Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jedzenie mchu korzystne dla jelit?

Kategoria: Składniki Żywności

Podobny do beta-glukanu

Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował w mchu nowy rodzaj węglowodanów złożonych, który potencjalnie może mieć prozdrowotne właściwości. Badacze z australijskiego ARC Centrum Badań nad Ścianami Komórkowymi Roślin oraz amerykańskiego Uniwersytetu w Rhode Island opisują nowoodkryty polisacharyd jako podobny do znanego z dobroczynnego działania beta-glukanu, występującego w owsie i innych zbożach.

Roślinne geny

Naukowcy, pod kierownictwem prof. Rachel Burton z Uniwersytetu w Adelaide oraz prof. Alison Roberts z Uniwersytetu w Rhode Island, analizowali historię ewolucji beta-glukanu, kiedy przypadkiem dokonali tego obiecującego odkrycia. Beta-glukan to również polisacharyd, zaliczany do błonnika pokarmowego i wykazujący działanie korzystne dla zdrowia. W dużych ilościach spotkać można go w zbożach, takich jak owies i jęczmień, jednak nie wykazano jego obecności w mchu, mimo że rośliny te posiadają zbliżony materiał genetyczny.

Arabinoza i glukoza

Badacze przyjrzeli się bliżej jednemu z genów mchu, podobnemu do tych występujących w zbożach, aby sprawdzić czy może on wpływać na produkcję beta-glukanu. Jak mówi prof. Burton, „polimer, który odkryliśmy, to nowy polisacharyd złożony z cząsteczek dwóch cukrów – glukozy i arabinozy, nie zaś tylko glukozy, jak w przypadku beta-glukanu. Nazwaliśmy go arabinoglukanem i jesteśmy przekonani, że występujący w nim rodzaj wiązania chemicznego pomiędzy dwoma cukrami czyni go strukturalnie podobnym do beta-glukanu. Nie zalecamy spożywania mchu, natomiast uważamy, że ten nieznany dotąd związek ma bardzo duży potencjał, podobnie jak inne polisacharydy”. 

Przemysł, medycyna, zdrowie

Prof. Burton dodaje, że choć dokładna funkcja arabinoglukanu nie jest jeszcze zbadana, może on mieć właściwości, które okażą się korzystne dla zdrowia i warte wykorzystania w przemyśle lub medycynie, jak miało to miejsce w przypadku wielu znanych polisacharydów – celulozy jako surowca do wytwarzania papieru i bawełny albo ksylozy, służącej do produkcji suplementów i leków. „Nasze okrycie rodzi następujące pytanie: jak wiele innych polisacharydów, o których nic jeszcze nie wiemy, znajduje się w roślinach? Nie znamy wielu występujących w organizmach roślinnych związków, ponieważ nie zawsze łatwo je dostrzec. By móc skutecznie identyfikować nowe substancje, naukowcy potrzebować będą udoskonalonych narzędzi badawczych – nowych technik wykorzystujących przeciwciała i zaawansowanych metod mikroskopowych”, podsumowuje prof. Burton.

Źródło:

http://www.plantcell.org/content/early/2018/04/19/tpc.18.00082

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.