Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zgodnie z decyzją Państwowego Komitetu Weterynarii i Rozwoju Hodowli Zwierzęcej Republiki Uzbekistanu zniesiony został zakaz eksportu surowego mięsa wieprzowego i nieprzetworzonych produktów wieprzowych wprowadzony w grudniu 2018 r. dla całego terytorium Polski.
Od dnia 30 maja 2022 r. ograniczenia na wwóz mięsa i produktów pochodzących od świń obejmują 6 województw, tj. dolnośląskie, pomorskie, świętokrzyskie, mazowieckie, warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie.
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.
KE dla rynku mięsa zakłada spadek unijnej produkcji wołowiny oraz wieprzowiny w 2022 r., odpowiednio o 0,9% oraz 3%. Obecnie wiele wyzwań stoi przed producentami trzody chlewnej, co jest związane z utrzymującą się niską rentownością, pomimo wzrostu cen żywca. W przypadku drobiu prognozuje się wzrost produkcji, po spadku zanotowanym w roku ubiegłym.