Rosnące zainteresowanie dietą roślinną, globalna ekspansja patogenów oraz coraz bardziej złożony łańcuch dostaw sprawiają, że bezpieczeństwo żywności musi być stale analizowane z wyprzedzeniem. Najnowszy raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ujawnia siedem wschodzących zagrożeń, które mogą w nadchodzących latach wpłynąć na zdrowie konsumentów i stabilność rynku. Od pasożytów i toksyn powietrznych po zanieczyszczenia przemysłowe – eksperci sygnalizują, że czujność i dane są dziś ważniejsze niż kiedykolwiek.
Early Career Scientists Event 2025 - Food Safety for Tomorrow - zaproszenie do udziału dla młodych naukowców
Miło nam zakomunikować, że jednym z partnerów tegorocznego FoodFakty Summit będzie Instytut ILSI Europe. W ramach naszej współpracy zostaliśmy również partnerem medialnym wydarzenia:
Early Career Scientist Event 2025: Food Safety for Tomorrow – Uncovering Hidden Risks, Shaping Safer Futures, organizowanego przez ILSI Europe.
W imieniu ILSI Europe z przyjemnością zapraszamy młodych naukowców do udziału w tym inspirującym spotkaniu, które odbędzie się 10 października 2025 roku na Uniwersytecie Chemii i Technologii (UCT) w Pradze.
To wyjątkowa okazja, aby zaprezentować swoje innowacyjne badania w obszarze bezpieczeństwa żywności, żywienia i zrównoważonego rozwoju, a także nawiązać kontakty z czołowymi ekspertami i praktykami. W programie przewidziano sesje dotyczące m.in.:
- ukryte zagrożenia: nowe zanieczyszczenia w żywności i środowisku,
- przyszłość bezpieczeństwa żywności: nowe metody oceny ryzyka,
- bezpieczne i zrównoważone: ocena ryzyka białek alternatywnych,
- niewidoczne zagrożenia — lotne alergeny i toksyny w aromatach i substancjach smakowych.
W programie przewidziano także studium przypadku na żywo: od oceny ryzyka do zarządzania ryzykiem.
Wybrane abstrakty zostaną zaproszone do wygłoszenia 10-minutowych prezentacji, a organizatorzy pokryją koszty podróży i zakwaterowania. Dodatkowo przewidziano trzy nagrody: za najlepszą prezentację ustną, plakat oraz wideo.
Zachęcamy do zgłaszania swoich prac do 30 czerwca – to doskonała szansa na rozwój kariery i zdobycie widoczności w branży. Link do rejestracji
FoodFakty realizując swoją misję Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności wspiera to wydarzenie, promując rzetelną wiedzę i innowacje w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
Przeczytaj także
-
24.06.2025
Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw
W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin.
-
23.06.2025
Siedem nowych zagrożeń na radarze EFSA. Co niepokoi europejskich ekspertów?
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.