Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bakterie zmienią PET w aromat wanilinowy

Kategoria: Opakowania, Składniki Żywności

Rocznie produkowanych jest ok. 50 mln ton odpadów PET, co powoduje poważne skutki ekonomiczne i środowiskowe. Recykling PET jest możliwy, ale istniejące procesy tworzą produkty, które nadal przyczyniają się do zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi na całym świecie.

Światowy kryzys związany z plastikiem doprowadził do pilnej potrzeby opracowania nowych metod recyklingu politereftalanu etylenu (PET) – mocnego, lekkiego plastiku pochodzącego z materiałów nieodnawialnych, takich jak ropa i gaz, i szeroko stosowanego do pakowania żywności oraz wygodnych soków i wody.

Bakterie przerabiają plastik na wanilinę

Aby rozwiązać ten problem, naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu wykorzystali laboratoryjnie zmodyfikowane bakterie E. coli do przekształcenia kwasu tereftalowego – cząsteczki pochodzącej z PET – w wysokowartościowy związek wanilinowy, poprzez szereg reakcji chemicznych.

Zespół zademonstrował również, jak działa ta technika, przekształcając zużytą plastikową butelkę w wanilinę poprzez dodanie bakterii E. coli do zdegradowanych odpadów z tworzyw sztucznych.

Naukowcy twierdzą, że wytworzona wanilina nadawałaby się do spożycia przez ludzi, ale wymagane są dalsze testy eksperymentalne.

Jest to pierwszy przykład wykorzystania systemu biologicznego do przetwarzania odpadów z tworzyw sztucznych w cenną chemię przemysłową, co ma bardzo ekscytujące implikacje dla gospodarki o obiegu zamkniętym. „Wyniki naszych badań mają poważne implikacje dla dziedziny zrównoważonego rozwoju tworzyw sztucznych i pokazują moc biologii syntetycznej w rozwiązywaniu rzeczywistych wyzwań – uważa Joanna Sadler, jedna z autorek badania z School of Biological Sciences, University of Edinburgh.

Wanilina w przemyśle

Wanilina jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, a także w formulacji herbicydów, środków przeciwpieniących i środków czyszczących. Światowe zapotrzebowanie na wanilinę przekroczyło 37 tys. ton w 2018 r.

Źródło: https://www.ed.ac.uk/news/2021/bacteria-serves-tasty-solution-to-plastic-crisis

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn