Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rolnicy uprawiający warzywa polegają na myciu po zbiorach w celu zmniejszenia liczby patogenów przenoszonych przez żywność. Nowe badania przeprowadzone na University of Georgia, opublikowane w czasopiśmie Food Control, pokazują obiecującą redukcję tych patogenów - a także obniżenie kosztów pracy - poprzez stosowanie środków odkażających do produkcji, gdy warzywa są nadal na polach.
Salmonella, bakterie E. coli wytwarzające toksyny Shiga i Listeria monocytogenes są głównymi przyczynami chorób przenoszonych przez żywność i stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. W ostatnich latach wzrosła częstotliwość i skala epidemii Salmonelli związanej z pomidorami, zgłaszanych do Centers for Disease Control and Prevention, a świeże produkty stanowiły 21% ognisk E. coli zgłoszonych do CDC w ciągu 20 lat.
Przebieg badań o zalety metody dezynfekcji przed zbiorami
Początkowo naukowcy zamierzali zbadać zastosowanie bezchlorowego środka odkażającego składającego się z dwóch dodatków do żywności zatwierdzonych przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków - kwasu lewulinowego i dodecylosiarczanu sodu - jako roztworu do mycia po zbiorach. Jednak na sugestię producenta zaangażowanego w badanie - Billa Brima z Lewis Taylor Farms w Tifton w stanie Georgia - zaprojektowali badanie z użyciem roztworu, którym opryskiwane są warzywa przed zbiorem.
Podczas gdy producenci powszechnie używają środków dezynfekujących na bazie chloru - w tym chloru gazowego, podchlorynu sodu, podchlorynu wapnia i dwutlenku chloru - do oczyszczania produktów po zbiorach, stosowanie środków bakteriobójczych przed zbiorami nie jest powszechną praktyką, powiedział przewodniczący zespołu badaczy Tong Zhao z University of Georgia.
Metodę tę można łatwo zastosować przy użyciu sprzętu, który jest już używany w większości gospodarstw. Zabieg przed zbiorami jest bardzo skuteczny, wydajny i łatwy, biorąc pod uwagę ilość pracy potrzebnej do mycia po zbiorach.
Opierając się na wcześniejszych badaniach nad kwasem lewulinowym i dodecylosiarczanem sodu, które wykazały, że połączenie znacząco redukuje zarówno Salmonellę, jak i E. coli na sałacie rzymskiej bez negatywnego wpływu na jakość sałaty, T. Zhao miał nadzieję udowodnić skuteczność tej kombinacji w ograniczaniu patogenów przenoszonych przez żywność na pomidorach skażonych Salmonellą, E. coli wytwarzające toksynę Shiga i Listeria monocytogenes.
W badaniach terenowych opryskiwanie znacznie zmniejszyło całkowitą populację bakterii na powierzchni pomidorów, dowodząc, że zabieg przed zbiorami jest praktycznym, opłacalnym i przyjaznym dla środowiska podejściem do kontroli i redukcji patogenów przenoszonych przez żywność.
Ta kombinacja chemikaliów nigdy nie była stosowana przed zbiorami - powiedział Zhao, który badał tę kombinację 10 lat temu jako alternatywę traktowania chlorem jako płukania po zbiorach. Wolny chlor jest łatwo neutralizowany przez materiał organiczny, co stanowi duży problem, gdy używa się go do redukcji patogenów.
Proces testowania
W badaniach laboratoryjnych i polowych rośliny pomidora opryskano na całej powierzchni roztworem zawierającym pięć szczepów E. coli, pięć szczepów Salmonelli i pięć szczepów Listerii specjalnie wyhodowanych do badań w laboratorium.
Aby przetestować skuteczność chemikaliów w laboratorium jako środka zapobiegawczego, sadzonki pomidorów podzielono na trzy równe grupy, a następnie spryskano roztworem bakterii. Pierwszą grupę potraktowano zakwaszonym chlorem jako kontrolę pozytywną, drugą roztworem zawierającym kwas lewulinowy i dodecylosiarczan sodu jako grupę testową, a trzecią potraktowano wodą kranową jako kontrolę negatywną.
Na trzech polach wykorzystywanych do testowania aplikacji w gospodarstwie grupy kontroli pozytywnej i negatywnej traktowano w ten sam sposób, a produkt handlowy - Fit-L - rozcieńczano zgodnie z opisem producenta i stosowano jako roztwór. Przed badaniami w gospodarstwie badano dwa stężenia roztworu do zabiegów pod kątem bezpieczeństwa na sadzonkach pomidorów w szklarni.
Zmniejszona ilość patogenów roślinnych
Wyniki badań wykazały, że aplikacja, stosowana zapobiegawczo lub leczniczo, znacznie zmniejszyła populacje szczepów E. coli wytwarzających toksynę Shiga, Salmonelli i L. monocytogenes na pomidorach.
Źródło: https://news.uga.edu/new-method-makes-tomatoes-safer/
Przeczytaj także
Mimo że o tej porze roku wysoka podaż i niskie ceny są typowe dla europejskiego rynku pomidora, to ograniczenia COVID-19 pozostają odczuwalne i wpływają na popyt.
FoodFakty NAWIGATOR – Salmonella – Zagrożenia występowania i techniki wykrywania w żywności – to pierwsze wydanie tematyczne naszego projektu ff NAWIGATOR. Wcześniej ukazał się ff NAWIGATOR LEX, który stanowi przegląd prawa żywnościowego wraz z komentarzami ekspertów w formie e-kwartalnika.
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel Naukowy ds. Zagrożeń Biologicznych (BIOHAZ) przygotował opinię naukową na temat zagrożenia dla zdrowia publicznego stwarzanego przez Listerię monocytogenes, która może zanieczyścić owoce, warzywa i zioła, które są przetwarzane (np. blanszowane) przed wprowadzeniem do obrotu w stanie zamrożonym.