Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonellozy w Słowenii – wyniki śledztwa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ponad 130 osób zachorowało w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli w Słowenii pod koniec ubiegłego roku - ujawniły władze. Zaktualizowane wyniki dochodzenia zostały przedstawione przez władze w ostatnich dniach.

Administracja Republiki Słowenii ds. Bezpieczeństwa Żywności, Sektora Weterynaryjnego i Ochrony Roślin (UVHVVR) oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIJZ) stwierdziły, że przyczyną wybuchu epidemii było spożycie tatara z jednej firmy. Tatar ze steku zawierał surowe mielone (rozdrobnione) mięso wołowe.

Wcześniej ujawniono, że w kilku regionach kraju zachorowało 19 osób w wieku od 5 do 71 lat, a osiem z nich było hospitalizowanych.

W okresie od 12 do 26 listopada 2022 r. odnotowano 138 przypadków Salmonelli, w tym 70 kobiet i 68 mężczyzn. Średnia wieku pacjentów wynosiła 33 lata. Dane epidemiologiczne wykazały, że część chorych osób powiedziała, że przed zachorowaniem zjadła skażony tatar ze steku.

Spośród wszystkich chorych 94 osoby były potwierdzonymi laboratoryjnie, a 44 przypadkami prawdopodobnymi. Trzydzieści trzy osoby były hospitalizowane, ale nie odnotowano zgonów.

Większość chorych mieszkała w północno-wschodniej Słowenii, jak Maribor, Celje i Murska Sobota. Jedynie w regionie Nova Gorica nie odnotowano żadnych chorych.

Salmonella Enteritidis została wyizolowana z ponad 90 próbek kału, większość była podobna i uznano, że należy do tego samego skupiska. Próbka żywności również dała wynik pozytywny.

Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że ludzkie izolaty były ściśle powiązane genetycznie z czterema izolatami z próbek tatara stekowego, co oznacza, że było to prawdopodobne źródło infekcji.

Dochodzenie

Ostatni raport wykazał, że w listopadzie 2022 roku urzędnicy z UVHVR przeprowadzili pierwszą z kilku inspekcji i pobrali próbki z surowców i gotowych produktów w Fingušt Mesnine Štajerske, podejrzanej firmie. Sprawdzili również ogólne środki higieny oraz wdrożenie procedur HACCP.

Na podstawie wyników dodatnich na obecność Salmonelli w próbkach pobranych przez producenta po otrzymaniu informacji o problemie od sprzedawcy detalicznego, przedsiębiorstwo wycofało dwie partie tatara ze steku wołowego, aby zapobiec ewentualnym dalszym zakażeniom.

Mesnine Štajerske zostało ograniczone w zakresie sprzedaży żywności, która stwarzała ryzyko zakażenia Salmonellą. Środki zostały zniesione, gdy udowodniono bezpieczeństwo i wykazano, że żaden z pracowników nie był nosicielem bakterii. Zakład produkcyjny został zakwalifikowany do grupy wysokiego ryzyka, co oznacza częstsze kontrole i oficjalne pobieranie próbek.

Urzędnicy znaleźli niezgodność w liczbie próbek samokontroli pobranych przez biznes oraz potrzebę dodatkowej walidacji dat ważności dla tatara.

Pierwotna przyczyna zanieczyszczenia Salmonellą nie została zidentyfikowana, a po generalnym czyszczeniu nie stwierdzono już pozytywnych wyników.

Władze Słowenii poinformowały również Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) o wybuchu epidemii, ale żadne inne kraje nie zgłosiły powiązanych zakażeń.

Źródło:

https://www.gov.si/novice/2023-01-25-zakljucne-ugotovitve-preiskave-primerov-salmoneloze/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.