Dlaczego warto postawić na żywność barwiącą?
Kolor staje się obecnie jedną z najważniejszych cech produktu, która pozwala wyróżnić go na tle konkurencji. Instytut badawczy Market Insight określił „komunikację poprzez barwę” mianem jednego z dziesięciu najważniejszych trendów w branży spożywczej. Aby zaoferować konsumentowi produkt o atrakcyjnym wyglądzie oraz wyjść naprzeciw wymaganiom dotyczącym aspektów zdrowotnych, producenci żywności coraz częściej rezygnują ze stosowania dodatków w postaci barwników. Przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym, które zamierzają wpisać się w tę nową tendencję, powinny mieć na uwadze siedem następujących powodów, dla których warto postawić na naturalne sposoby barwienia żywności:
- Oczekiwania konsumentów
Współcześni konsumenci oczekują naturalności. Badania rynku spożywczego jasno wskazują, że coraz więcej osób poszukuje produktów bez sztucznych dodatków i tylko z naturalnymi składnikami, do których niewątpliwie należy żywność barwiąca.
- Jasne oznaczenie na etykiecie
Produkty spożywcze nadające barwę mogą być spożywane jako takie i dlatego nie są dodatkiem, mogą więc zostać oznaczone na etykiecie po prostu jako żywność. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie wymagań konsumentów, którzy oczekują jasnych i znanych list składników na kupowanych produktach.
- Klucz do spełnienia norm prawnych
Z punktu widzenia prawnego, barwienie żywności i napojów to temat bardzo złożony – specyficzne regulacje i normy różnią się w zależności od kraju i producenci nierzadko muszą dostosowywać się do licznych ograniczeń i limitów. Zastosowanie produktów nadających barwę jest prostym rozwiązaniem, które pozwala spełnić normy prawne na całym świecie, a zarazem dostosować etykietę do oczekiwań konsumentów.
- Szerokie zastosowanie
W ciągu ostatnich lat znacząco udoskonalono procesy produkcji żywności barwiącej. W chwili obecnej produkty te można stosować praktycznie we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego: począwszy od cukiernictwa, słodyczy i produktów mlecznych, przez piekarnictwo, aż po napoje i sosy. Dodatek owoców czy warzyw o właściwościach barwiących jest ponadto odpowiedni dla wegetarian i wegan, a także spełnia wymogi koszerności i halal.
- Szeroki wybór kolorów i wysoka wydajność
Spożywcze koncentraty barwiące są zbliżone do sztucznych i naturalnych barwników pod względem stabilności, trwałości, intensywności koloru i różnorodności. Na rynku dostępna jest żywność barwiąca w praktycznie wszystkich kolorach.
- Bezpieczeństwo żywności
Przemysł spożywczy musi mieć pełne zaufanie do wykorzystywanych składników pod względem ich jakości i bezpieczeństwa. W przypadku żywności barwiącej, kontroli podlega każdy etap produkcji, od optymalnej selekcji nasion, po wybór najlepszego momentu zbioru i szybkie przetworzenie surowca.
- Łatwość użycia
Zastosowanie żywności barwiącej zależy od wielu cech produktu, takich jak m.in. aktywność wody, pH, gęstość, zawartość wody czy tłuszczu. Istotna jest również jego trwałość i warunki przechowywania, proces produkcji, stosowane maszyny oraz temperatura. Jeśli weźmie się pod uwagę te elementy, a także wpływ pozostałych składników produktu, wykorzystanie żywności barwiącej nie jest skomplikowane.
Źródło:
Przeczytaj także
-
01.06.2018
Prozdrowotne właściwości barwników z owoców jagodowych
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność...
-
05.12.2016
W jaki sposób kolory pomagają nam w dokonywaniu wyborów?
Kolor czerwony oznacza „zielone światło – możesz to zjeść!” Zielony z kolei: „hmm, lepiej nie!”. Reguła zupełnie odwrotna niż schemat sygnalizacji świetlnej jednak pomagająca naszemu mózgowi dokonać wyboru...
-
02.12.2016
Naturalne barwniki w żywności - trendy
Konsumenci z całego świata domagają się od producentów, aby kolor oferowanych produktów był jak najbardziej naturalny.