Ftalany i inne plastyfikatory: plan prowadzenia oceny przez EFSA
EFSA opublikowała w dn. 24 listopada br. swój protokół naukowy dotyczący oceny zagrożeń związanych z substancjami plastyfikującymi stosowanymi w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM), określający zasady prowadzenia prac.
Protokół stanowi ostatni krok w pracach przygotowawczych EFSA do ponownej oceny zagrożeń dla zdrowia związanych z plastyfikatorami stosowanymi w różnych rodzajach materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. tworzywa sztuczne, guma i tusze) w całym łańcuchu żywnościowym (np. sprzęt do przetwarzania żywności i opakowania).
Takie plastyfikatory obejmują ftalany, substancje o podobnej strukturze oraz substancje stosowane w celu zastąpienia ftalanów w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Protokół, który został sfinalizowany na podstawie opinii publicznej, w przejrzysty sposób opisuje podejście, jakie naukowcy EFSA zastosują do pobierania i selekcji danych, a także do oceny i integracji dowodów na potrzeby oceny zagrożeń.
Naukowcy wykorzystają wyniki tych ocen zagrożeń w kolejnych ocenach ryzyka substancji, którym nadano priorytet , biorąc pod uwagę zaktualizowane szacunki narażenia (w tym narażenie z dietą, ogólne narażenie i udział w narażeniu z FCM).
Linki
- Protokół oceny zagrożeń w ramach oceny ryzyka ftalanów, substancji strukturalnie podobnych oraz substancji zastępczych potencjalnie stosowanych jako plastyfikatory w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Identyfikacja i ustalanie priorytetów na potrzeby oceny ryzyka związanego z ftalanami, substancjami o podobnej strukturze i substancjami zastępczymi potencjalnie stosowanymi jako plastyfikatory w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Protokół oceny narażenia w ramach oceny ryzyka ftalanów, substancji strukturalnie podobnych oraz substancji zastępczych potencjalnie stosowanych jako plastyfikatory w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
20.10.2022
Obesogeny – zanieczyszczenia żywności, które mogą przyczyniać się do epidemii otyłości
Badania naukowe wskazują, że poza predyspozycjami genetycznymi i stylem życia, istotną rolę w rozwoju otyłości mogą odgrywać także chemiczne zanieczyszczenia środowiskowe występujące powszechnie m.in. w żywności. Związki te określane są mianem „obesogenów”, ponieważ poprzez bezpośrednie (np. zwiększenie liczby komórek tłuszczowych), jak i pośrednie mechanizmy (np. modulowanie apetytu, zmianę tempa metabolizmu oraz zaburzenia mikrobioty jelitowej) mogą sprzyjać zwiększaniu masy ciała.
-
11.10.2022
Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustawy o odpadach
W dalszym ciągu trwają prace nad projektem regulacji dotyczących wprowadzenia systemu kaucji. Obecnie był on przedmiotem obrad Komitetu do Spraw Europejskich
-
20.05.2022
Ftalany i inne plastyfikatory: priorytety do ponownej oceny EFSA
Informacje zwrotne pozyskane z dwóch konsultacji publicznych pomogły naukowcom EFSA nadać priorytet ponownej ocenie substancji zmiękczających stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM) i zdefiniować protokół oceny narażenia konsumentów. W drugim etapie nastąpią pełne oceny ryzyka.