Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksperci FAO ocenili ryzyko mikrobiologiczne związane z gatunkami Clostridium w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Eksperci FAO na spotkaniu w Rzymie dokonali oceny ryzyka mikrobiologicznego związanego z gatunkami Clostridium w żywności. W spotkaniu uczestniczyli czołowi naukowcy i specjaliści ds. bezpieczeństwa żywności, którzy analizowali zagrożenia związane z Clostridium spp. oraz opracowywali strategie poprawy środków kontroli w przemyśle spożywczym.

Clostridium botulinum produkuje silne neurotoksyny

Rodzaj Clostridium obejmuje kilka szkodliwych bakterii, takich jak C. botulinum, C. perfringens i C. difficile, które są znane z powodowania poważnych chorób przenoszonych drogą pokarmową. Clostridium botulinum produkuje silne neurotoksyny, które mogą prowadzić do śmierci, podczas gdy C. perfringens powoduje mniej ciężkie choroby, ale jest powszechną przyczyną zatruć pokarmowych na całym świecie. Ponadto istnieją dowody na to, że żywność może być związana z epidemiologią zakażeń C. difficile, jednego z najczęstszych patogenów przewodu pokarmowego na świecie.

W przeciwieństwie do innych powszechnych bakteryjnych przyczyn chorób przenoszonych drogą pokarmową, Clostridia wytwarzają zarodniki, które mogą przetrwać przez długi czas i są odporne na powszechne środki kontroli bezpieczeństwa żywności, takie jak gotowanie, pasteryzacja i zabiegi przeciwdrobnoustrojowe, w tym środki dezynfekujące. Ogólnie rzecz biorąc, FAO stwierdziło, na podstawie dostępnych dowodów, że ścisła kontrola temperatury jest konieczna, aby zapobiec wzrostowi toksynotwórczych Clostridia, a ich wzrost można kontrolować za pomocą niektórych środków, takich jak sól, obniżone pH, obniżona aktywność wody, azotyn lub włączenie niektórych składników żywności o właściwościach hamujących.

W przypadku zakażenia C. perfringens najczęściej kojarzonymi produktami spożywczymi są mięso i drób , które sprzyjają rozmnażaniu się podczas nadmiernej temperatury. Kluczowymi środkami kontroli są utrzymanie kontroli temperatury i stosowanie formulacji produktów hamujących. C. perfringens  jest jedną z najczęstszych, ale niedostatecznie zgłaszanych przyczyn chorób żołądkowo-jelitowych przenoszonych przez żywność, często obejmującą duże ogniska związane z masowym cateringiem. Choroba jest wywoływana przez spożywanie żywności skażonej wegetatywnymi komórkami C. perfringens  w ilościach większych niż 8-log na porcję, a toksyna jest wytwarzana w jelitach, gdy komórki sporulują.

Eksperci FAO dokonali przeglądu najnowszych badań

FAO zidentyfikowała szereg luk w wiedzy i potrzeb dotyczących toksyn Clostridium przenoszonych przez żywność:

  • Niedostateczne zgłaszanie chorób przenoszonych drogą pokarmową wywoływanych przez Clostridium oraz konieczność poprawy globalnego nadzoru i badań nad chorobami przenoszonymi drogą pokarmową.
  • Rola i zakres, w jakim stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt gospodarskich przyczynia się do selekcji i namnażania bakterii C. difficile  u zwierząt gospodarskich oraz potrzeba naukowych podstaw dla środków kontroli bakterii C. difficile w gospodarstwach rolnych.
  • Potrzeba prostych, czułych, specyficznych, standaryzowanych, nie wymagających wykorzystania zwierząt i szybkich testów wykrywających toksynę botulinową, które rozpoznają wszystkie serotypy i podtypy oraz są dostępne do użytku w terenie.
  • Potrzeba bardziej czułych metod analitycznych do wykrywania botulizmu jelitowego.
  • Potencjalne zastosowanie probiotyków w celu zminimalizowania czasu trwania lub nasilenia zatrucia jadem kiełbasianym.
  • Potrzeba zweryfikowanych podejść do pokonywania przeszkód w przypadku nowej żywności i zmienionych receptur produktów w celu ograniczenia proliferacji drobnoustrojów i zwiększenia bezpieczeństwa żywności.

Spotkanie to stanowiło istotny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa żywności na poziomie globalnym, poprzez lepsze zrozumienie i kontrolę zagrożeń związanych z bakteriami Clostridium. Wnioski i rekomendacje ze spotkania mają na celu wspieranie krajów członkowskich FAO w opracowywaniu i wdrażaniu skutecznych strategii zarządzania ryzykiem związanym z tymi patogenami.

Źródło: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/f1242615-2dab-4d0b-a837-b6125d2c678c/content

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.