Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na zlecenie NHS – brytyjskiego systemu opieki zdrowotnej przeprowadzono audyt, w którym przeanalizowało wszystkie przypadki chorych na koronawirusa (do dn. 20 marca) na oddziałach intensywnej terapii w Wielkiej Brytanii. Audyt wykazał, że 63% pacjentów hospitalizowanych na intensywnej terapii w brytyjskich szpitalach z powodu koronawirusa to osoby z nadwagą, otyłe lub chorobliwie otyłe. Podczas gdy średni wiek osób cierpiących na najpoważniejsze objawy koronawirusa wynosi 64 lata, to 37% stanowią osoby poniżej 60 roku życia. Stwierdzenie, że osoby otyłe są narażone na poważne komplikacje ze strony COVID-19 to duże wyzwanie dla służby zdrowia, ponieważ 2/3 dorosłych w Wl. Brytanii należy do tej kategorii.
Otyłość pogłębia powiklania u chorych na koronawirusa
Badania wykazały, że osoby otyłe są bardziej narażone na poważne komplikacje lub umierają z powodu infekcji, takich jak grypa.
Lekarze twierdzą, że układ odpornościowy osób otyłych jest permanentnie w stanie zapalnym, a organizm wykorzystuje całą swoją energię do walki z zapaleniem, więc system obronny organizmu ma niewiele zasobów, aby bronić się przed nową infekcją, jaką jest COVID-19. Ludzie otyli mają również tendencję do spożywania pożywienia dostarczającego za mało błonnika i antyoksydantów, jak owoce i warzywa, które utrzymują układ odpornościowy w zdrowiu. Nadmiar wagi utrudnia rozszerzanie się i wdychanie tlenu przez przeponę i płuca, co może tłumaczyć, dlaczego płuca osób otyłych mają tendencję do szybszego pogarszania się stanu w momencie uderzenia nowego koronawirusa, w porównaniu z osobą zdrową.
Otyłość wśród populacji a rola i misja dla przemysłu spożywczego
Naukowcy są zdania, że pandemia koronawirusa powinna stać się impulsem dla przemysłu spożywczego do tworzenia i wprowadzania na rynek zdrowszych produktów żywnościowych i napojów. To właśnie oni mają duży wpływ na to co spożywają i jak odżywiają się konsumenci.
Przy tak dużej presji na system żywnościowy, to właśnie przemysł spożywczy może odegrać kluczową rolę w zapewnianiu konsumentom dostępu do różnych produktów spożywczych w ramach zrównoważonej diety, a także być platformą komunikacyjną z konsumentami dostarczając im wskazówek, jak komponować zdrowe i smaczne posiłki z produktów, które mogą znaleźć w sklepach.
Wielu naukowców, wśród nich prof. Christopher Elliott z Queen’s University Belfast, założyciel Institute for Global Food Security, przypomina, że środowisko naukowe od dawna ostrzegało, że nieodpowiednia dieta może poważnie odbić się na zdrowiu, wręcz być zabójcza.
Wielu ekspertów jest zdania, że czynniki antyzdrowotne niewłaściwej diety nakładają na przemysł spożywczy wręcz obowiązek tworzenia zdrowszych produktów, oczywiście wtedy gdy sytuacja z dostępnością żywności w sklepach i zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego zostanie opanowana i ustabilizowana.
Przeczytaj także
Koronawirus powodujący COVID-19 pozostaje „żywy” przez kilka godzin w aerozolu, a także przez nawet kilka dni na powierzchniach, wynika z najnowszych badań opublikowanych w New England Journal of Medicine (NEJM). Wyniki te sugerują, że ludzie mogą nabyć wirusa poprzez powietrze i po dotknięciu skażonych przedmiotów.
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie
Skuteczna prewencja otyłości dzieci i młodzieży była tematem przewodnim tegorocznego Narodowego Kongresu Żywieniowego, odbywającego się w dniach 25-26 stycznia 2019 na Stadionie PGE Narodowym w Warszawie. Prelekcje i debaty eksperckie, wymiana doświadczeń, poszukiwanie efektywnych...