Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rośnie liczba zgłoszeń zanieczyszczeń żywności dla niemowląt
Z uwagi na powielający się problem obecności węglowodorów aromatycznych pochodzenia mineralnego (MOAH) w żywności, Komisja Europejska zwróciła się do państw członkowskich o przeprowadzenie szczegółowej analizy w tej sprawie. Wiele zgłaszanych przypadków dotyczyło preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt we Francji, Niemczech i Niderlandach, jak podaje Foodwatch. Analiza miała na celu zidentyfikowanie źródeł i podjęcie ewentualnych działań, aby zapobiec tego typu zanieczyszczeniom w przyszłości.
Źródła węglowodorów pochodzenia mineralnego
Oleje mineralne zanieczyszczają liczną grupę środków spożywczych przede wszystkim w wyniku nieprawidłowych praktyk produkcyjnych, zanieczyszczenia środowiska (powietrza, wody), na skutek przetwórstwa żywności czy migracji z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
W Unii Europejskiej oleje mineralne nie są dopuszczone do stosowania do żywności, jednak w niektórych państwach trzecich (np. USA), nie ma ograniczeń w stosowaniu ich w przemyśle spożywczym.
Dlaczego są takie groźne?
Już w 2012r. EFSA wydało opinię na temat szkodliwości mineralnych węglowodorów aromatycznych. Stanowisko argumentowane było potencjalną genotoksycznością i kancerogennością związków w nich zawartych (szczególnie 3-7PAC). Ponadto MOAH mogą kumulować się w tkankach, a także niekorzystnie oddziaływać na narządy wewnętrzne, przede wszystkim wątrobę, śledzionę i węzły chłonne.
Analiza częstotliwości występowania MOAH w żywności
MOH to kompleks struktur, nierozróżnialnych przez dostępne na rynku urządzenia chromatograficzne, dlatego ich identyfikacja nie należy do najłatwiejszych i nie zawsze stanowi idealne odwzorowanie stanu faktycznego. Wyniki otrzymane przez EFSA od organizacji nadzorujących bezpieczeństwo żywności były zróżnicowane, aczkolwiek stężenie badanego składnika znajdowało się w podobnym rzędzie wielkości (0,2 do 3 mg/kg). Foodwatch opublikował wykrycie węglowodorów aromatycznych w 8 na 16 próbek, AGES: (Austrian Agency for Health and Food Safety) w 1 na 4, SNE (Specialised Nutrition Europe): w 28 na 696, a BVL (The Federal Office of Consumer Protection and Food Safety): 0 na 3.
Obecne stanowisko EFSA
Badania prowadzone przez państwa członkowskie są wciąż kontynuowane i będą na bieżąco rozpatrywane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Z uwagi na prawdopodobieństwo wystąpienia rakotwórczych i genotoksycznych związków w MOAH EFSA podtrzymuje swoje stanowisko z 2012r. uznając je za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ludzi. Jednak wobec braku informacji o reakcjach na przyjmowaną dawkę nie jest w stanie scharakteryzować zagrożeń z tytułu występowania MOAH w żywności.
Tekst na podstawie: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2019.EN-1741
Przeczytaj także
Produkty pochodzenia roślinnego i produkty funkcjonalne zyskują coraz większą popularność na rynku, w związku z czym składniki związane z tymi produktami również zyskują coraz większe zainteresowanie producentów...
Z uwagi na globalny rozwój łańcucha dostaw żywności, konieczne jest ciągłe doskonalenie i wymyślanie bardziej efektywnych metod zapewniania bezpieczeństwa, jakości i autentyczności produktów i składników w nich występujących. Połączenie wykorzystania metagenomiki, analizy i obszernej bazy danych, dało nowe spojrzenie na kwestię złożoności łańcucha dostaw.
Wg najnowszego raportu HBBF (Healthy Babies Bright Future), 95% badanych produktów dla dzieci zawierało metale toksyczne-. Tylko w 9 ze 168 zbadanych próbek nie wykryto arsenu, ołowiu, kadmu, czy rtęci.