Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny detaliczne nabiału w Polsce wyższe niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Spadek cen jaj

Od początku 2018 r. do czerwca 2018 r. średnie ceny detaliczne nabiału (mleka serów i jaj, wg metodologii HICP) w Polsce obniżyły się o 2,3%, przede wszystkim za sprawą spadków cen detalicznych jaj (o 12,5%), podczas gdy ceny produktów mleczarskich podlegały tylko niewielkim wahaniom. Mimo obserwowanego spadku cen, w relacji do czerwca 2017 r. pozostają one jednak aż o 7,1% wyższe. Nabiał, w relacji rocznej, zdrożał bardziej niż żywność ogółem, której w czerwcu br. przeciętny poziom cen był o 2,1% wyższy niż przed rokiem.

Wzrost cen większy niż w UE

W relacji rocznej, wzrost cen detalicznych nabiału w Polsce był zdecydowanie silniejszy niż przeciętny w UE, gdzie wyniósł 3,3%, a wyższą dynamikę wzrostu cen tych produktów zaobserwowano jedynie na Słowacji (9,3%) i na Węgrzech (7,4%). Należy zauważyć, że największy wpływ na to, że ceny detaliczne nabiału w relacji rocznej były wyższe, miały ceny detaliczne jaj, które w czerwcu 2018 r. w Polsce były o 25,6% wyższe niż przed rokiem, a w średnio w UE wzrost ten wyniósł 20,1%.

Jogurty i śmietana

W Polsce wyraźnie wyższe niż przed rokiem były również ceny z kategorii jogurty i śmietana – o 7,6% – co było największym wzrostem wśród krajów UE. O wysokiej dynamice tej kategorii zdecydowały przede wszystkim wyższe ceny śmietany. W czerwcu 2018 r. ceny detaliczne serów i twarogów w Polsce były o 2,1% wyższe niż przed rokiem, podczas gdy np. w Bułgarii w relacji rocznej były one o 7,0% wyższe, a w Czechach o 5,1%.

Masło wciąż drogie

Na rynku krajowym, w detalu ceny mleka o zawartości tłuszczu ok. 3,2% były o 2,4% wyższe, a mleka o obniżonej zawartości tłuszczu w relacji rocznej wzrosły zalewie o 0,6%. Ceny detaliczne masła, które zaliczane jest do kategorii tłuszczów, między grudniem 2017 r. a czerwcem 2018 r. w Polsce obniżyły się o 1,1%. Nadal jednak w relacji rocznej pozostają o one 25,6% wyższe. W UE w czerwcu br. średnio ceny masła były o 20,1% wyższe niż przed rokiem.

Większe dostawy mleka w Ameryce Południowej

Według danych CLAL w I połowie 2018 r. w większości krajów Ameryki Południowej dostawy mleka były znacznie większe niż przed rokiem. W Argentynie dynamika wzrostu wyniosła 7,3% (r/r), w Urugwaju 6,3 (r/r), a w Chile 5,8% (r/r). Dane dla Brazylii obejmują okres jednie pierwszych trzech miesięcy br. – tu odnotowano wzrost o 2,5% (r/r).

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.