Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaktualizowała swój podręcznik dotyczący zdrowia i higieny osobistej dla managerów handlu detalicznego żywnością i pracowników branży spożywczej.
Podręcznik Employee Health and Personal Hygiene Handbook ma na celu zachęcenie do stosowania dobrych praktyk i zachowań, które mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów, takich jak Salmonella i norowirusy, przez pracowników przemysłu spożywczego, w tym skuteczne interwencje zapobiegające przenoszeniu na żywność i powierzchnie mające kontakt z żywnością. Zawiera on informacje w formacie pytań i odpowiedzi oraz formularze i tabele, które mogą okazać się przydatne przy szkoleniu personelu, a także do kontroli stanu ich zdrowia oraz kwestii związanych z higieną osobistą. Informacje zawarte w tym podręczniku zostały zaktualizowane w celu odzwierciedlenia najbardziej aktualnych, pełnych wytycznych zawartych w Kodeksie żywnościowym FDA z 2017 r. i zawierają następujące nowe uzupełnienia:
„Big 6” – wysoce zakaźne patogeny przenoszone przez pracowników
Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz FDA podają sześć wysoce zakaźnych patogenów, które mogą być łatwo przenoszone przez pracowników przemysłu spożywczego i powodować ciężkie choroby. Te sześć żywieniowych patogenów, znane również jako "Big 6" to: norowirus, wirus zapalenia wątroby typu A, Salmonella Typhi, Shigella spp., toksyna Shiga, Escherichia coli i Salmonella. Inne, mniej zakaźne patogeny, które mogą być również przenoszone przez pracowników przemysłu spożywczego na konsumentów poprzez skażoną żywność to Staphylococcus aureus, Salmonella spp. i Streptococcus pyogenes.
Co zawiera przewodnik?
Niniejszy podręcznik podkreśla połączenie trzech interwencji, które mogą być skuteczne w profilaktyce przenoszenia wirusów i bakterii przenoszonych przez żywność w zakładach spożywczych, w tym:
Jednoczesne stosowanie każdej interwencji pomoże zapobiec przenoszeniu się wirusów, bakterii i oocyst pierwotniaków od pracowników przemysłu spożywczego do konsumentów poprzez zanieczyszczoną żywność.
Właściwe zarządzanie zakładem spożywczym polega na dopilnowaniu, aby pracownicy sektora spożywczego nie pracowali, gdy są chorzy , a w zakładach wdrożone są procedury identyfikacji pracowników, którzy mogą przenosić patogeny przenoszone przez żywność do żywności, na innych pracowników i klientów. Kierownictwo musi upewnić się, że zarówno pracownicy sektora spożywczego, jak i pracownicy "warunkowi" są świadomi objawów dotyczących chorób przenoszonych drogą pokarmową. Kiedy pracownik przemysłu spożywczego lub warunkowy pracownik sektora spożywczego musi zgłaszać narażenie na chorobę przenoszoną przez żywność, objawy tej choroby lub diagnozę z nią związaną osobie odpowiedzialnej, która musi podjąć działania mające na celu zapobieganie przenoszeniu się bakterii przenoszonych przez żywność i/lub wirusy od zainfekowanego pracownika sektora spożywczego do żywności.
Aktualizacje podręcznika obejmują:
Przeczytaj także
Trzyletni projekt z udziałem 23 partnerów z 12 krajów ma na celu przyjrzenie się przyszłości europejskiego systemu bezpieczeństwa żywności.
Rolnicy uprawiający warzywa polegają na myciu po zbiorach w celu zmniejszenia liczby patogenów przenoszonych przez żywność. Nowe badania przeprowadzone na University of Georgia pokazują obiecującą redukcję tych patogenów - a także obniżenie kosztów pracy - poprzez stosowanie środków odkażających do produkcji, gdy warzywa są nadal na polach.
Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2018. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.