Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fasola fava może zastąpić soję

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania przeprowadzone na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Kopenhaskiego, a opublikowane niedawno w czasopiśmie Foods pokazują, że fasola fava stanowi wielką obietnicę jako nie sojowe źródło białka roślinnego. Co więcej, fasola fava jest lepszą alternatywą dla środowiska. Wielu konsumentów od dawna oczekuje alternatywy soi, która jest bardzo obciążająca dla środowiska. Ta przesłanka była impulsem dla duńskich naukowców do znalezienia metody przetwarzania ziaren fasoli fava w taki sposób, abyśmy można ją było wytwarzać w postaci skoncentrowanego proszku proteinowego. Jedną z zalet fasoli fava jest to, że można ją uprawiać w zimniejszym klimacie jaki panuje np. w Danii.

Znacznie bardziej przyjazna dla klimatu

Ziarna fasoli fava lepiej nadają się do rozważań klimatycznych, ponieważ można je uprawiać lokalnie, w przeciwieństwie do soi, która jest uprawiana głównie w Stanach Zjednoczonych i Ameryce Południowej. Ponadto liczne gospodarstwa w Brazylii i Paragwaju oczyściły duże połacie lasów, aby stworzyć przestrzeń dla pól do uprawy soi. Miało to bardzo negatywne konsekwencje dla dzikiej przyrody, różnorodności biologicznej i emisji CO2.

Innym ważnym czynnikiem jest to, że w przeciwieństwie do fasoli fava, wiele gatunków soi jest genetycznie modyfikowanych, aby tolerowały herbicydy. W tym kontekście wielu konsumentów jest negatywnie nastawionych wobec soi i jej zgubnemu wpływowi na środowisko.

Nowa metoda pozyskiwania białka z fasoli fava

Aby znaleźć alternatywę soi, która bardzo obciąża środowisko, duńscy naukowcy przetestowali różne sposoby uprawy, szukając tych o największym potencjale do pozyskiwania białka, a jednocześnie prowadzić uprawy lokalnie. W duńskim klimacie fasola fava sprawdza się lepiej niż soczewica, amarantus, gryka czy komosa ryżowa.

Przy użyciu niezwykle unikalnej metody znanej jako „frakcjonowanie na mokro” naukowcom udało się skoncentrować białko fasoli fava i usunąć substancje, które w przeciwnym razie hamowałyby trawienie białka. Dzięki temu pożywne białko fasoli fava są łatwiej wchłaniane. Frakcjonowanie na mokro osiąga się poprzez zmielenie fasoli na mąkę, a następnie dodanie wody i zmieszanie mieszanki w zawiesinę. Potem łatwiej jest wyizolować mniej korzystne substancje i stworzyć zoptymalizowany produkt.

Wyniki pokazują, że ta metoda znacznie zwiększa zawartość białka. Ponadto dzięki przeprowadzonym testom widać, że białko to jest prawie tak łatwo trawione, jak w przypadku rozkładu białka z produktów zwierzęcych, takich jak mięso i jaja.

Konkurencyjny kolor, smak i faktura – znaczenie dla przemysłu spożywczego

Zawartość i jakość odżywcza białka to jedno, a smak to druga sprawa. Również tutaj fasola fava może konkurować z soją i innymi roślinnymi alternatywami białkowymi. Iben Lykke Petersen z zespołu naukowców wyjaśnia, że kiedy fasola fava jest przetwarzana prawidłowo, to jej białka zachowują swój naturalnie jasny kolor, a także neutralny smak i dobrą teksturę.

Producenci preferują produkt bez smaku, o neutralnym kolorze i zwartej teksturze. Fava spełnia, każdy z tych aspektów, w przeciwieństwie do białka z groszku, które często ma bardzo gorzki posmak.

Fasola Fava jest uprawiana głównie na Bliskim Wschodzie, w Chinach i Etiopii.

 

Źródło: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/3/322

https://www.science.ku.dk/english/press/news/2020/healthy-climate-news-fava-beans-could-replace-soy/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.