Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo i odpowiedzialność kluczem do zrównoważonego rolnictwa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główne wyzwania dzisiejszego świata to rosnąca populacja ludzi, kurczące się zasoby, zmiany klimatu. Te wyzwania stoją również przed rolnictwem, którego produktywność w ciągu najbliższych 25 lat powinna zwiększyć się o 60%, ale nie kosztem różnorodności biologicznej. Dlatego w produkcji wysokiej jakości żywności niezbędne są innowacyjne i bezpieczne narzędzia, takie jak nowoczesne maszyny i środki ochrony roślin.

Rolnicy stoją obecnie przed trudnym zadaniem – mają zapewnić wystarczającą ilość wysokiej jakości żywności, po przystępnych cenach, z minimalnym wykorzystaniem niezbędnych zasobów. Z pomocą przychodzi im zrównoważone rolnictwo, realizowane poprzez integrowaną ochronę roślin, czyli połączenie najlepszych cech systemów rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. W integrowanej ochronie roślin wykorzystuje się wszystkie dostępne metody uprawy, w pierwszej kolejności agrotechniczne, mechaniczne, fizyczne i biologiczne, a dopiero gdy te zawiodą, rolnicy sięgają po chemiczne środki ochrony roślin.

Stosowanie środków ochrony roślin wymaga m.in. użycia odpowiedniego sprzętu i odzieży ochronnej. Zasada zachowania bezpieczeństwa dotyczy nie tylko wykonywania zabiegu ochrony roślin, ale także czasu przygotowania do oprysku oraz przechowywania pustych opakowań. Dlatego też Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stawiając na pierwszym miejscu bezpieczeństwo ludzi i środowiska, prowadzi liczne kampanie informacyjne i edukacyjne. PSOR od 2008 r. prowadzi akcję pod hasłem „Nie tylko plony potrzebują ochrony”. W ramach tej akcji zachęcamy do używania odpowiednio dobranej odzieży ochronnej. Zrównoważone rolnictwo to także odpowiedzialność za odpady opakowań środkach ochrony roślin. W trosce o środowisko od wielu lat edukujemy jak postępować z niebezpiecznymi odpadami. Służyć ma temu powstały w 2004 roku System Zbiórki Opakowań PSOR, który zapewnia odzysk, recykling i utylizację opakowań zgodnie z wymogami prawnymi. Innym, ważnym projektem realizowanym w Polsce jest projekt TOPPS, którego celem jest uwrażliwienie użytkowników środków ochrony roślin na kwestie ochrony wody i środowiska wodnego przed zanieczyszczeniami oraz popularyzowanie praktyk zapobiegających stosowaniu nadmiernej ilości środków ochrony roślin. Działamy kompleksowo na rzecz promocji odpowiedzialnego i nowoczesnego rolnictwa w Polsce. Do takiej postawy zachęcamy rolników, odbiorców i przetwórców płodów rolnych, organizacje branżowe, media oraz sieci handlowe.

Więcej na ten temat dowiedzą się Państwo podczas prezentacji dr Joanny Gałązki na V Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w dniu 6 listopada br. o godz. 14:50. 

Zapisy oraz pełen harmonogram Kongresu dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz obszar: Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Autor: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

dr Joanna Gałązka, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin - ogrodniczka i blogerka, doktor nauk rolniczych. Propaguje odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin, zrównoważone rolnictwo i kuchnię bezodpadową. Jej ulubione rośliny to te, które da się zjeść. Na swoim blogu namawia więc do jedzenia nie tylko ciekawych warzyw i owoców, ale też kwiatów, chwastów i drzew.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn