Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa baza danych mikroorganizmów obecnych w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na podstawie analizy setek produktów spożywczych międzynarodowy zespół naukowców stworzył bazę danych dotyczących drobnoustrojów występujących w żywności. Opis badań opublikowano niedawno w prestiżowym czasopiśmie Cell.

Największe tego typu badanie w historii

Curated Food Metagenomic Database (CFMD) jest wynikiem największego przeprowadzonego do tej pory badania nad mikroorganizmami obecnymi w żywności. Dane zawarte w bazie pozwolą na identyfikację i kontrolę patogenów, monitorowanie występowania drobnoustrojów na różnych etapach łańcucha żywnościowego, obserwację rozpowszechniania genów odpowiadających za antybiotykooporność, a także na poprawę właściwości probiotycznych produktów spożywczych.

Dane z 50 krajów

CFMD powstała w ramach pracy międzynarodowego konsorcjum MASTER, które przeanalizowało ponad 2500 metagenomów – definiowanych jako całość materiału genetycznego mikroorganizmów występujących w danym środowisku – związanych z produktami spożywczymi pochodzącymi z 50 krajów. Aż 1950 z nich zostało zsekwencjonowanych po raz pierwszy. Naukowcy zidentyfikowali 10 899 mikroorganizmów powiązanych z analizowanymi produktami, z których połowa była do tej pory nieznana. Jak się okazało, drobnoustroje te odpowiadają za 3% składu mikrobioty jelitowej osób dorosłych i aż 56% składu mikrobioty dzieci.

Wpływ na produkcję, trwałość i bezpieczeństwo żywności

„Mikroorganizmy występujące w żywności mogą mieć pozytywny bądź negatywny wpływ na proces jej produkcji, a także na jej trwałości oraz przenoszenie potencjalnych chorób”, mówi jeden z autorów publikacji, dr Abelardo Margolles z Hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych. „Tradycyjnie drobnoustroje z produktów spożywczych analizowano poprzez posiewy na podłożach mikrobiologicznych w szalkach, jednak proces ten jest powolny i nie nadaje się do hodowli wszystkich rodzajów mikroorganizmów”, w przeciwieństwie do nowoczesnych technik genomowych.

„Kamień milowy w rozwoju mikrobiologii żywności”

CFMD „stanowi kamień milowy w rozwoju mikrobiologii żywności”, podkreśla hiszpański naukowiec. „Pozwoli ona ekspertom na zmierzenie się z wyzwaniami, które do tej pory przysparzały trudności ze względu na niewielką ilość informacji o metagenomach w żywności znajdujących się w dostępnych bazach danych”, podsumowuje dr Margolles.

Źródła:

  1. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(24)00833-X
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Una-base-de-datos-revela-que-hay-en-el-microbioma-de-los-alimentos-que-comemos

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.