Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dobry koniec 2020 roku dla producentów wołowiny

Kategoria: Biznes

Rok 2020 przyniósł producentom wołowiny dużą zmienność sytuacji rynkowej. Pierwsza połowa roku charakteryzowała się niską opłacalnością produkcji, głównie ze względu na COVID-19 i ograniczenia eksportowe. Z kolei w drugiej połowie roku obserwowano wzrost cen skupu i poprawę opłacalności produkcji.

Zmienne ceny skupu bydła

Według danych MRiRW przeciętna cena skupu bydła w 2020 r. wyniosła 6,17 PLN/kg, czyli o 0,3% mniej niż w poprzednim roku jednak sytuacja cenowa w poszczególnych miesiącach była zróżnicowana. W pierwszych dwóch miesiącach 2020 r. ceny wzrastały, na koniec lutego osiągając 6,30 PLN/kg. Od marca do maja ceny uległy obniżce o 7%, ze względu na tzw. pierwszą falę COVID-19 i związane z nią ograniczenie eksportu wołowiny, w szczególności do Włoch. W drugim półroczu obserwowano wzrost cen, które w grudniu wyniosły 6,43 PLN/kg i były o 3,5% wyższe w relacji rocznej.

Sytuacja na rynku wołowiny uzależniona głównie od eksportu

Polski sektor wołowiny w znacznym stopniu uzależniony jest od eksportu, gdyż ponad 80% produkowanego mięsa trafia za granicę. W związku z tym, szczególnie pierwsza fala epidemii spowodowała zmniejszenie sprzedaży świeżego i mrożonego mięsa wołowego, zarówno w ujęciu wartościowym, jak i wolumenowym.

Wpływ sytuacji epidemicznej Włoch

Spadek eksportu był szczególnie zauważalny w kwietniu 2020 r., kiedy to (według danych Eurostatu) wyeksportowano 118 tys. t świeżego i schłodzonego mięsa wołowego, o wartości 62,9 mln EUR, czyli odpowiednio o 24 i 19% mniej r/r. Z kolei sprzedaż mrożonej wołowiny wyniosła 62 tys. t, a jej wartość 18,2 mln EUR, czyli odpowiednio o 35 i 44% mniej r/r. Tak silny spadek eksportu wynikał głównie z sytuacji epidemicznej Włoch, które są naszym głównym odbiorcą tych produktów. W kolejnych miesiącach następowało stopniowe odbudowywanie eksportu.

Łącznie, według danych MRiRW w okresie od stycznia do października 2020 roku wyeksportowano 315 tys. t świeżego, schłodzonego i mrożonego mięsa wołowego, czyli o niespełna 2% mniej r/r.

Wzrost spożycia wołowiny w Polsce

Konsumpcja krajowa, pomimo obserwowanego w ostatnich latach ożywienia, nadal pozostaje na relatywnie niskim poziomie. Jak wynika z szacunków IERiGŻ bilansowe spożycie wołowiny w 2020 r. wyniosło około 4 kg, czyli aż o 67% więcej, niż w 2010 rok. Nadal jednak jest niższe niż przeciętnie w UE, czyli około 10 kg.

Prognozy na rok 2021

Oczekujemy, że wraz z pojawieniem się szczepionki, a także mniejszym niż w 2020 r. prawdopodobieństwem lockdownu nastąpi otwarcie HoReCa, zarówno w kraju, jak i za granicą. To z kolei, może przełożyć się na wzrost popytu na wołowinę w 2021 r., co pozytywnie wpłynie na opłacalność produkcji bydła.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.