Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo i odpowiedzialność kluczem do zrównoważonego rolnictwa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główne wyzwania dzisiejszego świata to rosnąca populacja ludzi, kurczące się zasoby, zmiany klimatu. Te wyzwania stoją również przed rolnictwem, którego produktywność w ciągu najbliższych 25 lat powinna zwiększyć się o 60%, ale nie kosztem różnorodności biologicznej. Dlatego w produkcji wysokiej jakości żywności niezbędne są innowacyjne i bezpieczne narzędzia, takie jak nowoczesne maszyny i środki ochrony roślin.

Rolnicy stoją obecnie przed trudnym zadaniem – mają zapewnić wystarczającą ilość wysokiej jakości żywności, po przystępnych cenach, z minimalnym wykorzystaniem niezbędnych zasobów. Z pomocą przychodzi im zrównoważone rolnictwo, realizowane poprzez integrowaną ochronę roślin, czyli połączenie najlepszych cech systemów rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. W integrowanej ochronie roślin wykorzystuje się wszystkie dostępne metody uprawy, w pierwszej kolejności agrotechniczne, mechaniczne, fizyczne i biologiczne, a dopiero gdy te zawiodą, rolnicy sięgają po chemiczne środki ochrony roślin.

Stosowanie środków ochrony roślin wymaga m.in. użycia odpowiedniego sprzętu i odzieży ochronnej. Zasada zachowania bezpieczeństwa dotyczy nie tylko wykonywania zabiegu ochrony roślin, ale także czasu przygotowania do oprysku oraz przechowywania pustych opakowań. Dlatego też Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stawiając na pierwszym miejscu bezpieczeństwo ludzi i środowiska, prowadzi liczne kampanie informacyjne i edukacyjne. PSOR od 2008 r. prowadzi akcję pod hasłem „Nie tylko plony potrzebują ochrony”. W ramach tej akcji zachęcamy do używania odpowiednio dobranej odzieży ochronnej. Zrównoważone rolnictwo to także odpowiedzialność za odpady opakowań środkach ochrony roślin. W trosce o środowisko od wielu lat edukujemy jak postępować z niebezpiecznymi odpadami. Służyć ma temu powstały w 2004 roku System Zbiórki Opakowań PSOR, który zapewnia odzysk, recykling i utylizację opakowań zgodnie z wymogami prawnymi. Innym, ważnym projektem realizowanym w Polsce jest projekt TOPPS, którego celem jest uwrażliwienie użytkowników środków ochrony roślin na kwestie ochrony wody i środowiska wodnego przed zanieczyszczeniami oraz popularyzowanie praktyk zapobiegających stosowaniu nadmiernej ilości środków ochrony roślin. Działamy kompleksowo na rzecz promocji odpowiedzialnego i nowoczesnego rolnictwa w Polsce. Do takiej postawy zachęcamy rolników, odbiorców i przetwórców płodów rolnych, organizacje branżowe, media oraz sieci handlowe.

Więcej na ten temat dowiedzą się Państwo podczas prezentacji dr Joanny Gałązki na V Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w dniu 6 listopada br. o godz. 14:50. 

Zapisy oraz pełen harmonogram Kongresu dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

dr Joanna Gałązka, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin - ogrodniczka i blogerka, doktor nauk rolniczych. Propaguje odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin, zrównoważone rolnictwo i kuchnię bezodpadową. Jej ulubione rośliny to te, które da się zjeść. Na swoim blogu namawia więc do jedzenia nie tylko ciekawych warzyw i owoców, ale też kwiatów, chwastów i drzew.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.