Enzymy spożywcze: aktualizacja wytycznych naukowych
EFSA zaktualizowała wytyczne naukowe dotyczące przedkładania dokumentacji enzymów spożywczych do oceny bezpieczeństwa. Nowy dokument, który aktualizuje poprzednie wytyczne EFSA opublikowane w 2009 r., uwzględnia najnowsze osiągnięcia naukowe w różnych obszarach oceny ryzyka enzymów spożywczych.
Zawiera szczegóły dotyczące:
- nowych kryteriów charakterystyki mikroorganizmów wykorzystywanych do ich produkcji,
- zaktualizowaną metodologię szacowania narażenia z dietą,
- oraz warunki, w których nie są wymagane badania toksykologiczne.
Wytyczne zostały opublikowane wraz z raportem na temat wyników konsultacji społecznych przeprowadzonych na początku tego roku oraz powiązanych działań angażujących interesariuszy.
- Wytyczne naukowe dotyczące składania dokumentacji dotyczącej enzymów spożywczych
- Wynik konsultacji społecznych i innych działań mających na celu aktualizację wytycznych naukowych dotyczących składania dokumentacji dotyczących enzymów spożywczych
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
18.10.2021
EFSA: Epidemia salmonellozy związana z importowanymi produktami na bazie sezamu
Pięć krajów europejskich zgłosiło zakażenia Salmonellą związane ze spożywaniem produktów na bazie sezamu, takich jak tahini i chałwa importowanych z Syrii.
-
27.09.2021
EFSA i ECHA uruchomiły konsultacje w sprawie Glifosatu
EFSA i ECHA rozpoczęły równoległe konsultacje dotyczące wstępnych ocen naukowych glifosatu. Konsultacje potrwają 60 dni i wszystkie zainteresowane strony są zachęcane do udziału.
-
09.08.2021
Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” (#EUChooseSafeFood)
EFSA rozpoczęła kampanię informacyjną #EUChooseSafeFood. Kampania będzie oferować konsumentom praktyczne informacje, począwszy od pomocy w rozszyfrowaniu etykiet i zrozumieniu dodatków, aż po porady, dlaczego surowych ziemniaków nie należy przechowywać w lodówce.