Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Do dziś nie ma dowodów na to, aby wirus grypy ptaków podtypu H5N8 przenosił się na ludzi.
Dotychczasowe badania i analizy wykonane w Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach i Laboratorium Referencyjnym w Padwie, przy użyciu m.in. technik sekwencjonowania genomu wirusa grypy ptaków, nie wykazały do dziś, aby w Polsce i innych krajach Europy, zarówno w obecnym sezonie grypowym, jak i poprzednich, wirusy grypy ptaków podtypu H5N8 występujące u drobiu i dzikich ptaków posiadały cechy genetyczne wskazujące na chorobotwórczość dla ludzi.
W odniesieniu do informacji medialnych, dotyczących komunikatu Rosyjskiej Federalnej Służby Nadzoru Ochrony Praw Konsumenta i Dobrobytu (Rospotrebnadzor) związanego z wykryciem w grudniu 2020 r. zakażeń wirusem grypy ptaków podtypu H5N8 u 7 osób na południu Rosji, dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach Krzysztof Niemczuk poinformował ministra rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorza Pudę, że na bieżąco monitoruje sytuację w tym zakresie, ściśle współpracując z unijnym laboratorium referencyjnym ds. grypy ptaków (EURL) w Padwie.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych.
W dniu 17 lutego 2021 r. służby weterynaryjne Polski i Serbii uzgodniły wzór świadectwa zdrowia dla oleju rybnego...
FSAI (irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował dokument w formie pytań i odpowiedzi dotyczący brexitu i jego wpływu na prawo żywnościowe w Irlandii. Z dniem 1 stycznia 2021 r. zakończył się okres przejściowy po opuszczeniu przez Zjednoczone Królestwo w dn. 1 lutego 2020 r. Wspólnoty Europejskiej.