Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Listerioza w Anglii i Walii podsumowanie 2020 – raport UK HSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) opublikowała raport, w którym podsumowano liczbę, dane demograficzne i wyniki kliniczne potwierdzonych przypadków listeriozy w Anglii i Walii w 2020 r. Krajowy nadzór nad listeriozą w Anglii i Walii jest prowadzony od 1992 r.

Listerioza to choroba przenoszona przez żywność, wywoływana przez bakterię Listeria monocytogenes. Bakterie te są szeroko rozpowszechnione w środowisku, a infekcja zwykle występuje po spożyciu skażonej surowej, schłodzonej lub gotowej do spożycia żywności i może powodować sporadyczne infekcje i wybuchy choroby. Odnotowano, że u osób z listeriozą objawy pojawiają się w okresie od 1 do 70 dni po spożyciu żywności skażonej Listeria monocytogenes. Ze względu na ciężkość zakażenia i wysoki wskaźnik śmiertelności przypadków listerioza jest ważnym problemem zdrowia publicznego.

Co wykazał raport?

Październik był szczytowym miesiącem zgłaszania listeriozy w 2020 r. Zbadano 2 ogniska (obejmujące 2 lub więcej powiązanych przypadków) listeriozy, a źródłem epidemii były pakowane kanapki podawane w szpitalach i wędzony łosoś, oba uważane za żywność wysokiego ryzyka dla listeriozy w grupach wrażliwych.

  • W Anglii i Walii zgłoszono 124 przypadki listeriozy.
  • Wskaźniki zapadalności na listeriozę były najwyższe u osób w wieku 80 lat i starszych.
  • Częstość występowania listeriozy była niższa u mężczyzn niż kobiet, ale zgłoszone przypadki wśród mężczyzn w wieku 60-69 lat były 4 razy częstsze niż u kobiet w wieku 60-69 lat.
  • Zakażenia u ciężarnych stanowiły jedną piątą wszystkich zgłoszonych przypadków, a 34,8% przypadków związanych z ciążą powodowało urodzenie martwego dziecka lub poronienie.
  • Wśród przypadków listeriozy niezwiązanych z ciążą, zgon odnotowano w 29 przypadkach (29,3%), z których 17 (17,2%) było znanych jako przyczyna zgonu w akcie zgonu.
  • Częstość występowania listeriozy była zróżnicowana geograficznie, z najniższą zachorowalnością na północnym zachodzie (0,15 na 100 000 ludności), a najwyższą w East Midlands (0,27 na 100 000 ludności).
  • W Anglii zbadano 2 ogniska listeriozy, w tym ogólnokrajową epidemię związaną z wędzonym łososiem.

Ponieważ jest to infekcja przenoszona głównie przez żywność, świadomość na temat żywności wysokiego ryzyka dla grup szczególnie wrażliwych ma kluczowe znaczenie. Mała liczba zgłoszonych przypadków komplikuje interpretację trendu i wszelkie porównania z poprzednimi latami. Nadal konieczne jest, aby sporadyczne przypadki zachorowań i skupiska chorób nadal były monitorowane i badane, aby zapewnić ciągłą ocenę ryzyka w łańcuchu pokarmowym.

Źródło: https://www.gov.uk/government/publications/listeria-monocytogenes-surveillance-reports/listeriosis-in-england-and-wales-summary-for-2020#:~:text=In%202020%2C%20124%20cases%20of,159%2C%202015%20to%202019

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

  • 28.03.2022

    Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym

    Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.

    Czytaj więcej
  • 02.03.2021

    Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria

    Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań - wyjaśniają specjaliści z firmy Argenta.

    Czytaj więcej
  • 23.02.2021

    Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku wg Sterbios

    Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.

    Czytaj więcej
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.