Ceny skupu trzody chlewnej wyższe niż przed rokiem
Jak wynika z danych MRiRW ceny skupu trzody chlewnej w pierwszym tygodniu września br. były o blisko 19% wyższe niż przed rokiem i kształtowały się na poziomie 5,93 zł/kg.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce kształtują się pod wpływem zmian, zachodzących na rynku unijnym i globalnym. W pierwszej połowie br. eksport produktów wieprzowych z Unii Europejskiej zwiększył się o blisko 15% w ujęciu rocznym. Wzrost ten unijni eksporterzy zawdzięczają głównie zwiększonemu popytowi importowemu ze strony azjatyckich kontrahentów, w szczególności chińskich.
W okresie od stycznia do czerwca br. chińscy importerzy zakupili (z UE) 965,8 tys. t produktów wieprzowych, czyli aż o 42% więcej niż przed rokiem. Z kolei do Japonii wyeksportowano 241,7 tys. t tych produktów, czyli o 4% więcej w relacji rocznej. Zwiększony popyt ze strony azjatyckich importerów wynika ze spadku produkcji, będącego konsekwencją rozprzestrzeniania się ASF w tym rejonie świata.
Jak wynika z danych USDA choroba ta rozprzestrzenia się nie tylko na terenie Chin, Mongolii, Wietnamu, Koreii Północnej, Kambodży i Laosu, ale również ostatnio została potwierdzona na Filipinach. Ze względu na rozprzestrzenianie się ASF w Chinach, pogłowie trzody chlewnej w tym kraju zmniejszyło się o blisko jedną trzecią i proces ten postępuje.
W Polsce również rozprzestrzenia się ASF. Jak wynika z informacji GIW, na dzień 16.09.2019 r. w naszym kraju potwierdzono 45 ognisk tej choroby i aż 1676 przypadków. Dodatkowo zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej. Według danych GUS, w czerwcu br. wyniosło ono 10,8 mln sztuk i było niższe o blisko 9% w relacji rocznej. Spadek pogłowia odnotowano również w UE. Powyższe czynniki wpływają na spadek podaży mięsa wieprzowego i oddziałują w kierunku wzrostu cen skupu trzody chlewnej.
Wzrost cen skupu żywca wieprzowego znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach detalicznych mięsa i produktów wieprzowych. Jak wynika z danych GUS w sierpniu br. przeciętnie mięso wieprzowe w sklepach było o blisko 13% droższe niż przed rokiem.
Oczekujemy, że do końca bieżącego roku zarówno ceny skupu trzody chlewnej, jak i ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wyższe niż przed rokiem.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
-
13.09.2019
Wzrost wolumenu eksportu mięsa z indyków pozytywnie oddziałuje na ceny skupu żywca
W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej
-
29.08.2019
Krajowy rynek wołowiny pod presją niższego eksportu
Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu.
-
15.08.2019
Polska z największą dynamiką wzrostu produkcji jaj konsumpcyjnych w UE
W pierwszej połowie 2019 r. ceny jaj konsumpcyjnych w Polsce były stabilne. Średnia wartość obliczanego na podstawie danych MRiRW indeksu cen jaj konsumpcyjnych...