INFOSAN – podsumowanie III kw. 2023
Wstęp
Bezpieczeństwo żywności jest sprawą najwyższej wagi na całym świecie, a najnowsze dane z Sekretariatu INFOSAN rzucają światło na częstość występowania incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności w trzecim kwartale 2023 roku. Niniejszy artykuł zagłębia się w szczegóły 46 incydentów w państwach członkowskich WHO, ujawniając rodzaje zagrożeń i kategorie żywności. Ponadto wybuch epidemii zatrucia jadem kiełbasianym we Francji podkreśla krytyczną potrzebę szybkiej reakcji w zakresie zdrowia publicznego i współpracy międzynarodowej.
Przegląd incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności
Zaangażowanie Sekretariatu INFOSAN w 46 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności w trzecim kwartale 2023 r. podkreśla różnorodność zagrożeń wpływających na bezpieczeństwo produktów spożywczych. Dominowały zagrożenia biologiczne: Salmonella spp. (12), Listeria monocytogenes (10), Clostridium botulinum (3), Bacillus cereus (2), Shigella spp. (2) E. coli (1), Norowirus (1) Staphylococcus aureus (1). Niezadeklarowane alergeny i składniki (gluten (4), migdały (2), jajko (1), orzeszki ziemne (1)), zagrożenia fizyczne (plastik (2), metal (1), kamienie (1)) i chemiczne (kapsaicyna (1), chloropiryfos (1)) również odegrały rolę w zagrożeniu bezpieczeństwa żywności.
Kategorie żywności, których dotyczyły te incydenty, były równie zróżnicowane i obejmowały żywność złożoną (9), mięso i produkty mięsne (5), warzywa i produkty warzywne (5), ryby i owoce morza (4) , owoce i produkty owocowe (4), przekąski i desery (4), zioła i przyprawy (3), mleko i produkty mleczne (3), orzechy i nasiona (3), jaja i produkty pochodne (2), zboża i produkty zbożowe (1), napoje bezalkoholowe (1), cukier i wyroby cukiernicze (1). Szeroki zakres tych incydentów podkreśla znaczenie kompleksowych środków bezpieczeństwa żywności dla różnych rodzajów produktów.
Wybuch epidemii zatrucia jadem kiełbasianym we Francji
Szczególnie niepokojący incydent w trzecim kwartale 2023 r. miał miejsce we Francji, gdzie grupa przypadków zatrucia jadem kiełbasianym została powiązana z domowej roboty konserwowanymi sardynkami. Wybuch epidemii spowodował 15 podejrzanych przypadków, w tym jedną ofiarę śmiertelną, a ofiary pochodziły z różnych krajów. Wszystkie osoby dotknięte chorobą spożyły ten sam produkt w restauracji w Bordeaux, co podkreśla lokalny charakter epidemii.
Krajowe Centrum Referencyjne ds. Bakterii Beztlenowych i Botulizmu we Francji potwierdziło obecność toksyny Clostridium botulinum zarówno w próbkach krwii, jak i żywności. Szybkie działania lokalnych organów ds. zdrowia, w tym zajęcie wszystkich produktów z restauracji, w której doszło do wybuchu epidemii, pokazały znaczenie natychmiastowej interwencji w takich sytuacjach. Podjęto także starania w celu rozpowszechnienia informacji o zagrożeniach, mających na celu uświadomienie personelu medycznego oraz właściwych organów władzy na skalę światową.
Kluczowe fakty dotyczące botulizmu
Clostridium botulinum, bakteria rozwijająca się w warunkach niskiego poziomu tlenu, wytwarza silne toksyny znane jako toksyny botulinowe. Toksyny te należą do najbardziej śmiercionośnych substancji, powodując blokadę funkcji nerwów prowadzącą do paraliżu układu oddechowego i mięśniowego. Botulizm przenoszony przez żywność, wynikający ze spożycia niewłaściwie przetworzonej żywności, jest rzadką, ale potencjalnie śmiertelną chorobą wymagającą szybkiej diagnozy i leczenia antytoksyną.
Domowej roboty żywność w puszkach, konserwowana lub fermentowana stanowi szczególne ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym, co wymaga zachowania szczególnej ostrożności podczas jej przygotowywania. Wybuch epidemii we Francji przypomina o niebezpieczeństwach związanych z takimi praktykami i podkreśla znaczenie przestrzegania rygorystycznych protokołów bezpieczeństwa żywności.
Wnioski
Dane INFOSAN i wybuch epidemii zatrucia jadem kiełbasianym we Francji podkreślają globalne wyzwania związane z incydentami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Czujność, współpraca międzynarodowa i szybka reakcja organów ds. zdrowia mają kluczowe znaczenie dla zapobiegania i łagodzenia skutków takich incydentów. Konsumenci muszą być na bieżąco informowani o praktykach związanych z bezpieczeństwem żywności i zachowywać ostrożność, zwłaszcza podczas obchodzenia się z żywnością domowej roboty lub konserwowaną.
Źródło: https://www.who.int/news/item/10-01-2024-infosan-quarterly-summary-2023-3
Przeczytaj także
-
30.10.2023
INFOSAN - Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności – podsumowanie II kw. 2023
W II kw. br. Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 53 incydenty dotyczące bezpieczeństwa żywności dotyczące 58 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO.
-
12.06.2023
Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności – podsumowanie I kw. 2023 - INFOSAN
INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 53 państw członkowskich WHO. Śledził też rozwój epidemii Salmonelli Mbandaka ST413 w wielu krajach związanej z produktami drobiowymi z Ukrainy.
-
15.02.2023
INFOSAN – podsumowanie IV kw. 2022 r.
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO.