Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ceny skupu trzody chlewnej wyższe niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Jak wynika z danych MRiRW ceny skupu trzody chlewnej w pierwszym tygodniu września br. były o blisko 19% wyższe niż przed rokiem i kształtowały się na poziomie 5,93 zł/kg.

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce kształtują się pod wpływem zmian, zachodzących na rynku unijnym i globalnym.  W pierwszej połowie br. eksport produktów wieprzowych z Unii Europejskiej zwiększył się o blisko 15% w ujęciu rocznym. Wzrost ten unijni eksporterzy zawdzięczają głównie zwiększonemu popytowi importowemu ze strony azjatyckich kontrahentów, w szczególności chińskich.

W okresie od stycznia do czerwca br. chińscy importerzy zakupili (z UE) 965,8 tys. t produktów wieprzowych, czyli aż o 42% więcej niż przed rokiem. Z kolei do Japonii wyeksportowano 241,7 tys. t tych produktów, czyli o 4% więcej w relacji rocznej. Zwiększony popyt ze strony azjatyckich importerów wynika ze spadku produkcji, będącego konsekwencją rozprzestrzeniania się ASF w tym rejonie świata.

Jak wynika z danych USDA choroba ta rozprzestrzenia się nie tylko na terenie Chin, Mongolii, Wietnamu, Koreii Północnej, Kambodży i Laosu, ale również ostatnio została potwierdzona na Filipinach. Ze względu na rozprzestrzenianie się ASF w Chinach, pogłowie trzody chlewnej w tym kraju zmniejszyło się o blisko jedną trzecią i proces ten postępuje.

W Polsce również rozprzestrzenia się ASF. Jak wynika z informacji GIW, na dzień 16.09.2019 r. w naszym kraju potwierdzono 45 ognisk tej choroby i aż 1676 przypadków. Dodatkowo zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej. Według danych GUS, w czerwcu br. wyniosło ono 10,8 mln sztuk i było niższe o blisko 9% w relacji rocznej. Spadek pogłowia odnotowano również w UE. Powyższe czynniki wpływają na spadek podaży mięsa wieprzowego i oddziałują w kierunku wzrostu cen skupu trzody chlewnej.

Wzrost cen skupu żywca wieprzowego znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach detalicznych mięsa i produktów wieprzowych. Jak wynika z danych GUS w sierpniu br. przeciętnie mięso wieprzowe w sklepach było o blisko 13% droższe niż przed rokiem.

Oczekujemy, że do końca bieżącego roku zarówno ceny skupu trzody chlewnej, jak i ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wyższe niż przed rokiem.

Źródło: agronomist.pl

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

dr Magdalena Kowalewska,
analityk biura analiz sektora rolno-spożywczego

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.