Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Składniki Żywności
apraszamy do zapoznania się z trzecią częścią trendów na rok 2022 pochodzących z zestawienia trendów przygotowanego przez EIT Food czyli części Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Zobacz też: Część 3
Wzrost roli młodych ludzi jako aktywistów żywnościowych i propagatorów zmian
Wzrost aktywizmu młodzieżowego wzbudził w ostatnich latach powszechną uwagę, a system żywnościowy nie jest pod tym względem wyjątkiem. Młodzi ludzie wzywają do zmiany sposobu produkcji i konsumpcji żywności w Europie i domagają się miejsca przy stole decyzyjnym.
Mając to na uwadze, w 2022 r. prawdopodobnie więcej młodych ludzi rozpocznie działalność w branży rolno-spożywczej, wzrośnie konsumpcja świadoma ekologicznie w grupie demograficznej pokolenia Z oraz pojawią się nowe ruchy młodzieżowe w przestrzeni żywnościowej, klimatycznej i zdrowotnej. Na przykład w ramach inicjatywy EIT Food FutureFoodMaker pod koniec 2021 r. 10 młodych Europejczyków ogłosiło manifest dotyczący systemu żywnościowego, the Menu for Change, w którym wezwano europejskich decydentów i zainteresowane strony do wprowadzenia zmian w obszarach takich jak ograniczenie marnotrawienia żywności, rolnictwo i edukacja żywieniowa. Aktywiści planują rozszerzyć swoją działalność w 2022 r., a także wzywają wszystkich europejskich konsumentów do podjęcia indywidualnych kroków w celu wprowadzenia zmian. „Jemy trzy razy dziennie, co oznacza, że możemy mieć wpływ trzy razy dziennie, 365 dni w roku”, powiedziała FutureFoodMaker Chloé Dorin w odcinku podcastu Food Fight (9).
W rzeczywistości nasze badania wykazały, że zrównoważony rozwój żywności stał się ważniejszy dla dwóch trzecich (64%) osób w wieku 18-24 lat w Europie w ciągu ostatniego roku (10). W rezultacie organizacje rolno-spożywcze muszą zareagować w 2022 r., aby wzmocnić głos młodych ludzi i włączyć ich w decyzje dotyczące przyszłości żywności.
„Młodzi ludzie powinni nadal walczyć o przyszłość żywności, a interesariusze sektora spożywczego muszą aktywnie angażować młodych ludzi w rozmowy na temat żywności jako standard”.
Dr. Andy Zynga, CEO of EIT Food, and Sasha Cohen Ioannides, FutureFoodMaker (1)
Jak stwierdził Mike Nkhombo Khunga, światowy orędownik odżywiania, „nigdy wcześniej żadne pokolenie nie było tak proaktywne w sposobie, w jaki myślimy o jedzeniu i środowisku. W obecnej sytuacji młodzi ludzie mają odziedziczyć planetę, na której będzie o cztery stopnie cieplej, co zagraża dostępności i jakości żywności, a także powietrza, którym oddychają”. (11)
Źródła:
Źródło EIT: https://www.eitfood.eu/blog/post/top-5-european-food-trends-in-2022
Przeczytaj także
W ramach prognoz trendów żywieniowych na 2021 r. stwierdzono, że rynek białek alternatywnych będzie nadal zyskiwał na popularności wśród konsumentów.
Największy trend w systemie żywnościowym w 2022 r wytypowany przez społeczność EIT Food na platformie FoodHIVE - rolnictwo regeneratywne, którego celem jest poprawa zdrowia gleby i zwiększenie bioróżnorodności w gospodarstwach - prawdopodobnie zostanie bardziej rozpowszechnione przez duże gospodarstwa i zakłady w 2022 r.
Rok 2021 był przez wielu określany jako przełomowy rok dla transformacji systemu żywnościowego, ze sztandarowymi kamieniami milowymi, takimi jak pierwszy szczyt systemów żywnościowych ONZ, który podkreślił pilną potrzebę zmian i znaczenie współpracy. Jednak pojawiły się również głosy opisujące szczyt również jako chybiony, ze względu na postawienie problemu żwyności „nie wystarczająco wysoko w porządku obrad” w negocjacjach i dialogach na COP26 w listopadzie 2021 r.