Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa metoda analizy antyoksydacyjnych właściwości owoców

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców z Almerii w Hiszpanii opracował narzędzie, które pozwala na detekcję związków bioaktywnych w owocach jagodowych oraz ocenę ich właściwości antyoksydacyjnych.

Substancje korzystne dla zdrowia

Jedną z istotnych gałęzi przemysłu żywnościowego jest pozyskiwanie korzystnych dla zdrowia substancji z surowców i półproduktów spożywczych. Wśród związków tych szczególną pozycję zajmują polifenole, w tym przede wszystkim flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Ich bogatym źródłem są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak owoce i warzywa. Zaprezentowany przez hiszpańskich badaczy system pozwala na pomiar aktywności antyoksydacyjnej owoców za pomocą woltamperometrii mikrocząstek. Jest to technika elektrochemiczna, która opiera się na bezpośrednim wprowadzeniu elektrod do badanego produktu i analizie przepływu elektronów w próbce.

Aktywność przeciwutleniaczy w owocach

Jedną z najbardziej interesujących z punktu widzenia zdrowotnego grupą flawonoidów są antocyjany – naturalne barwniki odpowiedzialne za czerwony, fioletowy czy ciemnoniebieski kolor różnego rodzaju owoców i kwiatów. Posiadają one silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego badacze skoncentrowali się właśnie na nich. „Udało nam się potwierdzić, że nasz system pozwala nie tylko na analizę związków fenolowych obecnych w owocach, ale również na ocenę ich interakcji z innymi substancjami, co jeszcze potęguje efekt przeciwutleniający”, mówi główna autorka publikacji, dr Irene Domínguez z Andaluzyjskiego Instytutu Badań i Szkoleń w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa.

„Duży potencjał” w sektorze rolno-spożywczym

Opracowana przez Hiszpanów technologia została z powodzeniem przetestowana na próbkach świeżych pomidorów i jagód, herbaty, a także liofilizowanych winogron czy malin. Pozwala ona na rozróżnianie i charakteryzowanie odmian owoców oraz metod ich uprawy – przed, jak i po zbiorze. „Biorąc pod uwagę duży potencjał wykorzystania naszego systemu w sektorze rolno-spożywczym, pracujemy obecnie nad jego optymalizacją i zastosowaniem w przypadku innych produktów pochodzenia roślinnego, zarówno świeżych, jak również przetworzonych”, podsumowuje dr Domínguez.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37820402/
  2. https://fundaciondescubre.es/noticias/validan-un-metodo-rapido-y-preciso-para-analizar-la-actividad-antioxidante-de-frutos-rojos/

Wybierz temat: Badania żywności Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.