Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny brzoskwiń w UE rosną

Kategoria: Biznes

Według danych Komisji Europejskiej w 34 tygodniu br. średnia cena brzoskwiń w UE wyniosła 1,25 EUR/kg i była o 43% wyższa od średniej pięcioletniej ceny notowanej w tym samym okresie.

Dynamiczne zmiany w cenie brzoskwiń

W zeszłym roku średnia unijna cena brzoskwiń wynosiła ok 0,89 EUR/kg. Za to w tym roku w ciągu miesiąca średnie ceny brzoskwiń wzrosły w UE o 24%, mimo że zazwyczaj w tym okresie ceny brzoskwiń spadają. Wyższe ceny odnotowano we wszystkich czterech krajach objętych szczegółowym monitoringiem przez KE. Najmniej w stosunku do średniej 5 letniej wzrosły ceny w Grecji, o 7% , do średniego poziomu 0,80 EUR/kg, a najbardziej we Włoszech, o 81%, do 1,26 EUR/kg. W 34 tygodniu br. najdroższe były brzoskwinie we Francji, które w ciągu miesiąca zdrożały o 27% i były skupowane po 1,86 EUR/kg. W Polsce też brzoskwinie drożeją, i wg notowań MRiRW, na początku września za brzoskwinie krajowe na rynku hurtowym płacono od 3,24 do 4,46 zł/kg, tj. ok. 30% więcej niż miesiąc wcześniej, a za importowane od 5,54 do 6,86 zł/kg, tj. ok 13% więcej niż miesiąc wcześniej.

Pogoda jedną z przyczyn wzrostu cen

Tak wysokie ceny nie są związane z wystąpieniem pandemii Covid-19. Są spowodowane rekordowo niską, na poziomie 3,1 miliona ton, spodziewaną produkcją brzoskwiń i nektaryn w UE, ze względu na niekorzystne warunki pogodowe oraz karczowaniem przez producentów nasadzeń, ze względu na wcześniejsze niskie ceny i rosnące koszty produkcji.

Spadek produkcji we Włoszech i w Hiszpanii

We Włoszech prognozuje się, że produkcja spadnie o 42% w 2020 r. ze względu na zmniejszenie powierzchni produkcyjnej i uszkodzenie pąków kwiatowych po wiosennych przymrozkach. W Hiszpanii, oprócz tych samych czynników, co we Włoszech, w połowie czerwca na produkcję w Katalonii i Aragonii, głównych regionach produkcyjnych, wpłynęły silne burze gradowe. W rezultacie produkcja w Hiszpanii, największym producencie brzoskwiń w UE, z 33% udziałem w unijnej produkcji, prognozuje się, że spadnie o 20% r/r.

Możliwy spadek konsumpcji w UE

Oczekuje się, że niska dostępność i wysokie ceny spowodują spadek spożycia świeżych brzoskwiń i nektaryn w UE. Komisja Europejska prognozuje, że konsumpcja w UE będzie na poziomie ok. 5,3 kg na mieszkańca, czyli o 18% mniej r/r. Jednocześnie prognozuje się, że eksport świeżych brzoskwiń z UE spadnie o 51%.

Wysoki eksport przetworzonych brzoskwiń

Dzięki wysokiej produkcji brzoskwiń w UE z 2019 r. eksport brzoskwiń w puszkach i suszonych na początku br. był wysoki i w okresie I-VI 2020 r. wzrósł o 26% w stosunku do tego samego okresu w 2019 r., (w tym również eksport do USA pomimo dodatkowych ceł importowych nałożonych przez USA).

Koronawirus a rynek brzoskwiń

Dotychczas podjęte środki w zakresie zwalczania Covid-19 znacznie ograniczyły sprzedaż brzoskwiń w puszkach do gastronomii, podczas gdy sprzedaż detaliczna wzrosła w marcu i kwietniu. Komisja Europejska zakłada jednak, że konsumpcja przetworzonych brzoskwiń w UE w 2020 r. spadnie w stosunku do roku ubiegłego o 14%, ze względu na zmniejszony popyt ze strony gastronomii.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.