50 próbek istnieje możliwość przekroczenia limitu 1000 jtk/g.

Bazując na badaniach opublikowanych w 2011 roku, stwierdzono w wyżej omawianym raporcie, że poziom świadomości dotyczącej Campylobacter w Austrii jest bardzo niski. W badaniu obejmującym 353 osoby, 78% osób nie słyszało o Campylobacter. Natomiast trzy czwarte pozostałych osób nie znało powiązania Campylobacter z kategorią pokarmową.

W latach 2018-2021 wprowadzono projekt - CampControl. Projekt ten obejmował działania mające na celu zmniejszenie liczby Campylobacter na fermach drobiu. Przestrzeganie zasad higieny, sprzątanie budynków mieszkalnych oraz jakość wody pitnej wpłynęły pozytywnie na zmniejszenie narażenia na Campylobacter.

Link do raportu:

 https://www.ages.at/download/0/0/887133e2f4c7ff37bbedae30dc953b94c512dbc2/fileadmin/AGES2015/Wissen-Aktuell/Wissen_aktuell_2021/Campylobacter_2021_Wissen_aktuell.pdf

Autor:Julita Szmigiel
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.