Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zatwierdzone przez FDA dodatki stosowane przed zbiorami warzyw są skuteczne w zwalczaniu patogenów żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rolnicy uprawiający warzywa polegają na myciu po zbiorach w celu zmniejszenia liczby patogenów przenoszonych przez żywność. Nowe badania przeprowadzone na University of Georgia, opublikowane w czasopiśmie Food Control, pokazują obiecującą redukcję tych patogenów - a także obniżenie kosztów pracy - poprzez stosowanie środków odkażających do produkcji, gdy warzywa są nadal na polach.

Salmonella, bakterie E. coli wytwarzające toksyny Shiga i Listeria monocytogenes są głównymi przyczynami chorób przenoszonych przez żywność i stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. W ostatnich latach wzrosła częstotliwość i skala epidemii Salmonelli związanej z pomidorami, zgłaszanych do Centers for Disease Control and Prevention, a świeże produkty stanowiły 21% ognisk E. coli zgłoszonych do CDC w ciągu 20 lat.

Przebieg badań o zalety metody dezynfekcji przed zbiorami

Początkowo naukowcy zamierzali zbadać zastosowanie bezchlorowego środka odkażającego składającego się z dwóch dodatków do żywności zatwierdzonych przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków - kwasu lewulinowego i dodecylosiarczanu sodu - jako roztworu do mycia po zbiorach. Jednak na sugestię producenta zaangażowanego w badanie - Billa Brima z Lewis Taylor Farms w Tifton w stanie Georgia - zaprojektowali badanie z użyciem roztworu, którym opryskiwane są warzywa przed zbiorem.

Podczas gdy producenci powszechnie używają środków dezynfekujących na bazie chloru - w tym chloru gazowego, podchlorynu sodu, podchlorynu wapnia i dwutlenku chloru - do oczyszczania produktów po zbiorach, stosowanie środków bakteriobójczych przed zbiorami nie jest powszechną praktyką, powiedział przewodniczący zespołu badaczy Tong Zhao z University of Georgia.

Metodę tę można łatwo zastosować przy użyciu sprzętu, który jest już używany w większości gospodarstw. Zabieg przed zbiorami jest bardzo skuteczny, wydajny i łatwy, biorąc pod uwagę ilość pracy potrzebnej do mycia po zbiorach.

Opierając się na wcześniejszych badaniach nad kwasem lewulinowym i dodecylosiarczanem sodu, które wykazały, że połączenie znacząco redukuje zarówno Salmonellę, jak i E. coli na sałacie rzymskiej bez negatywnego wpływu na jakość sałaty, T. Zhao miał nadzieję udowodnić skuteczność tej kombinacji w ograniczaniu patogenów przenoszonych przez żywność na pomidorach skażonych Salmonellą, E. coli wytwarzające toksynę Shiga i Listeria monocytogenes.

W badaniach terenowych opryskiwanie znacznie zmniejszyło całkowitą populację bakterii na powierzchni pomidorów, dowodząc, że zabieg przed zbiorami jest praktycznym, opłacalnym i przyjaznym dla środowiska podejściem do kontroli i redukcji patogenów przenoszonych przez żywność.

Ta kombinacja chemikaliów nigdy nie była stosowana przed zbiorami - powiedział Zhao, który badał tę kombinację 10 lat temu jako alternatywę traktowania chlorem jako płukania po zbiorach. Wolny chlor jest łatwo neutralizowany przez materiał organiczny, co stanowi duży problem, gdy używa się go do redukcji patogenów.

Proces testowania

W badaniach laboratoryjnych i polowych rośliny pomidora opryskano na całej powierzchni roztworem zawierającym pięć szczepów E. coli, pięć szczepów Salmonelli i pięć szczepów Listerii specjalnie wyhodowanych do badań w laboratorium.

Aby przetestować skuteczność chemikaliów w laboratorium jako środka zapobiegawczego, sadzonki pomidorów podzielono na trzy równe grupy, a następnie spryskano roztworem bakterii. Pierwszą grupę potraktowano zakwaszonym chlorem jako kontrolę pozytywną, drugą roztworem zawierającym kwas lewulinowy i dodecylosiarczan sodu jako grupę testową, a trzecią potraktowano wodą kranową jako kontrolę negatywną.

Na trzech polach wykorzystywanych do testowania aplikacji w gospodarstwie grupy kontroli pozytywnej i negatywnej traktowano w ten sam sposób, a produkt handlowy - Fit-L - rozcieńczano zgodnie z opisem producenta i stosowano jako roztwór. Przed badaniami w gospodarstwie badano dwa stężenia roztworu do zabiegów pod kątem bezpieczeństwa na sadzonkach pomidorów w szklarni.

Zmniejszona ilość patogenów roślinnych

Wyniki badań wykazały, że aplikacja, stosowana zapobiegawczo lub leczniczo, znacznie zmniejszyła populacje szczepów E. coli wytwarzających toksynę Shiga, Salmonelli i L. monocytogenes na pomidorach.

  • Oprócz tego, że jest to skuteczna i niedroga metoda, stosowanie kwasu lewulinowego i dodecylosiarczanu sodu przed zbiorami w celu zmniejszenia ilości patogenów obniża również koszty pracy producentów, którzy potrzebują pracowników do mycia i suszenia produktów po zbiorach przed zapakowaniem.
  • Metodę tę można łatwo zastosować przy użyciu sprzętu, który jest już używany w większości gospodarstw.
  • Zabieg przed zbiorami jest bardzo skuteczny, wydajny i łatwy, biorąc pod uwagę ilość pracy potrzebnej do mycia po zbiorach.

 

Źródło: https://news.uga.edu/new-method-makes-tomatoes-safer/

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.