Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi cz. 2

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dn. 20 marca br. odbył się webinar pt. Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny!, którego organizatorem był IFS Central & Eastern Europe Office.
Na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć podczas trwania webinaru.
Poniżej znajdą Państwo odpowiedzi na pytania, które skierowanie były do dr inż. Danuty Święs z Grupa Bahlsen Polska.

Czy Bahlsen ma certyfikaty JiBŻ i jakie? 

Jeśli chodzi o GFSI to mamy IFS Food, IFS Logistic i IFS Broker.

Co to znaczy 'unikanie pracy w przypadku choroby' w praktyce? 

To oznacza, że jak się jest chorym to się nie przychodzi do pracy.

Czy taka degustacja jest nadzorowana przez osoby decyzyjne, wykonywana w określonym czasie? 

Jeśli chodzi o możliwość wzięcia ciastka z linii i spożycia to są określone odpowiednie zasady, z których każdy pracownik jest przeszkolony. Sprawdzenie smaku i zapachu jest częścią regularnej kontroli i pracownicy w ramach swoich obowiązków na etapach poszczególnych  procesów takiej oceny dokonują.

Czy jeśli pracownicy mają pomalowane paznokcie muszą nosić rękawiczki czy jest zakaz? 

Jest zakaz pomalowanych paznokci.

A co z kapturem przy bluzie? Czy może być na fartuchu? Czy schowany pod fartuch? 

Pracownicy w obszarach higieny mają kompletną odzież roboczą. W przypadku pracowników i gości, którzy tylko sporadycznie wchodzą w obszar higieny a mieliby bluzę z kapturem, to powinni taką bluzę zostawić w szatni (w obszarach higieny jest ciepło), jeśli ze względów różnych nie byłoby to możliwe to kaptur powinien zostać ukryty pod fartuchem.

Czy krótki rękaw jest dozwolony również w strefie produktu otwartego? Jak tak to jak radzą sobie Państwo z zagrożeniem zanieczyszczenia włosami? 

Obszary, w których można używać krótkiego rękawa zostały wyznaczone na podstawie analizy ryzyka. Tak, gdzie to ryzyko zanieczyszczenia włosami jest wysokie, nie można nosić krótkiego rękawa. 

A jak jest w przypadku pracowników magazynu surowców i wyrobu gotowego (zamkniętego) czy oni również nie powinni nosić biżuterii mieć czepek i maseczkę?

Generalnie wszystkich pracowników produkcji, magazynów, techniki etc. obowiązują te same zasady higieny: odzież robocza, czepki, osłony na brodę, brak biżuterii etc. 

Jak Państwo traktują przypadki jeśli pracownik ma w domu dziecko z Salmonellą?

Generalnie nie ma obowiązku zgłaszania przez pracowników takich przypadków (takie są przepisy w Polsce). Mieliśmy jednak raz taki przypadek, kiedy pracownik przyszedł do nas z taką informacją i po konsultacji z lekarzem zakładowym, pracownik normalnie przychodził do pracy, jednakże nie była to osoba, która miała bezpośredni kontakt z produktem.

Jeśli chodzi o mycie rąk przez pracowników - czy istnieje metoda egzekwowania tego? Nie można postawić KJ na całą zmianę na strefie mycia, a pracownicy lubią jednak kombinować... mydła barwiące? Wyrywkowe wymazy czystościowe z rąk też różnie działają.

Niezapowiedzianie w regularnych odstępach czasu są pobierane wymazy z rąk pracowników.

Jak często są rękawice u państwa zmieniane? Co znaczy często?

Za każdym razem przy opuszczaniu stanowiska pracy i w razie potrzeby.

Czy osoby pracujące w laboratorium lub kierownictwo produkcji mające jako odzież ochronną tylko fartuch założony na prywatne ubrania - to czy tylko w takim fartuchu może wchodzić na działy produkcyjne w tym z otwartym produktem? 

Tak. Jest to możliwe, gdyż nie mamy stref wysokiego ryzyka.

Czy w strefach z żywnością Bahlsen ma tylko własnych pracowników, nie agencyjnych? 

Pracują u nas również pracownicy z agencji pracy, ale w bardzo ograniczonym zakresie.

Jeśli pracownik ma bluzę i spodnie to przed wejściem do toalety ściąga - też spodnie? 

Do odzieży roboczej wierzchniej należy tylko bluza.

Jakie jest państwa stanowisko w zakresie witania się z pracownikami na produkcji poprzez podanie ręki.

Przyznaję szczerze, że nie mamy jednego stanowiska w tej sprawie, jednakże zalecamy nie podawanie ręki w obszarach higieny.



dr inż. Danuta Święs, Bahlsen Polska


Autor:Agnieszka Wryk - IFS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.