Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kraje UE głosują za zakazem stosowania chloropiryfosu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Unia Europejska jest o krok bliżej do wprowadzenia zakazu stosowania chloropiryfosu pod koniec stycznia 2020, w czasie kiedy rejestracja pestycydu wygasa. W dniu 6 grudnia przedstawiciele z krajów UE zagłosowali za nieodnawianiem zatwierdzenia insektycydu fosforoorganicznego ze względu na obawy o zdrowie ludzi, w tym potencjalne skutki genotoksyczności i neurotoksyczności rozwojowej. Komisja Europejska prawdopodobnie sfinalizuje rozporządzenie w przyszłym miesiącu.

Stosowanie pestycydu

Rolnicy stosują środki na bazie chloropiryfosu do zwalczania owadów na licznych uprawach. Odmiana chemiczna, chloropiryfos metylowy, stosowana jest również na przechowywanych ziarnach i w pustych magazynach. Kraje członkowskie UE głosowały za nieprzedłużeniem rejestracji obu substancji.

Głosowanie następuje po ogłoszeniu w sierpniu przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stanowiska, że nie można ustalić bezpiecznego poziomu narażenia na chloropiryfos.

Grupy ekologiczne z zadowoleniem przyjmują decyzję UE. „Zakaz stosowania obu form chloropiryfosu jest ogromną wygraną dla zdrowego rozwoju dzisiejszych dzieci i przyszłych pokoleń” - stwierdza w oświadczeniu Génon K. Jensen, dyrektor wykonawczy organizacji Health and Environment Alliance.

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska dokonuje przeglądu bezpieczeństwa chloropiryfosu w ramach przyspieszonego procesu, ale nie jest jasne, kiedy agencja dokona ostatecznego ustalenia. Rejestracja pestycydów w USA ma zostać przedłużona w 2022 r. W lipcu EPA ogłosiła, że ​​chlorpiryfos może pozostać na rynku amerykańskim, podczas gdy agencja nadal go ocenia.

W 2015 r. EPA zaproponowała zakaz chloropiryfosu, powołując się na neurorozwojowe zagrożenia dla zdrowia dzieci, ale administracja Trumpa cofnęła tę decyzję w 2017 r. Niektóre stany USA nie czekają na EPA. Na przykład Kalifornia osiągnęła porozumienie z Corteva Agriscience w sprawie zakończenia sprzedaży chloropiryfosu w tym stanie do 6 lutego 2020 r. Pracownicy rolni w Kalifornii nie mogą posiadać ani używać chemikaliów po 31 grudnia 2020 r.

Źródło: Chemical & Engineering News

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.