Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bakterie zmienią PET w aromat wanilinowy

Kategoria: Opakowania , Składniki Żywności

Rocznie produkowanych jest ok. 50 mln ton odpadów PET, co powoduje poważne skutki ekonomiczne i środowiskowe. Recykling PET jest możliwy, ale istniejące procesy tworzą produkty, które nadal przyczyniają się do zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi na całym świecie.

Światowy kryzys związany z plastikiem doprowadził do pilnej potrzeby opracowania nowych metod recyklingu politereftalanu etylenu (PET) – mocnego, lekkiego plastiku pochodzącego z materiałów nieodnawialnych, takich jak ropa i gaz, i szeroko stosowanego do pakowania żywności oraz wygodnych soków i wody.

Bakterie przerabiają plastik na wanilinę

Aby rozwiązać ten problem, naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu wykorzystali laboratoryjnie zmodyfikowane bakterie E. coli do przekształcenia kwasu tereftalowego – cząsteczki pochodzącej z PET – w wysokowartościowy związek wanilinowy, poprzez szereg reakcji chemicznych.

Zespół zademonstrował również, jak działa ta technika, przekształcając zużytą plastikową butelkę w wanilinę poprzez dodanie bakterii E. coli do zdegradowanych odpadów z tworzyw sztucznych.

Naukowcy twierdzą, że wytworzona wanilina nadawałaby się do spożycia przez ludzi, ale wymagane są dalsze testy eksperymentalne.

Jest to pierwszy przykład wykorzystania systemu biologicznego do przetwarzania odpadów z tworzyw sztucznych w cenną chemię przemysłową, co ma bardzo ekscytujące implikacje dla gospodarki o obiegu zamkniętym. „Wyniki naszych badań mają poważne implikacje dla dziedziny zrównoważonego rozwoju tworzyw sztucznych i pokazują moc biologii syntetycznej w rozwiązywaniu rzeczywistych wyzwań – uważa Joanna Sadler, jedna z autorek badania z School of Biological Sciences, University of Edinburgh.

Wanilina w przemyśle

Wanilina jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, a także w formulacji herbicydów, środków przeciwpieniących i środków czyszczących. Światowe zapotrzebowanie na wanilinę przekroczyło 37 tys. ton w 2018 r.

Źródło: https://www.ed.ac.uk/news/2021/bacteria-serves-tasty-solution-to-plastic-crisis

Wybierz temat: Dodatki i składniki Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.