Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Biznes
Jak wynika z danych MRiRW ceny skupu trzody chlewnej w pierwszym tygodniu września br. były o blisko 19% wyższe niż przed rokiem i kształtowały się na poziomie 5,93 zł/kg.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce kształtują się pod wpływem zmian, zachodzących na rynku unijnym i globalnym. W pierwszej połowie br. eksport produktów wieprzowych z Unii Europejskiej zwiększył się o blisko 15% w ujęciu rocznym. Wzrost ten unijni eksporterzy zawdzięczają głównie zwiększonemu popytowi importowemu ze strony azjatyckich kontrahentów, w szczególności chińskich.
W okresie od stycznia do czerwca br. chińscy importerzy zakupili (z UE) 965,8 tys. t produktów wieprzowych, czyli aż o 42% więcej niż przed rokiem. Z kolei do Japonii wyeksportowano 241,7 tys. t tych produktów, czyli o 4% więcej w relacji rocznej. Zwiększony popyt ze strony azjatyckich importerów wynika ze spadku produkcji, będącego konsekwencją rozprzestrzeniania się ASF w tym rejonie świata.
Jak wynika z danych USDA choroba ta rozprzestrzenia się nie tylko na terenie Chin, Mongolii, Wietnamu, Koreii Północnej, Kambodży i Laosu, ale również ostatnio została potwierdzona na Filipinach. Ze względu na rozprzestrzenianie się ASF w Chinach, pogłowie trzody chlewnej w tym kraju zmniejszyło się o blisko jedną trzecią i proces ten postępuje.
W Polsce również rozprzestrzenia się ASF. Jak wynika z informacji GIW, na dzień 16.09.2019 r. w naszym kraju potwierdzono 45 ognisk tej choroby i aż 1676 przypadków. Dodatkowo zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej. Według danych GUS, w czerwcu br. wyniosło ono 10,8 mln sztuk i było niższe o blisko 9% w relacji rocznej. Spadek pogłowia odnotowano również w UE. Powyższe czynniki wpływają na spadek podaży mięsa wieprzowego i oddziałują w kierunku wzrostu cen skupu trzody chlewnej.
Wzrost cen skupu żywca wieprzowego znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach detalicznych mięsa i produktów wieprzowych. Jak wynika z danych GUS w sierpniu br. przeciętnie mięso wieprzowe w sklepach było o blisko 13% droższe niż przed rokiem.
Oczekujemy, że do końca bieżącego roku zarówno ceny skupu trzody chlewnej, jak i ceny detaliczne mięsa wieprzowego będą wyższe niż przed rokiem.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej
Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu.
W pierwszej połowie 2019 r. ceny jaj konsumpcyjnych w Polsce były stabilne. Średnia wartość obliczanego na podstawie danych MRiRW indeksu cen jaj konsumpcyjnych...