Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dzień 23 września został uznany za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE zgodnie z wspólną deklaracją podpisaną przez Parlament Europejski, Radę i Komisję.
Inicjatywa ta wynika z Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej przyjętego przez Komisję Europejską 25 marca 2021 r., w którym zapowiedziano ogłoszenie takiego dnia w celu podniesienia poziomu świadomości społecznej na temat produkcji ekologicznej.
Więcej informacji znajduje się na stronach internetowych:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/IP_21_4821
https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_en
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka. Argumenty zebrali w raporcie badacze z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Komisja Europejska zatwierdziła pierwszy pakiet planów strategicznych WPR dla siedmiu państw: Danii, Finlandii, Francji, Irlandii, Polski, Portugalii i Hiszpanii.
Sprostowano polską wersję językową rozporządzenia dot. produkcji ekologicznej. Nowe brzmienie przepisów dotknie m.in. etykietowania.