Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi cz. 2
Na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć podczas trwania webinaru.
Poniżej znajdą Państwo odpowiedzi na pytania, które skierowanie były do dr inż. Danuty Święs z Grupa Bahlsen Polska.
Czy Bahlsen ma certyfikaty JiBŻ i jakie?
Jeśli chodzi o GFSI to mamy IFS Food, IFS Logistic i IFS Broker.
Co to znaczy 'unikanie pracy w przypadku choroby' w praktyce?
To oznacza, że jak się jest chorym to się nie przychodzi do pracy.
Czy taka degustacja jest nadzorowana przez osoby decyzyjne, wykonywana w określonym czasie?
Jeśli chodzi o możliwość wzięcia ciastka z linii i spożycia to są określone odpowiednie zasady, z których każdy pracownik jest przeszkolony. Sprawdzenie smaku i zapachu jest częścią regularnej kontroli i pracownicy w ramach swoich obowiązków na etapach poszczególnych procesów takiej oceny dokonują.
Czy jeśli pracownicy mają pomalowane paznokcie muszą nosić rękawiczki czy jest zakaz?
Jest zakaz pomalowanych paznokci.
A co z kapturem przy bluzie? Czy może być na fartuchu? Czy schowany pod fartuch?
Pracownicy w obszarach higieny mają kompletną odzież roboczą. W przypadku pracowników i gości, którzy tylko sporadycznie wchodzą w obszar higieny a mieliby bluzę z kapturem, to powinni taką bluzę zostawić w szatni (w obszarach higieny jest ciepło), jeśli ze względów różnych nie byłoby to możliwe to kaptur powinien zostać ukryty pod fartuchem.
Czy krótki rękaw jest dozwolony również w strefie produktu otwartego? Jak tak to jak radzą sobie Państwo z zagrożeniem zanieczyszczenia włosami?
Obszary, w których można używać krótkiego rękawa zostały wyznaczone na podstawie analizy ryzyka. Tak, gdzie to ryzyko zanieczyszczenia włosami jest wysokie, nie można nosić krótkiego rękawa.
A jak jest w przypadku pracowników magazynu surowców i wyrobu gotowego (zamkniętego) czy oni również nie powinni nosić biżuterii mieć czepek i maseczkę?
Generalnie wszystkich pracowników produkcji, magazynów, techniki etc. obowiązują te same zasady higieny: odzież robocza, czepki, osłony na brodę, brak biżuterii etc.
Jak Państwo traktują przypadki jeśli pracownik ma w domu dziecko z Salmonellą?
Generalnie nie ma obowiązku zgłaszania przez pracowników takich przypadków (takie są przepisy w Polsce). Mieliśmy jednak raz taki przypadek, kiedy pracownik przyszedł do nas z taką informacją i po konsultacji z lekarzem zakładowym, pracownik normalnie przychodził do pracy, jednakże nie była to osoba, która miała bezpośredni kontakt z produktem.
Jeśli chodzi o mycie rąk przez pracowników - czy istnieje metoda egzekwowania tego? Nie można postawić KJ na całą zmianę na strefie mycia, a pracownicy lubią jednak kombinować... mydła barwiące? Wyrywkowe wymazy czystościowe z rąk też różnie działają.
Niezapowiedzianie w regularnych odstępach czasu są pobierane wymazy z rąk pracowników.
Jak często są rękawice u państwa zmieniane? Co znaczy często?
Za każdym razem przy opuszczaniu stanowiska pracy i w razie potrzeby.
Czy osoby pracujące w laboratorium lub kierownictwo produkcji mające jako odzież ochronną tylko fartuch założony na prywatne ubrania - to czy tylko w takim fartuchu może wchodzić na działy produkcyjne w tym z otwartym produktem?
Tak. Jest to możliwe, gdyż nie mamy stref wysokiego ryzyka.
Czy w strefach z żywnością Bahlsen ma tylko własnych pracowników, nie agencyjnych?
Pracują u nas również pracownicy z agencji pracy, ale w bardzo ograniczonym zakresie.
Jeśli pracownik ma bluzę i spodnie to przed wejściem do toalety ściąga - też spodnie?
Do odzieży roboczej wierzchniej należy tylko bluza.
Jakie jest państwa stanowisko w zakresie witania się z pracownikami na produkcji poprzez podanie ręki.
Przyznaję szczerze, że nie mamy jednego stanowiska w tej sprawie, jednakże zalecamy nie podawanie ręki w obszarach higieny.

dr inż. Danuta Święs, Bahlsen Polska
Przeczytaj także
-
04.04.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi
W dn. 20 marca br. odbył się webinar pt. Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! W trakcie webinaru na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć. Na swoje pytania odpowiada Agnieszka Mężyńska z IFS.Czytaj więcej -
18.12.2024
Audytor IFS Food: Strażnik Bezpiecznej Produkcji Żywności i Zaufania Konsumentów cz. 2
Praca audytora jest nie tylko odpowiedzialnym zawodem, ale także pełnym wyzwań zajęciem, które wymaga wszechstronnych umiejętności, zaangażowania i zdolności analitycznego myślenia. Z perspektywy osoby wykonującej tę profesję można dostrzec zarówno jej złożoność, jak i satysfakcję płynącą z jej wykonywania. Zawód audytora to codzienne obowiązki, wyzwania, ale i zalety związane z wykonywaną pracą.
-
29.10.2024
Audytor IFS Food: Strażnik Bezpiecznej Produkcji Żywności i Zaufania Konsumentów cz. 1
Audytor IFS Food odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości produkcji żywności, dbając o zgodność procesów z międzynarodowymi standardami. Ich praca pozwala firmom identyfikować potencjalne ryzyka i wprowadzać działania ochronne, co buduje zaufanie konsumentów do produktów i marek.