Listerioza w Anglii i Walii podsumowanie 2020 – raport UK HSA
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) opublikowała raport, w którym podsumowano liczbę, dane demograficzne i wyniki kliniczne potwierdzonych przypadków listeriozy w Anglii i Walii w 2020 r. Krajowy nadzór nad listeriozą w Anglii i Walii jest prowadzony od 1992 r.
Listerioza to choroba przenoszona przez żywność, wywoływana przez bakterię Listeria monocytogenes. Bakterie te są szeroko rozpowszechnione w środowisku, a infekcja zwykle występuje po spożyciu skażonej surowej, schłodzonej lub gotowej do spożycia żywności i może powodować sporadyczne infekcje i wybuchy choroby. Odnotowano, że u osób z listeriozą objawy pojawiają się w okresie od 1 do 70 dni po spożyciu żywności skażonej Listeria monocytogenes. Ze względu na ciężkość zakażenia i wysoki wskaźnik śmiertelności przypadków listerioza jest ważnym problemem zdrowia publicznego.
Co wykazał raport?
Październik był szczytowym miesiącem zgłaszania listeriozy w 2020 r. Zbadano 2 ogniska (obejmujące 2 lub więcej powiązanych przypadków) listeriozy, a źródłem epidemii były pakowane kanapki podawane w szpitalach i wędzony łosoś, oba uważane za żywność wysokiego ryzyka dla listeriozy w grupach wrażliwych.
- W Anglii i Walii zgłoszono 124 przypadki listeriozy.
- Wskaźniki zapadalności na listeriozę były najwyższe u osób w wieku 80 lat i starszych.
- Częstość występowania listeriozy była niższa u mężczyzn niż kobiet, ale zgłoszone przypadki wśród mężczyzn w wieku 60-69 lat były 4 razy częstsze niż u kobiet w wieku 60-69 lat.
- Zakażenia u ciężarnych stanowiły jedną piątą wszystkich zgłoszonych przypadków, a 34,8% przypadków związanych z ciążą powodowało urodzenie martwego dziecka lub poronienie.
- Wśród przypadków listeriozy niezwiązanych z ciążą, zgon odnotowano w 29 przypadkach (29,3%), z których 17 (17,2%) było znanych jako przyczyna zgonu w akcie zgonu.
- Częstość występowania listeriozy była zróżnicowana geograficznie, z najniższą zachorowalnością na północnym zachodzie (0,15 na 100 000 ludności), a najwyższą w East Midlands (0,27 na 100 000 ludności).
- W Anglii zbadano 2 ogniska listeriozy, w tym ogólnokrajową epidemię związaną z wędzonym łososiem.
Ponieważ jest to infekcja przenoszona głównie przez żywność, świadomość na temat żywności wysokiego ryzyka dla grup szczególnie wrażliwych ma kluczowe znaczenie. Mała liczba zgłoszonych przypadków komplikuje interpretację trendu i wszelkie porównania z poprzednimi latami. Nadal konieczne jest, aby sporadyczne przypadki zachorowań i skupiska chorób nadal były monitorowane i badane, aby zapewnić ciągłą ocenę ryzyka w łańcuchu pokarmowym.
Przeczytaj także
-
28.03.2022
Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym
Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.
-
02.03.2021
Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria
Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań - wyjaśniają specjaliści z firmy Argenta.
-
23.02.2021
Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku wg Sterbios
Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.