Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN - Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności – podsumowanie II kw. 2023

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności

W II kw. br. Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 53 incydenty dotyczące bezpieczeństwa żywności dotyczące 58 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. 32 incydenty związane były z zagrożeniem biologicznym (Salmonella spp. (12 ), Listeria monocytogenes (6), Clostridium (3), E. coli (3), wirus zapalenia wątroby typu A (3), Norowirus (2), Bacillus cereus (1), pleśń (1), S. agalactiae (1 )); 10 z zawartością niezadeklarowanych alergenów/składników (mleko (3), orzeszki ziemne (3), jajko (1), musztarda (1), pistacje (1), soja (1)); 5 związanych z zagrożeniem chemicznym (kadm (1), cyjanek (1), metanol (1), patulina (1), solanina (1)); 4 z zagrożeniem fizycznym (metal (2), szkło (1), drewno (1)); i dwa o nieznanym zagrożeniu.

Kategorie żywności najczęściej objęte 53 incydentami w drugim kw. 2023 r. to: warzywa i przetwory warzywne (11), owoce i przetwory owocowe (8), mięso i przetwory mięsne (7), produkt złożony (6), zioła, przyprawy i przyprawy (3), mleko i produkty mleczne (3), orzechy i nasiona oleiste (3), przekąski, desery i inna żywność (3), cukier i wyroby cukiernicze (3), napoje alkoholowe (1), jaja i produkty jajeczne (1 ), ryby i inne owoce morza (1), rośliny strączkowe i rośliny strączkowe (1), produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego (1) oraz jedno nieznane źródło pożywienia.

Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN 35% incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu INFOSAN przez członków INFOSAN (awaryjne punkty kontaktowe i punkty kontaktowe), 28% tych incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania Komisji Europejskiej ds. Żywności i Pasz (RASFF), a 37% za pośrednictwem różnych kanałów WHO.

Incydenty te dotyczyły 58 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie zostały rozmieszczone w następujący sposób: 33 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, w obu Amerykach 7 z 47, we wschodniej części Morza Śródziemnego 6 z 21, na zachodnim Pacyfiku 6 z 21, w Afryce 3 z 35, a w Azji Południowo-Wschodniej 3 z 11.

Wielokrotne wycofanie mrożonych jagód z powodu wykrycia wirusowego zapalenia wątroby typu A

W drugim kwartale br. Sekretariat INFOSAN zareagował na kilka incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności związanych z mrożonymi jagodami w związku z wykryciem wirusowego zapalenia wątroby typu A. Jeden z incydentów dotyczył przypadków chorób w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA), co do których podejrzewano związek z produktami owocowymi z Meksyku. Sekretariat INFOSAN nawiązał współpracę z władzami Stanów Zjednoczonych Ameryki i Meksyku, prosząc o informacje dotyczące wdrożonych środków zarządzania ryzykiem i możliwej dalszej dystrybucji międzynarodowej.

Władze meksykańskie przekazały Sekretariatowi INFOSAN postęp swoich dochodzeń, które obejmowały wspólne dochodzenie z władzami USA, które obejmowało inspekcje na miejscu i pobieranie próbek. Na podstawie kontroli ustalono, że żadne przedsiębiorstwo w Meksyku nie przetwarzało podejrzanego produktu i nie wysyłało go do podmiotu w USA. W meksykańskich zakładach nie stwierdzono zamrożenia produktów. W pobranych próbkach nie stwierdzono pozytywnych wyników na obecność wirusa zapalenia wątroby typu A. Władze Meksyku potwierdziły również, że nie ma informacji epidemiologicznych na temat przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A na obszarze, na którym prowadzono produkcję jagód. Dodatkowe informacje są dostępne na stronie internetowej Krajowej Służby Zdrowia, Bezpieczeństwa i Jakości Rolno-Spożywczej Meksyku (Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria).

Władze w USA potwierdziły, że istnieje 10 przypadków prawdopodobnie związanych ze spożyciem przedmiotowych produktów obecnych w czterech stanach. Szczep jest identyczny z tym, który spowodował w 2022 r. wybuch chorób przenoszonych przez żywność powiązanych ze świeżymi ekologicznymi truskawkami z Meksyku. Dochodzenia są nadal w toku. Sekretariat INFOSAN będzie w dalszym ciągu angażował członków INFOSAN w miarę udostępniania większej ilości informacji.

Źródło: WHO

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.