Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Białka z mącznika wykazują właściwości przeciwcukrzycowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W czasopiśmie Journal of Food Science ukazał się artykuł podsumowujący badania naukowców z Uniwersytetu Koreańskiego z Seulu, którzy porównali cztery różne metody ekstrakcji białka z mącznika, które po raz pierwszy zostało uznane za nową żywność przez Unię Europejską w 2015 r.

Bogate w białko i mające mały ślad węglowy, mączniki są postrzegane jako obiecująca opcja dla zrównoważonej produkcji żywności. Maksymalizacja wartości odżywczej i skalowalność przemysłowa były w centrum badań przy porównywaniu nowych metod.

Porównano cztery metody ekstrakcji białka: alkaliczną, solną, enzymatyczną i za pomocą prasy ślimakowej. Każda metoda wykazała unikalne zalety, dzięki czemu nadaje się do różnych zastosowań w produkcji żywności.

Metody ekstrakcji w skrócie:

- Ekstrakcja alkaliczna: zwiększanie zawartości białka

Ekstrakcja alkaliczna wykorzystuje roztwór alkaliczny, aby znacznie zwiększyć zawartość białka, co czyni ją idealną do produkcji koncentratów o wysokiej zawartości białka. Te koncentraty są kluczowe do tworzenia żywności bogatej w białko, takiej jak zamienniki mięsa i batony proteinowe.

- ekstrakcja enzymatyczna: zwiększanie wartości odżywczej i zdolności antyoksydacyjnej

Metoda ekstrakcji enzymatycznej nie tylko zwiększa wartość odżywczą wyekstrahowanego białka mącznika, ale także zwiększa jego zdolność antyoksydacyjną. Antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników, co może potencjalnie zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory. Tę metodę można wykorzystać do produkcji białek o dodatkowych korzyściach zdrowotnych, co jest atrakcyjne dla konsumentów poszukujących żywności funkcjonalnej, która przyczynia się do długoterminowego zdrowia.

- Ekstrakcja wspomagana solą: korzyści przeciwzapalne

Stwierdzono, że ekstrakcja wspomagana solą wykazuje działanie przeciwzapalne. Biorąc pod uwagę, że stan zapalny jest częstym czynnikiem w wielu chorobach przewlekłych, w tym w zapaleniu stawów i chorobach układu krążenia, opracowanie białek o właściwościach przeciwzapalnych może znacząco przyczynić się do tworzenia żywności, która pomaga w leczeniu lub zapobieganiu tym schorzeniom. Ponadto, poprzez ukierunkowanie na stan zapalny, te białka mącznika mogą zwiększyć ogólną skuteczność interwencji dietetycznych mających na celu poprawę długoterminowego zdrowia.

- Ekstrakcja za pomocą prasy ślimakowej: konserwacja związków bioaktywnych

Ekstrakcja za pomocą prasy ślimakowej jest skuteczna w konserwowaniu związków bioaktywnych. Te związki to naturalne związki chemiczne w żywności, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Ich konserwacja jest niezbędna do zachowania integralności odżywczej białka. To sprawia, że ekstrakcja białka za pomocą prasy ślimakowej jest cennym narzędziem w zrównoważonej produkcji białka.

Metody ekstrakcji enzymów i soli wytworzyły koncentraty białkowe o właściwościach przeciwcukrzycowych

Metody ekstrakcji enzymów i soli wytworzyły koncentraty białkowe o właściwościach przeciwcukrzycowych. Otwiera to nowe możliwości rozwoju żywności funkcjonalnej w celu leczenia lub zapobiegania cukrzycy. Naukowcy z Seulu zaproponowali zastosowanie tych metod do innych jadalnych owadów. Ta możliwość może zapewnić realną alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka.

Źródło: https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.17291

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.