Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ponad 130 osób zachorowało w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli w Słowenii pod koniec ubiegłego roku - ujawniły władze. Zaktualizowane wyniki dochodzenia zostały przedstawione przez władze w ostatnich dniach.
Administracja Republiki Słowenii ds. Bezpieczeństwa Żywności, Sektora Weterynaryjnego i Ochrony Roślin (UVHVVR) oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIJZ) stwierdziły, że przyczyną wybuchu epidemii było spożycie tatara z jednej firmy. Tatar ze steku zawierał surowe mielone (rozdrobnione) mięso wołowe.
Wcześniej ujawniono, że w kilku regionach kraju zachorowało 19 osób w wieku od 5 do 71 lat, a osiem z nich było hospitalizowanych.
W okresie od 12 do 26 listopada 2022 r. odnotowano 138 przypadków Salmonelli, w tym 70 kobiet i 68 mężczyzn. Średnia wieku pacjentów wynosiła 33 lata. Dane epidemiologiczne wykazały, że część chorych osób powiedziała, że przed zachorowaniem zjadła skażony tatar ze steku.
Spośród wszystkich chorych 94 osoby były potwierdzonymi laboratoryjnie, a 44 przypadkami prawdopodobnymi. Trzydzieści trzy osoby były hospitalizowane, ale nie odnotowano zgonów.
Większość chorych mieszkała w północno-wschodniej Słowenii, jak Maribor, Celje i Murska Sobota. Jedynie w regionie Nova Gorica nie odnotowano żadnych chorych.
Salmonella Enteritidis została wyizolowana z ponad 90 próbek kału, większość była podobna i uznano, że należy do tego samego skupiska. Próbka żywności również dała wynik pozytywny.
Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że ludzkie izolaty były ściśle powiązane genetycznie z czterema izolatami z próbek tatara stekowego, co oznacza, że było to prawdopodobne źródło infekcji.
Dochodzenie
Ostatni raport wykazał, że w listopadzie 2022 roku urzędnicy z UVHVR przeprowadzili pierwszą z kilku inspekcji i pobrali próbki z surowców i gotowych produktów w Fingušt Mesnine Štajerske, podejrzanej firmie. Sprawdzili również ogólne środki higieny oraz wdrożenie procedur HACCP.
Na podstawie wyników dodatnich na obecność Salmonelli w próbkach pobranych przez producenta po otrzymaniu informacji o problemie od sprzedawcy detalicznego, przedsiębiorstwo wycofało dwie partie tatara ze steku wołowego, aby zapobiec ewentualnym dalszym zakażeniom.
Mesnine Štajerske zostało ograniczone w zakresie sprzedaży żywności, która stwarzała ryzyko zakażenia Salmonellą. Środki zostały zniesione, gdy udowodniono bezpieczeństwo i wykazano, że żaden z pracowników nie był nosicielem bakterii. Zakład produkcyjny został zakwalifikowany do grupy wysokiego ryzyka, co oznacza częstsze kontrole i oficjalne pobieranie próbek.
Urzędnicy znaleźli niezgodność w liczbie próbek samokontroli pobranych przez biznes oraz potrzebę dodatkowej walidacji dat ważności dla tatara.
Pierwotna przyczyna zanieczyszczenia Salmonellą nie została zidentyfikowana, a po generalnym czyszczeniu nie stwierdzono już pozytywnych wyników.
Władze Słowenii poinformowały również Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) o wybuchu epidemii, ale żadne inne kraje nie zgłosiły powiązanych zakażeń.
Źródło:
https://www.gov.si/novice/2023-01-25-zakljucne-ugotovitve-preiskave-primerov-salmoneloze/
Przeczytaj także
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
Mięso dojrzewające nie stwarza żadnego dodatkowego ryzyka w porównaniu ze świeżym mięsem, jeśli dojrzewa w kontrolowanych warunkach, stwierdzili eksperci EFSA w opublikowanej dzisiaj opinii naukowej.
Dostępność żywności nie jest dziś zagrożona w Europie. Przystępność cenowa żywności jest jednak coraz większym problemem dla coraz większej liczby gospodarstw domowych o niskich dochodach.