Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak epigenetyka może pomóc ograniczyć straty plonów

Kategoria: Biznes

Dziedziczenie bez zmian w DNA

Naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield zbadali w jaki sposób rośliny przekazują kolejnym pokoleniom cechy odpowiedzialne za odporność na choroby. Po raz pierwszy udało się zidentyfikować w ich DNA konkretne loci o zmniejszonym stopniu metylacji, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Ten typ dziedziczenia zachodzi epigenetycznie, co oznacza, że nie pociąga ono za sobą zmian w strukturze samej podwójnej helisy. Rezultaty uzyskane przez międzynarodowy zespół badaczy z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec i Australii stanowią istotny dowód wspierający teorię, zgodnie z którą organizmy są w stanie przekazywać potomstwu złożone cechy niezależnie od zmian w budowie DNA.

Zwiększona odporność roślin

W badaniu udało się zlokalizować loci znajdujące się blisko centralnej części chromosomów, które kontrolują mechanizmy obronne roślin. Miejsca te odpowiedzialne są za odporność na mączniaka rzekomego, który wywoływany jest przez grzybopodobne patogeny. Co ważne, niewrażliwość na tę chorobę nie wiąże się z rozwojem niekorzystnych cech ani żadnymi innymi negatywnymi konsekwencjami, takimi jak zahamowanie wzrostu czy zwiększona podatność na stresory środowiskowe.

Potencjalne korzyści dla rolnictwa

Nasza praca pokazuje w jaki sposób rośliny wykorzystują potencjalnie odwracalną biochemiczną modyfikację DNA w celu przekazania potomstwu odporności na choroby. Mamy nadzieję, że nasze wyniki umożliwią dalsze badania, które pozwolą zrozumieć w jaki sposób te epigenetyczne zmiany wpływają na liczne geny odpowiedzialne za obronę roślin przed patogenami. Jesteśmy również gotowi do udziału w interdyscyplinarnych badaniach, dzięki którym moglibyśmy wykorzystać procesy epigenetyczne do zwiększenia odporności na choroby gatunków uprawnych, kluczowych dla przemysłu spożywczego na całym świecie”, mówi prof. Jurriaan Ton, koordynator badania.

Nowe narzędzie w walce z chorobami

Naukowcy od lat debatują czy rośliny posiadają zdolność przekazywania cech odporności na choroby kolejnym pokoleniom za pomocą mechanizmów epigenetycznych – liczymy, że nasze wyniki rzucą nowe światło na to kontrowersyjne zagadnienie, nazywane przez niektórych «czarną materią biologii»”, dodaje prof. Ton. Ma on też nadzieję, że badanie przeprowadzone przez jego zespół zachęci badaczy do dalszej eksploracji epigenetyki, która może okazać się skutecznym narzędziem w walce z chorobami roślin.

Źródła:

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 21.02.2019

    Sekwencjonowanie genomu pszenicy zakończone

    Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.

    Czytaj więcej
  • 30.10.2018

    Bezpieczeństwo i odpowiedzialność kluczem do zrównoważonego rolnictwa

    Główne wyzwania dzisiejszego świata to rosnąca populacja ludzi, kurczące się zasoby, zmiany klimatu. Te wyzwania stoją również przed rolnictwem, którego produktywność w ciągu najbliższych 25 lat powinna zwiększyć się o 60%, ale nie kosztem różnorodności biologicznej. Dlatego w produkcji wysokiej jakości żywności niezbędne są innowacyjne i bezpieczne narzędzia, takie jak nowoczesne maszyny i środki ochrony roślin...

    Czytaj więcej
  • 18.09.2018

    Większe plony dzięki bioinżynierii – jak cyjanobakterie mogą pomóc w rozwoju rolnictwa?

    Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Australijskiego (ANU) zdołali przenieść biologiczną maszynerię wychwytującą węgiel z cyjanobakterii do roślin – to przełomowe osiągnięcie bioinżynierii może przyczynić się do znacznego zwiększenia plonów m.in. pszenicy, roślin strączkowych czy manioku...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.