Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koronawirus a otyłość – pilne zadanie dla przemysłu spożywczego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na zlecenie NHS – brytyjskiego systemu opieki zdrowotnej przeprowadzono audyt, w którym przeanalizowało wszystkie przypadki chorych na koronawirusa (do dn. 20 marca) na oddziałach intensywnej terapii w Wielkiej Brytanii. Audyt wykazał, że 63% pacjentów hospitalizowanych na intensywnej terapii w brytyjskich szpitalach z powodu koronawirusa to osoby z nadwagą, otyłe lub chorobliwie otyłe. Podczas gdy średni wiek osób cierpiących na najpoważniejsze objawy koronawirusa wynosi 64 lata, to 37% stanowią osoby poniżej 60 roku życia. Stwierdzenie, że osoby otyłe są narażone na poważne komplikacje ze strony COVID-19 to duże wyzwanie dla służby zdrowia, ponieważ 2/3 dorosłych w Wl. Brytanii należy do tej kategorii.

Otyłość pogłębia powiklania u chorych na koronawirusa

Badania wykazały, że osoby otyłe są bardziej narażone na poważne komplikacje lub umierają z powodu infekcji, takich jak grypa.

Lekarze twierdzą, że układ odpornościowy osób otyłych jest permanentnie w stanie zapalnym, a organizm wykorzystuje całą swoją energię do walki z zapaleniem, więc system obronny organizmu ma niewiele zasobów, aby bronić się przed nową infekcją, jaką jest COVID-19. Ludzie otyli mają również tendencję do spożywania pożywienia dostarczającego za mało błonnika i antyoksydantów, jak owoce i warzywa, które utrzymują układ odpornościowy w zdrowiu. Nadmiar wagi utrudnia rozszerzanie się i wdychanie tlenu przez przeponę i płuca, co może tłumaczyć, dlaczego płuca osób otyłych mają tendencję do szybszego pogarszania się stanu w momencie uderzenia nowego koronawirusa, w porównaniu z osobą zdrową.

Otyłość wśród populacji a rola i misja dla przemysłu spożywczego

Naukowcy są zdania, że pandemia koronawirusa powinna stać się impulsem dla przemysłu spożywczego do tworzenia i wprowadzania na rynek zdrowszych produktów żywnościowych i napojów. To właśnie oni mają duży wpływ na to co spożywają i jak odżywiają się konsumenci.

Przy tak dużej presji na system żywnościowy, to właśnie przemysł spożywczy może odegrać kluczową rolę w zapewnianiu konsumentom dostępu do różnych produktów spożywczych w ramach zrównoważonej diety, a także być platformą komunikacyjną z konsumentami dostarczając im wskazówek, jak komponować zdrowe i smaczne posiłki z produktów, które mogą znaleźć w sklepach.

Wielu naukowców, wśród nich prof. Christopher Elliott z Queen’s University Belfast, założyciel Institute for Global Food Security, przypomina, że środowisko naukowe od dawna ostrzegało, że nieodpowiednia dieta może poważnie odbić się na zdrowiu, wręcz być zabójcza.

Wielu ekspertów jest zdania, że czynniki antyzdrowotne niewłaściwej diety nakładają na przemysł spożywczy wręcz obowiązek tworzenia zdrowszych produktów, oczywiście wtedy gdy sytuacja z dostępnością żywności w sklepach i zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego zostanie opanowana i ustabilizowana.

 

Źródło: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8142005/Being-obese-raises-coronavirus-risk-Medics-warn-patients-high-BMI-likely-die.html

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.