Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt UE FOODSAFETY4EU - przyszłość bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Trzyletni projekt z udziałem 23 partnerów z 12 krajów ma na celu przyjrzenie się przyszłości europejskiego systemu bezpieczeństwa żywności.

Działania, nazwane „FOODSAFETY4EU”, będą koordynowane przez Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR) we Włoszech. Prace mają potrwać od początku 2021 r. do końca 2023 r. z budżetem w wysokości 3 mln euro (3,5 mln USD).

Projekt umożliwi partnerom dostęp do zasobów i danych, synchronizację strategii badawczych w zakresie bezpieczeństwa żywności, dzielenie się i wymianę wiedzy naukowej oraz wkładu na rzecz przyszłości systemu bezpieczeństwa żywności w UE.

Zostanie utworzone Europejskie Forum Bezpieczeństwa Żywności, aby zagwarantować długoterminową współpracę między nauką, polityką a społeczeństwem. Grupy zaangażowane w projekt pochodzą z Włoch, Austrii, Belgii, Finlandii, Holandii, Niemiec, Czech, Rumunii, Portugalii, Albanii, Tunezji i Szwajcarii.

Różne pochodzenie partnerów projektu

Narzędzia cyfrowe, wspólnie opracowane strategie i modele komunikacji będą wspierać organy ds. Bezpieczeństwa żywności, agencje UE, decydentów, naukowców i społeczeństwo obywatelskie oraz przyczynią się do wzmocnienia podejścia UE do oceny ryzyka i komunikacji.

Projekt finansowany z programu Horizon 2020 obejmuje Ruokavirasto (Fiński Urząd ds. Żywności), Federalną Agencję ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (AFSCA) w Belgii, Urząd ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) w Portugalii, Europejską Radę Informacji o Żywności, FoodDrinkEurope, ISEKI-Food Association, Euro Co-op i Wageningen University w Holandii.

Jest to pierwszy projekt dofinansowany z programu „Wspieranie systemów bezpieczeństwa żywności w przyszłości” przez Komisję Europejską.

Obawy konsumentów dotyczące przejrzystości procesu oceny bezpieczeństwa naszej żywności, a także rozwój technologiczny i innowacje pokazały, że istnieje potrzeba refleksji nad systemem bezpieczeństwa żywności w UE w przyszłości” - czytamy w skrócie tematycznym.

Eksperci naukowi w dziedzinie bezpieczeństwa żywności będą współpracować ze specjalistami posiadającymi wiedzę w zakresie rozwijania i strukturyzowania uczestnictwa; zaangażowanie interesariuszy, komunikacja i tworzenie sieci kontaktów; e-platformy, inteligentne narzędzia i zarządzanie danymi; wdrażanie polityki bezpieczeństwa żywności oraz osoby reprezentujące przemysł spożywczy i paszowy, konsumentów i społeczeństwo.

Sieć 44 innych partnerów wspierających bezpieczeństwo żywności zapełni platformę i będzie współdziałać poprzez wyrażanie opinii, wymianę informacji, danych i raportów; udzielanie porad strategicznych i dzielenie się wynikami projektów.

Źródło: https://cordis.europa.eu/project/id/101000613

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.