Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ceny skupu trzody chlewnej wyższe niż przed rokiem

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Jak wynika z danych MRiRW ceny skupu trzody chlewnej w pierwszym tygodniu września br. były o blisko 19% wyższe niż przed rokiem i kształtowały się na poziomie 5,93 zł/kg.

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce kształtują się pod wpływem zmian, zachodzących na rynku unijnym i globalnym.  W pierwszej połowie br. eksport produktów wieprzowych z Unii Europejskiej zwiększył się o blisko 15% w ujęciu rocznym. Wzrost ten unijni eksporterzy zawdzięczają głównie zwiększonemu popytowi importowemu ze strony azjatyckich kontrahentów, w szczególności chińskich.

W okresie od stycznia do czerwca br. chińscy importerzy zakupili (z UE) 965,8 tys. t produktów wieprzowych, czyli aż o 42% więcej niż przed rokiem. Z kolei do Japonii wyeksportowano 241,7 tys. t tych produktów, czyli o 4% więcej w relacji rocznej. Zwiększony popyt ze strony azjatyckich importerów wynika ze spadku produkcji, będącego konsekwencją rozprzestrzeniania się ASF w tym rejonie świata.

Jak wynika z danych USDA choroba ta rozprzestrzenia się nie tylko na terenie Chin, Mongolii, Wietnamu, Koreii Północnej, Kambodży i Laosu, ale również ostatnio została potwierdzona na Filipinach. Ze względu na rozprzestrzenianie się ASF w Chinach, pogłowie trzody chlewnej w tym kraju zmniejszyło się o blisko jedną trzecią i proces ten postępuje.

W Polsce również rozprzestrzenia się ASF. Jak wynika z informacji GIW, na dzień 16.09.2019 r. w naszym kraju potwierdzono 45 ognisk tej choroby i aż 1676 przypadków. Dodatkowo zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej. Według danych GUS, w czerwcu br. wyniosło ono 10,8 mln sztuk i było niższe o blisko 9% w relacji rocznej. Spadek pogłowia odnotowano również w UE. Powyższe czynniki wpływają na spadek podaży mięsa wieprzowego i oddziałują w kierunku wzrostu cen skupu trzody chlewnej.

Wzrost cen skupu żywca wieprzowego znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach detalicznych mięsa i produktów wieprzowych. Jak wynika z danych GUS w sierpniu br. przeciętnie mięso wieprzowe w sklepach było o blisko 13% droższe niż przed rokiem.

Oczekujemy, że do końca bieżącego roku zarówno ceny skupu trzody chlewnej, jak i ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wyższe niż przed rokiem.

Źródło: agronomist.pl

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

dr Magdalena Kowalewska,
analityk biura analiz sektora rolno-spożywczego

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn