Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisarz ds. Środowiska uważa, że bezpieczeństwo żywnościowe nie stanowi już problemu w UE

Kategoria: Biznes

Komisarz ds. Środowiska Virginijus Sinkevičius poddał w wątpliwość długotrwały prymat bezpieczeństwa żywnościowego nad aspektami środowiskowymi w obecnym systemie żywnościowym UE, sugerując że tradycyjne obawy mogą ustąpić takim kwestiom, jak zmiany klimatu, zrównoważony rozwój lub różnorodność biologiczna.

Bezpieczeństwo żywnościowe nie jest już poważnym problemem Unii Europejskiej - uważa Komisarz ds. Środowiska Virginijus Sinkevičius. Dodał, że w europejskim systemie żywnościowym dominują inne wyzwania, takie jak marnotrawienie żywności, nadmierna konsumpcja, otyłość i ogólny wpływ na środowisko.

Na potwierdzenie swojej teorii, przytoczył brak załamania łańcucha dostaw podczas pandemii COVID-19, z wyjątkiem braku kilku produktów, takich jak szparagi lub wino. Pandemia COVID-19 pokazała odporność łańcucha dostaw żywności w UE - mocno podkreślił.

Virginijus Sinkevičius uważa, że najlepszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w najbliższej przyszłości jest jak najszybsze przejście na bardziej zrównoważone systemy produkcji żywności, aby stawić czoła dramatycznym wyzwaniom, jakimi są zmiany klimatu i utrata różnorodności biologicznej.

WPR i strategia UE dotycząca bezpieczeństwa żywności

Jego stanowisko wywołało jednak pewne kontrowersje, ponieważ bezpieczeństwo żywnościowe jest koncepcją zapisaną w traktatach i wraz ze wsparciem rolników zajmuje centralne miejsce w głównym unijnym programie dopłat do rolnictwa, wspólnej polityce rolnej (WPR), która jest również jednym z największych wydatków wraz z polityką spójności.

Komisja podkreśliła, że zarówno bezpieczeństwo żywnościowe, jak i wdrożenie europejskiego zielonego porozumienia, to dwa kluczowe aspekty w propozycji zwiększenia wydatków na rolnictwo w następnym długoterminowym budżecie UE.

Na początku tego miesiąca komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski podkreślił przed unijnymi ministrami rolnictwa strategiczne znaczenie rolnictwa i WPR dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Europie.

Posłowie PE nie zareagowali natychmiastowo na uwagi Sinkevičiusa, ale już kilkakrotnie wyrażali wątpliwości co do wpływu, jaki nowa sztandarowa polityka żywnościowa Komisji - strategia Farm to Fork (F2F) - będzie miała na bezpieczeństwo żywnościowe. Przewodniczący COMAGRI, niemiecki eurodeputowany Norbert Lins, skomentował po opublikowaniu strategii, że jej celem powinno być zapewnienie, aby europejski system rolno-spożywczy nadal zapewniał bezpieczeństwo żywnościowe.

Rolnicy odgrywają absolutnie istotną rolę w zachowaniu różnorodności biologicznej

Młody litewski komisarz został przepytany przez eurodeputowanych na temat jednej z jego głównych kompetencji jako komisarza ds. Środowiska - strategii ochrony różnorodności biologicznej, która jest wpisana w europejski Zielony Ład. Według niego, dążenie do ambitnych celów Zielonego Ładu nie oznacza tworzenia przeszkód w wychodzeniu z największego szoku gospodarczego, jaki UE i świat kiedykolwiek widziały. Przeciwnie, oznacza to stworzenie warunków dla naszych gospodarek, aby rozwinąć tak potrzebną odporność - powiedział.

W niedawnym wywiadzie dla EURACTIV.com Sinkevičius powiedział, że utrzymanie przyrody w zdrowiu i przywracanie naszego naturalnego kapitału jest podstawą zrównoważonego rozwoju, co teraz jest jeszcze ważniejsze dla zwiększenia naszej odporności. Inwestowanie w naturę oznacza zatrudnienie i możliwości biznesowe - podkreślił.

Wg Virginijusa Sinkevičiusa czas wysokiego bezrobocia i niskich stóp procentowych to idealny moment na inwestowanie w projekty, takie jak przywracanie przyrody, obszary chronione, rolnictwo ekologiczne oraz zielona i niebieska infrastruktura, a ochrona ekosystemów oznacza także przyczynianie się do odporności lokalnej gospodarki.

Odpowiedział eurodeputowanym, że rolnicy odgrywają absolutnie istotną rolę w zachowaniu różnorodności biologicznej. Bez nich nie ma strategii różnorodności biologicznej.

 

Źródło: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/food-security-is-no-longer-an-issue-in-the-eu-says-commissioner/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.