Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ftalany i inne plastyfikatory: plan prowadzenia oceny przez EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA opublikowała w dn. 24 listopada br. swój protokół naukowy dotyczący oceny zagrożeń związanych z substancjami plastyfikującymi stosowanymi w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM), określający zasady prowadzenia prac.

Protokół stanowi ostatni krok w pracach przygotowawczych EFSA do ponownej oceny zagrożeń dla zdrowia związanych z plastyfikatorami stosowanymi w różnych rodzajach materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. tworzywa sztuczne, guma i tusze) w całym łańcuchu żywnościowym (np. sprzęt do przetwarzania żywności i opakowania).

Takie plastyfikatory obejmują ftalany, substancje o podobnej strukturze oraz substancje stosowane w celu zastąpienia ftalanów w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Protokół, który został sfinalizowany na podstawie opinii publicznej, w przejrzysty sposób opisuje podejście, jakie naukowcy EFSA zastosują do pobierania i selekcji danych, a także do oceny i integracji dowodów na potrzeby oceny zagrożeń.

Naukowcy wykorzystają wyniki tych ocen zagrożeń w kolejnych ocenach ryzyka substancji, którym nadano priorytet , biorąc pod uwagę zaktualizowane szacunki narażenia (w tym narażenie z dietą, ogólne narażenie i udział w narażeniu z FCM).

Linki

Źródło: EFSA 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.