Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy mineralne węglowodory aromatyczne niosą poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rośnie liczba zgłoszeń zanieczyszczeń żywności dla niemowląt

Z uwagi na powielający się problem obecności węglowodorów aromatycznych pochodzenia mineralnego (MOAH) w żywności, Komisja Europejska zwróciła się do państw członkowskich o przeprowadzenie szczegółowej analizy w tej sprawie. Wiele zgłaszanych przypadków dotyczyło preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt we Francji, Niemczech i Niderlandach, jak podaje Foodwatch.  Analiza miała na celu zidentyfikowanie źródeł i podjęcie ewentualnych działań, aby zapobiec tego typu zanieczyszczeniom w przyszłości.

Źródła węglowodorów pochodzenia mineralnego

Oleje mineralne zanieczyszczają liczną grupę środków spożywczych przede wszystkim w wyniku nieprawidłowych praktyk produkcyjnych, zanieczyszczenia środowiska (powietrza, wody), na skutek przetwórstwa żywności czy migracji z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

W Unii Europejskiej oleje mineralne nie są dopuszczone do stosowania do żywności, jednak w niektórych państwach trzecich (np. USA), nie ma ograniczeń w stosowaniu ich w przemyśle spożywczym. 

Dlaczego są takie groźne?

Już w 2012r. EFSA wydało opinię na temat szkodliwości mineralnych węglowodorów aromatycznych. Stanowisko argumentowane było potencjalną genotoksycznością i kancerogennością związków w nich zawartych (szczególnie 3-7PAC). Ponadto MOAH mogą kumulować się w tkankach, a także niekorzystnie oddziaływać na narządy wewnętrzne, przede wszystkim wątrobę, śledzionę i węzły chłonne.

Analiza częstotliwości występowania MOAH w żywności

MOH to kompleks struktur, nierozróżnialnych przez dostępne na rynku urządzenia chromatograficzne, dlatego ich identyfikacja nie należy do najłatwiejszych i nie zawsze stanowi idealne odwzorowanie stanu faktycznego.                                  Wyniki otrzymane przez EFSA od organizacji nadzorujących bezpieczeństwo żywności były zróżnicowane, aczkolwiek stężenie badanego składnika znajdowało się w podobnym rzędzie wielkości (0,2 do 3 mg/kg). Foodwatch opublikował wykrycie węglowodorów aromatycznych w 8 na 16 próbek, AGES: (Austrian Agency for Health and Food Safety) w 1 na 4, SNE (Specialised Nutrition Europe): w 28 na 696, a BVL (The Federal Office of Consumer Protection and Food Safety):  0 na 3.

Obecne stanowisko EFSA

Badania prowadzone przez państwa członkowskie są wciąż kontynuowane i będą na bieżąco rozpatrywane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Z uwagi na prawdopodobieństwo wystąpienia rakotwórczych i genotoksycznych związków w MOAH EFSA podtrzymuje swoje stanowisko z 2012r. uznając je za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ludzi. Jednak wobec braku informacji o reakcjach na przyjmowaną dawkę nie jest w stanie scharakteryzować zagrożeń z tytułu występowania MOAH w żywności.  

Tekst na podstawie: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2019.EN-1741

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.