Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Informacją charakteryzującą koncentrat pomidorowy i determinującą wybór konsumenta jest informacja o zawartości ekstraktu.
Deklarując zawartość ekstraktu na opakowaniu, producent powinien wskazać konkretną wartość tego parametru. Oznakowanie jest jedyną informacją dostępną dla konsumenta, więc powinno precyzyjnie informować o jakości handlowej produktu.
Wskazywanie w oznakowaniu niedokładnej informacji o produkcie (w szczególności podawanie dwóch rozbieżnych deklaracji, tj. w nazwie produktu „koncentrat pomidorowy 30%” oraz dodatkowej informacji o zawartości ekstraktu wraz z tolerancją), wprowadza w błąd odnośnie jego charakterystyki i uniemożliwia konsumentom dokonania świadomego wyboru.
W przypadku dobrowolnego deklarowania zgodności produktu z Polską Normą PN-A-77601:1975 „Przetwory warzywne - Koncentrat pomidorowy” należy stosować jej postanowienia w całości, a nie wybiórczo. Norma ta nie przewiduje obowiązku wskazywania tolerancji przy określaniu zawartości ekstraktu w oznakowaniu produktu.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny, wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70 sklepów).
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pizzy oraz dań gotowych (w tym głównie dań makaronowych w sosach). Dodatkowo sprawdzono jakość użytych składników mlecznych. Kontrolą objęto 61 punktów gastronomicznych.