Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główne wyzwania dzisiejszego świata to rosnąca populacja ludzi, kurczące się zasoby, zmiany klimatu. Te wyzwania stoją również przed rolnictwem, którego produktywność w ciągu najbliższych 25 lat powinna zwiększyć się o 60%, ale nie kosztem różnorodności biologicznej. Dlatego w produkcji wysokiej jakości żywności niezbędne są innowacyjne i bezpieczne narzędzia, takie jak nowoczesne maszyny i środki ochrony roślin.
Rolnicy stoją obecnie przed trudnym zadaniem – mają zapewnić wystarczającą ilość wysokiej jakości żywności, po przystępnych cenach, z minimalnym wykorzystaniem niezbędnych zasobów. Z pomocą przychodzi im zrównoważone rolnictwo, realizowane poprzez integrowaną ochronę roślin, czyli połączenie najlepszych cech systemów rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. W integrowanej ochronie roślin wykorzystuje się wszystkie dostępne metody uprawy, w pierwszej kolejności agrotechniczne, mechaniczne, fizyczne i biologiczne, a dopiero gdy te zawiodą, rolnicy sięgają po chemiczne środki ochrony roślin.
Stosowanie środków ochrony roślin wymaga m.in. użycia odpowiedniego sprzętu i odzieży ochronnej. Zasada zachowania bezpieczeństwa dotyczy nie tylko wykonywania zabiegu ochrony roślin, ale także czasu przygotowania do oprysku oraz przechowywania pustych opakowań. Dlatego też Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stawiając na pierwszym miejscu bezpieczeństwo ludzi i środowiska, prowadzi liczne kampanie informacyjne i edukacyjne. PSOR od 2008 r. prowadzi akcję pod hasłem „Nie tylko plony potrzebują ochrony”. W ramach tej akcji zachęcamy do używania odpowiednio dobranej odzieży ochronnej. Zrównoważone rolnictwo to także odpowiedzialność za odpady opakowań środkach ochrony roślin. W trosce o środowisko od wielu lat edukujemy jak postępować z niebezpiecznymi odpadami. Służyć ma temu powstały w 2004 roku System Zbiórki Opakowań PSOR, który zapewnia odzysk, recykling i utylizację opakowań zgodnie z wymogami prawnymi. Innym, ważnym projektem realizowanym w Polsce jest projekt TOPPS, którego celem jest uwrażliwienie użytkowników środków ochrony roślin na kwestie ochrony wody i środowiska wodnego przed zanieczyszczeniami oraz popularyzowanie praktyk zapobiegających stosowaniu nadmiernej ilości środków ochrony roślin. Działamy kompleksowo na rzecz promocji odpowiedzialnego i nowoczesnego rolnictwa w Polsce. Do takiej postawy zachęcamy rolników, odbiorców i przetwórców płodów rolnych, organizacje branżowe, media oraz sieci handlowe.
Więcej na ten temat dowiedzą się Państwo podczas prezentacji dr Joanny Gałązki na V Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w dniu 6 listopada br. o godz. 14:50.
Zapisy oraz pełen harmonogram Kongresu dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
Temat ekstraktów botanicznych spotkał się z dużym zainteresowaniem czytelników portalu FoodFakty (czytaj więcej) oraz uczestników seminariów orgniazowanych Laboratorium Smaku&Zapachu – Food Design. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zdecydowałem się szerzej omówić temat aromatów oraz ekstraktów podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności organizowanego przez IFS Central & Eastern Europ 6listopada 2018 w Centrum Konferencyjnym Polin w Warszawie...
Światowa sława diety DASH rozpoczęła się 21 lat temu, kiedy to amerykańscy naukowy postanowili sprawdzić, jaka dieta obniża ciśnienie krwi i w tym celu przeprowadzili badanie o nazwie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dieta w Zapobieganiu i Leczeniu Nadciśnienia). Badanie to wykazało, że najlepsze efekty w obniżaniu ciśnienia u osób...
Rolnictwo zrównoważone to rolnictwo na miarę XXI wieku. Łączy w sobie najlepsze cechy rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. Takie zoptymalizowanie produkcji żywności jest jedynym sposobem na uzyskanie dużej ilości żywności o wysokiej jakości bez nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych. Przyczyniają się do tego nowoczesne środki ochrony roślin...