Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Enzymy spożywcze: aktualizacja wytycznych naukowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA zaktualizowała wytyczne naukowe dotyczące przedkładania dokumentacji enzymów spożywczych do oceny bezpieczeństwa. Nowy dokument, który aktualizuje poprzednie wytyczne EFSA opublikowane w 2009 r., uwzględnia najnowsze osiągnięcia naukowe w różnych obszarach oceny ryzyka enzymów spożywczych.

Zawiera szczegóły dotyczące:

- nowych kryteriów charakterystyki mikroorganizmów wykorzystywanych do ich produkcji,

- zaktualizowaną metodologię szacowania narażenia z dietą,

- oraz warunki, w których nie są wymagane badania toksykologiczne.

Wytyczne zostały opublikowane wraz z raportem na temat wyników konsultacji społecznych przeprowadzonych na początku tego roku oraz powiązanych działań angażujących interesariuszy.

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.