Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisarz ds. Środowiska Virginijus Sinkevičius poddał w wątpliwość długotrwały prymat bezpieczeństwa żywnościowego nad aspektami środowiskowymi w obecnym systemie żywnościowym UE, sugerując że tradycyjne obawy mogą ustąpić takim kwestiom, jak zmiany klimatu, zrównoważony rozwój lub różnorodność biologiczna.
Bezpieczeństwo żywnościowe nie jest już poważnym problemem Unii Europejskiej - uważa Komisarz ds. Środowiska Virginijus Sinkevičius. Dodał, że w europejskim systemie żywnościowym dominują inne wyzwania, takie jak marnotrawienie żywności, nadmierna konsumpcja, otyłość i ogólny wpływ na środowisko.
Na potwierdzenie swojej teorii, przytoczył brak załamania łańcucha dostaw podczas pandemii COVID-19, z wyjątkiem braku kilku produktów, takich jak szparagi lub wino. Pandemia COVID-19 pokazała odporność łańcucha dostaw żywności w UE - mocno podkreślił.
Virginijus Sinkevičius uważa, że najlepszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w najbliższej przyszłości jest jak najszybsze przejście na bardziej zrównoważone systemy produkcji żywności, aby stawić czoła dramatycznym wyzwaniom, jakimi są zmiany klimatu i utrata różnorodności biologicznej.
WPR i strategia UE dotycząca bezpieczeństwa żywności
Jego stanowisko wywołało jednak pewne kontrowersje, ponieważ bezpieczeństwo żywnościowe jest koncepcją zapisaną w traktatach i wraz ze wsparciem rolników zajmuje centralne miejsce w głównym unijnym programie dopłat do rolnictwa, wspólnej polityce rolnej (WPR), która jest również jednym z największych wydatków wraz z polityką spójności.
Komisja podkreśliła, że zarówno bezpieczeństwo żywnościowe, jak i wdrożenie europejskiego zielonego porozumienia, to dwa kluczowe aspekty w propozycji zwiększenia wydatków na rolnictwo w następnym długoterminowym budżecie UE.
Na początku tego miesiąca komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski podkreślił przed unijnymi ministrami rolnictwa strategiczne znaczenie rolnictwa i WPR dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w Europie.
Posłowie PE nie zareagowali natychmiastowo na uwagi Sinkevičiusa, ale już kilkakrotnie wyrażali wątpliwości co do wpływu, jaki nowa sztandarowa polityka żywnościowa Komisji - strategia Farm to Fork (F2F) - będzie miała na bezpieczeństwo żywnościowe. Przewodniczący COMAGRI, niemiecki eurodeputowany Norbert Lins, skomentował po opublikowaniu strategii, że jej celem powinno być zapewnienie, aby europejski system rolno-spożywczy nadal zapewniał bezpieczeństwo żywnościowe.
Rolnicy odgrywają absolutnie istotną rolę w zachowaniu różnorodności biologicznej
Młody litewski komisarz został przepytany przez eurodeputowanych na temat jednej z jego głównych kompetencji jako komisarza ds. Środowiska - strategii ochrony różnorodności biologicznej, która jest wpisana w europejski Zielony Ład. Według niego, dążenie do ambitnych celów Zielonego Ładu nie oznacza tworzenia przeszkód w wychodzeniu z największego szoku gospodarczego, jaki UE i świat kiedykolwiek widziały. Przeciwnie, oznacza to stworzenie warunków dla naszych gospodarek, aby rozwinąć tak potrzebną odporność - powiedział.
W niedawnym wywiadzie dla EURACTIV.com Sinkevičius powiedział, że utrzymanie przyrody w zdrowiu i przywracanie naszego naturalnego kapitału jest podstawą zrównoważonego rozwoju, co teraz jest jeszcze ważniejsze dla zwiększenia naszej odporności. Inwestowanie w naturę oznacza zatrudnienie i możliwości biznesowe - podkreślił.
Wg Virginijusa Sinkevičiusa czas wysokiego bezrobocia i niskich stóp procentowych to idealny moment na inwestowanie w projekty, takie jak przywracanie przyrody, obszary chronione, rolnictwo ekologiczne oraz zielona i niebieska infrastruktura, a ochrona ekosystemów oznacza także przyczynianie się do odporności lokalnej gospodarki.
Odpowiedział eurodeputowanym, że rolnicy odgrywają absolutnie istotną rolę w zachowaniu różnorodności biologicznej. Bez nich nie ma strategii różnorodności biologicznej.
Przeczytaj także
Mimo że o tej porze roku wysoka podaż i niskie ceny są typowe dla europejskiego rynku pomidora, to ograniczenia COVID-19 pozostają odczuwalne i wpływają na popyt.
Rolnictwo jeszcze nie stało przed tak dużymi wyzwaniami jak obecnie. Rośnie liczba ludności oraz zapotrzebowanie na żywność. Zgodnie z prognozowanym przyrostem ludności oczekuje się, że globalne zapotrzebowanie na żywność w nadchodzących dekadach wzrośnie nawet o 70%.
OECD-FAO prognozuje prawie 2-proc. spadek światowej produkcji mięsa w 2020 r. Obniżyć ma się również konsumpcja mięsa per capita.