Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Spadek cen jaj
Od początku 2018 r. do czerwca 2018 r. średnie ceny detaliczne nabiału (mleka serów i jaj, wg metodologii HICP) w Polsce obniżyły się o 2,3%, przede wszystkim za sprawą spadków cen detalicznych jaj (o 12,5%), podczas gdy ceny produktów mleczarskich podlegały tylko niewielkim wahaniom. Mimo obserwowanego spadku cen, w relacji do czerwca 2017 r. pozostają one jednak aż o 7,1% wyższe. Nabiał, w relacji rocznej, zdrożał bardziej niż żywność ogółem, której w czerwcu br. przeciętny poziom cen był o 2,1% wyższy niż przed rokiem.
Wzrost cen większy niż w UE
W relacji rocznej, wzrost cen detalicznych nabiału w Polsce był zdecydowanie silniejszy niż przeciętny w UE, gdzie wyniósł 3,3%, a wyższą dynamikę wzrostu cen tych produktów zaobserwowano jedynie na Słowacji (9,3%) i na Węgrzech (7,4%). Należy zauważyć, że największy wpływ na to, że ceny detaliczne nabiału w relacji rocznej były wyższe, miały ceny detaliczne jaj, które w czerwcu 2018 r. w Polsce były o 25,6% wyższe niż przed rokiem, a w średnio w UE wzrost ten wyniósł 20,1%.
Jogurty i śmietana
W Polsce wyraźnie wyższe niż przed rokiem były również ceny z kategorii jogurty i śmietana – o 7,6% – co było największym wzrostem wśród krajów UE. O wysokiej dynamice tej kategorii zdecydowały przede wszystkim wyższe ceny śmietany. W czerwcu 2018 r. ceny detaliczne serów i twarogów w Polsce były o 2,1% wyższe niż przed rokiem, podczas gdy np. w Bułgarii w relacji rocznej były one o 7,0% wyższe, a w Czechach o 5,1%.
Masło wciąż drogie
Na rynku krajowym, w detalu ceny mleka o zawartości tłuszczu ok. 3,2% były o 2,4% wyższe, a mleka o obniżonej zawartości tłuszczu w relacji rocznej wzrosły zalewie o 0,6%. Ceny detaliczne masła, które zaliczane jest do kategorii tłuszczów, między grudniem 2017 r. a czerwcem 2018 r. w Polsce obniżyły się o 1,1%. Nadal jednak w relacji rocznej pozostają o one 25,6% wyższe. W UE w czerwcu br. średnio ceny masła były o 20,1% wyższe niż przed rokiem.
Większe dostawy mleka w Ameryce Południowej
Według danych CLAL w I połowie 2018 r. w większości krajów Ameryki Południowej dostawy mleka były znacznie większe niż przed rokiem. W Argentynie dynamika wzrostu wyniosła 7,3% (r/r), w Urugwaju 6,3 (r/r), a w Chile 5,8% (r/r). Dane dla Brazylii obejmują okres jednie pierwszych trzech miesięcy br. – tu odnotowano wzrost o 2,5% (r/r).
Przeczytaj także
W 2017 r. z Polski sprzedano lody o wartości 112 mln EUR. Oznacza to, nasz kraj był dziesiątym, pod względem wartości, największym eksporterem lodów na świecie, z udziałem w handlu na poziomie 2,9%. Pierwsze miesiące br. wskazują, że zarówno pod względem wartości, jak i ilości wyeksportowanych z Polski lodów, rok ten może być rekordowy.
Według danych GUS w maju 2018 r. przeciętna cena skupu mleka w Polsce wyniosła 129,20 zł netto za 100 litrów i była o 1,8% niższa od notowanej w maju 2017 r. Oznacza to, że maj był pierwszym miesiącem od września 2016 r. kiedy cena skupu w relacji rocznej była niższa niż przed rokiem.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale 2018 r., w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,3%. Największy wzrost produkcji mleka, serów i śmietany odnotowano w Polsce.