Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Deklaracja zawartości ekstraktu w oznakowaniu koncentratu pomidorowego

Kategoria: Składniki Żywności

Informacją charakteryzującą koncentrat pomidorowy i determinującą wybór konsumenta jest informacja o zawartości ekstraktu. 

Deklarując zawartość ekstraktu na opakowaniu, producent powinien wskazać konkretną wartość tego parametru. Oznakowanie jest jedyną informacją dostępną dla konsumenta, więc powinno precyzyjnie informować o jakości handlowej produktu.
Wskazywanie w oznakowaniu niedokładnej informacji o produkcie (w szczególności podawanie dwóch rozbieżnych deklaracji, tj. w nazwie produktu „koncentrat pomidorowy 30%” oraz dodatkowej informacji o zawartości ekstraktu wraz z tolerancją), wprowadza w błąd odnośnie jego charakterystyki i uniemożliwia konsumentom dokonania świadomego wyboru.
W przypadku dobrowolnego deklarowania zgodności produktu z Polską Normą PN-A-77601:1975 „Przetwory warzywne - Koncentrat pomidorowy” należy stosować jej postanowienia w całości, a nie wybiórczo. Norma ta nie przewiduje obowiązku wskazywania tolerancji przy określaniu zawartości ekstraktu w oznakowaniu produktu.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn