Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

COVID-19 rozprzestrzenia się przez niemieckie zakłady mięsne. Tysiące ludzi na kwarantannie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakładem przetwórstwa mięsnego Rheda-Wiedenbrück w powiecie Gütersloh koło Bielefeld zarządza Tönnies, wiodąca firma przetwórstwa mięsnego w Niemczech. U ponad 650 pracowników tej największej niemieckiej ubojni potwierdzono obecność koronawirusa. Na kwarantannę skierowano około 7 tysięcy osób, które mogły mieć kontakt z patogenem.

Wykrycie ogniska koronawirusa w rzeźni Tönnies w Rheda-Wiedenbrueck w Nadrenii Północnej-Westfalii ujawniono w środę 17-go czerwca. Jak napisał dziennik "Tagesspiegel", na 983 przeprowadzonych testów na COVID-19, 657 okazało się pozytywnych. Wyniki skłoniły lokalne władze do zamknięcia zakładu i zawieszenia wszystkich szkół i przedszkoli w regionie do początku wakacji tj. do 29 czerwca.

To nie jest odosobniony przypadek ogniska

Niemiecki sektor przetwórstwa mięsnego podlega coraz większej kontroli podczas pandemii, a kilka zakładów zgłaszało już masowe epidemie. Sektor jest nękany złymi warunkami pracy, umowami o eksploatację i lichwiarskimi czynszami za mieszkania dla pracowników z Europy Wschodniej. Firma spekulacyjnie obwinia swoich pracowników, głównie z Rumunii i Bułgarii, o podróż do domu podczas długiego weekendu i sprowadzenie ogniska wirusa do Niemiec.

Według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób Niemcy miały znacznie więcej potwierdzonych przypadków koronawirusa niż Rumunia czy Bułgaria. W ciągu ostatnich 14 dni Niemcy zarejestrowały 4814 nowych przypadków, w porównaniu do 2888 w Rumunii i 915 w Bułgarii.

Kwestionowane są kwatery pracowników

Katolicki ksiądz Peter Kossen, który zapewnia opiekę duszpasterską wielu pracownikom przemysłu uważa, że kobiety i mężczyźni pracujący w zakładach mięsnych są po prostu zmęczeni tymi warunkami życia i pracy. Są traktowani tak, jakby nie mieli ludzkiej godności, jakby byli obywatelami trzeciej kategorii. Dopóki nie zmieni się tej struktury, zawsze będziemy mieć masowe wybuchy w przemyśle mięsnym, dodał.

Wskaźnik zakażeń w Niemczech

Według niemieckiego Instytutu Roberta Kocha w całym kraju wskaźnik zakażeń utrzymuje się na niskim poziomie, pomimo lokalnych zaostrzeń. 156 z 412 regionów nie zgłosiło żadnych nowych zakażeń w ciągu ostatnich siedmiu dni. Żaden region nie przekroczył limitu 50 nowych infekcji na 100 000 mieszkańców. Nie jest jasne, czy Gütersloh jest uwzględniony na tej statystyce. Natomiast w ciągu ostatnich siedmiu dni w Aichach-Friedberg, Greiz, Gütersloh, Verden, Sonneberg i berlińskiej dzielnicy Neukölln odnotowano stosunkowo wysoką liczbę nowych infekcji na 100 000 mieszkańców.

 

Źródło: https://www.dw.com/en/covid-19-spreads-through-german-meat-processing-plant/av-53853174

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.