Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koszty i wynagrodzenia w branży mleczarskiej

Kategoria: Biznes

Struktura kosztów w branży mleczarskiej

W I połowie 2018 r., według danych PONT Info, w przedsiębiorstwach mleczarskich  zatrudniających co najmniej 10 osób koszty działalności ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo zwiększyły się w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem  o 5,9%. Warto jednak zauważyć, że wzrost ten był mniejszy niż w przetwórstwie żywności ogółem, w której wyniósł przeciętnie 8,0%.

Głównym składnikiem kosztów  w branży mleczarskiej są materiały, które w I połowie 2018 r. stanowiły 72% wszystkich kosztów ponoszonych przez przedsiębiorstwa. Koszty materiałowe w branży mleczarskiej mają większe znaczenie niż w przemyśle spożywczym ogółem, gdzie ich udział przeciętnie wyniósł 62%. W I połowie 2018 r. koszty materiałowe w branży mleczarskiej, w przeliczeniu na przedsiębiorstwo wzrosły o 5,7% (r/r).

Skup mleka to blisko połowa kosztów branży mleczarskiej

Podstawowym składaniem kosztów materiałowych jest skupowane mleko. W analizowanym okresie średnia cena skupu mleka w Polsce była o 1,2% wyższa niż w pierwszej połowie 2017 r., a wolumen skup zwiększył się o 2,9% co oznacza, że koszt skupu mleka zwiększył się o 4,1% - w mniejszym stopniu niż koszty materiałowe ogółem. Wartość skupionego w pierwszej połowie 2018 r. mleka stanowiła 48% kosztów działalności ogółem i 66% kosztów materiałowych.

Niewielki udział kosztów energii

W mleczarstwie, koszty energii (bez paliw) w relacji rocznej, w przeliczeniu na przedsiębiorstwo zwiększyły się o 7,7%. Co ciekawe stanowiły zaledwie 1,5% kosztów działalności ogółem. Oznacza to, że obserwowane w  drugiej połowie 2018 r. podwyżki cen energii w sposób bezpośredni wpłyną na rentowność firm tylko w niewielkim stopniu. Dla przykładu, aby zrekompensować koszty podwyżek cen energii o 100% należałoby obniżyć cenę skupu mleka o 4 grosze na litrze. Należy jednak zauważyć, że pośrednio, np. poprzez wzrost cen opakowań związanych ze wzrostem cen energii, siła wpływu tego czynnika na rentowość mleczarni może być większa.

Wzrost wynagrodzeń może być jednym z największych wyzwań branży mleczarskiej

W I połowie 2018 r. koszty wynagrodzeń w branży mleczarskiej w przeliczeniu na jednego zatrudnionego wzrosły o 7,8% (r/r), w mniejszym stopniu niż w branży spożywczej ogółem, gdzie wynagrodzenia wzrosły o 10,3% (r/r). Koszty wynagrodzeń w branży mleczarskiej stanowiły 5,8% wszystkich kosztów ponoszonych przez przedsiębiorstwa mleczarskie.

W perspektywie średnioterminowej sektor rolno spożywczy w Polsce powinien być przygotowany na dalszy wzrost kosztów operacyjnych, w tym w szczególności wynagrodzeń i energii. Z naszej strony zachęcamy do analiz wyzwań związanych z kosztami w ujęciu kompleksowym, z użyciem tzw. modelu biznesowego i planowania scenariuszowego. Dlatego też, firma Capful na zlecenie Banku BGŻ BNP Paribas przygotowała raport: „Agro ring – koszty w ujęciu scenariuszowym”, który można pobrać ze strony Banku.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.