Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport wpływa na kierunki rozwoju przemysłu mleczarskiego w Polsce

Kategoria: Biznes

Wzrost produkcji

Rosnący skup mleka oraz prawdopodobnie mniejsza ilość surowca kierowana na mleko przerzutowe znajduje odzwierciedlenie we wzroście produkcji większości przetworów mleczarskich. Według danych GUS dla dużych przedsiębiorstw (zatrudniających co najmniej 50 osób) w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. produkcja mleka w proszku zwiększyła się w relacji rocznej o 8,5% do 165 tys. t. Warto zauważyć, że popyt na polski proszek na rynkach międzynarodowych był wysoki. Jego eksport w pierwszych trzech kwartałach br. zwiększył się aż o 24% (r/r) do 123 tys. t. Dodatkowo według danych Komisji Europejskiej produkcja proszków mlecznych w UE była o 1,8% mniejsza w relacji do pierwszych trzech kwartałów 2017 r.

Więcej masła w UE

W Polsce zwiększyła się również produkcja masła, która w pierwszych dziesięciu miesiącach br. była o 5,7% większa niż przed rokiem i wyniosła 184 tys. t. Dla porównania, w UE, w pierwszych trzech kwartałach wyprodukowano o 1,6% więcej masła niż przed rokiem. Podobnie jak w przypadku mleka w proszku, znacząco zwiększyła się sprzedaż masła i tłuszczów mlecznych na rynki zagranicznie – o 11% do 53 tys. t. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, że  w pierwszych dziesięciu miesiącach br. produkcja margaryn i produktów do smarowania spadła o 3,5% (r/r).

Sery dojrzewających i świeże

Czwarty rok z rzędu zwiększa się produkcja serów dojrzewających. W pierwszych dziesięciu miesiącach przedsiębiorstwa w Polsce wyprodukowały 287 tys. t tych produktów, tj. o 4,6% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. W nieco mniejszym stopniu, o 2,8% do 387 tys. t, zwiększyła się produkcja serów świeżych. Warto zauważyć, że w przypadku sprzedaży zagranicznej tych produktów, w pierwszych trzech kwartałach br. wolumen eksportu serów dojrzewających zwiększył się  o prawie 12% do 86 tys. t podczas gdy eksport serów świeżych był o 0,8% (r/r) mniejszy wyniósł 69 tys. t.

Niższe ceny w eksporcie

Z produktów płynnych wzrost produkcji w Polsce odnotowano jedynie w przypadku śmietany, której wytworzono 1,8 mln hl, o 2,9% więcej niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. Produkcja jogurtów była o 0,4% mniejsza i wyniosła 3,1 mln hl. W przypadku mleka płynnego (wraz z przerzutowym) odnotowano spadek produkcji o 1,4% do 26,7 mln hl.  Warto jednak zauważyć, że według danych Komisji Europejskiej w pierwszych trzech kwartałach 2018 r. produkcja mleka pitnego w Polsce była o 2,2% większa niż przed rokiem i wyniosła 1,3 mln t. Oznaczałoby to, że mniej mleka kierowane jest przede wszystkim do dalszej odsprzedaży jako mleko przerzutowe. Mimo większych wolumenów eksportu, w pierwszych trzech kwartałach 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski była o 0,2% niższa, wyniosła 1,57 mld EUR. Spadek wartości wynikał zatem przede wszystkim z niższych, niż przed rokiem, średnich cen uzyskiwanych w eksporcie.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.