Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN – podsumowanie III kw. 2023

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wstęp

Bezpieczeństwo żywności jest sprawą najwyższej wagi na całym świecie, a najnowsze dane z Sekretariatu INFOSAN rzucają światło na częstość występowania incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności w trzecim kwartale 2023 roku. Niniejszy artykuł zagłębia się w szczegóły 46 incydentów w państwach członkowskich WHO, ujawniając rodzaje zagrożeń i kategorie żywności. Ponadto wybuch epidemii zatrucia jadem kiełbasianym we Francji podkreśla krytyczną potrzebę szybkiej reakcji w zakresie zdrowia publicznego i współpracy międzynarodowej.

Przegląd incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności

Zaangażowanie Sekretariatu INFOSAN w 46 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności w trzecim kwartale 2023 r. podkreśla różnorodność zagrożeń wpływających na bezpieczeństwo produktów spożywczych. Dominowały zagrożenia biologiczne: Salmonella spp. (12), Listeria monocytogenes (10), Clostridium botulinum (3), Bacillus cereus (2), Shigella spp. (2) E. coli (1),  Norowirus (1) Staphylococcus aureus (1). Niezadeklarowane alergeny i składniki (gluten (4), migdały (2), jajko (1), orzeszki ziemne (1)), zagrożenia fizyczne (plastik (2), metal (1), kamienie (1)) i chemiczne (kapsaicyna (1), chloropiryfos (1)) również odegrały rolę w zagrożeniu bezpieczeństwa żywności.

Kategorie żywności, których dotyczyły te incydenty, były równie zróżnicowane i obejmowały żywność złożoną (9), mięso i produkty mięsne (5), warzywa i produkty warzywne (5), ryby i owoce morza (4) , owoce i produkty owocowe (4), przekąski i desery (4), zioła i przyprawy (3), mleko i produkty mleczne (3), orzechy i nasiona (3), jaja i produkty pochodne (2), zboża i produkty zbożowe (1), napoje bezalkoholowe (1), cukier i wyroby cukiernicze (1). Szeroki zakres tych incydentów podkreśla znaczenie kompleksowych środków bezpieczeństwa żywności dla różnych rodzajów produktów.

Wybuch epidemii zatrucia jadem kiełbasianym we Francji

Szczególnie niepokojący incydent w trzecim kwartale 2023 r. miał miejsce we Francji, gdzie grupa przypadków zatrucia jadem kiełbasianym została powiązana z domowej roboty konserwowanymi sardynkami. Wybuch epidemii spowodował 15 podejrzanych przypadków, w tym jedną ofiarę śmiertelną, a ofiary pochodziły z różnych krajów. Wszystkie osoby dotknięte chorobą spożyły ten sam produkt w restauracji w Bordeaux, co podkreśla lokalny charakter epidemii.

Krajowe Centrum Referencyjne ds. Bakterii Beztlenowych i Botulizmu we Francji potwierdziło obecność toksyny Clostridium botulinum zarówno w próbkach krwii, jak i żywności. Szybkie działania lokalnych organów ds. zdrowia, w tym zajęcie wszystkich produktów z restauracji, w której doszło do wybuchu epidemii, pokazały znaczenie natychmiastowej interwencji w takich sytuacjach. Podjęto także starania w celu rozpowszechnienia informacji o zagrożeniach, mających na celu uświadomienie personelu medycznego oraz właściwych organów władzy na skalę światową.

Kluczowe fakty dotyczące botulizmu

Clostridium botulinum, bakteria rozwijająca się w warunkach niskiego poziomu tlenu, wytwarza silne toksyny znane jako toksyny botulinowe. Toksyny te należą do najbardziej śmiercionośnych substancji, powodując blokadę funkcji nerwów prowadzącą do paraliżu układu oddechowego i mięśniowego. Botulizm przenoszony przez żywność, wynikający ze spożycia niewłaściwie przetworzonej żywności, jest rzadką, ale potencjalnie śmiertelną chorobą wymagającą szybkiej diagnozy i leczenia antytoksyną.

Domowej roboty żywność w puszkach, konserwowana lub fermentowana stanowi szczególne ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, co wymaga zachowania szczególnej ostrożności podczas jej przygotowywania. Wybuch epidemii we Francji przypomina o niebezpieczeństwach związanych z takimi praktykami i podkreśla znaczenie przestrzegania rygorystycznych protokołów bezpieczeństwa żywności.

Wnioski

Dane INFOSAN i wybuch epidemii zatrucia jadem kiełbasianym we Francji podkreślają globalne wyzwania związane z incydentami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Czujność, współpraca międzynarodowa i szybka reakcja organów ds. zdrowia mają kluczowe znaczenie dla zapobiegania i łagodzenia skutków takich incydentów. Konsumenci muszą być na bieżąco informowani o praktykach związanych z bezpieczeństwem żywności i zachowywać ostrożność, zwłaszcza podczas obchodzenia się z żywnością domowej roboty lub konserwowaną.

Źródło: https://www.who.int/news/item/10-01-2024-infosan-quarterly-summary-2023-3

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.