Nowa, szybka metoda detekcji Salmonelli – efekt pracy naukowców
W maju br. w Journal of Molecular Diagnostics ukazał się artykuł prezentujący badania nad nową, wysoce czułą metodą detekcji oraz określania pięciu dominujących serotypów Salmonelli.
Australijscy naukowcy w artykule pt.: „Highly Sensitive and Specific Detection and Serotyping of Five Prevalent Salmonella Serovars by Multiple Cross-Displacement Amplification” zaprezentowali efekt swojej pracy - czuły i specyficzny test do wykrywania różnych serotypów Salmonelli, zaprojektowany w celu utorowania drogi do szybkiego określenia serotypu bezpośrednio z próbek. Według autorów artykułu metoda ta, to poprawa w stosunku do obecnych metod badawczych i może odegrać kluczową rolę w szybkim ustaleniu pochodzenia infekcji.
Ostatnie dane opublikowane przez CDC wskazują, że zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie Salmonella prowadzą do 1,35 mln zakażeń, 26 500 hospitalizacji i 420 zgonów rocznie w samych tylko Stanach Zjednoczonych. Mówi się, że podczas wybuchu epidemii szybkość i prostota testu jest bardzo ważna dla wykrycia określonych rodzajów bakterii, aby służba zdrowia publicznego mogła ustalić ich źródło.
Opis metody MCDA
Salmonella w próbce klinicznej lub spożywczej może być obecna w bardzo małych ilościach i dlatego wymaga bardzo czułych metod jej wykrywania. Amplifikacja izotermiczna, nazywana amplifikacją wielokrotnego przemieszczenia krzyżowego (MCDA) jest metodą, która umożliwia szybko wykryć bardzo małe ilości DNA. Ponadto jest wykonywana w jednej, stałej temperaturze, w przeciwieństwie do cyklicznych zmian temperatury wymaganych w innych metodach, takich jak np. PCR. Dzięki temu nadaje się ona do przeprowadzenia prostego, szybkiego i czułego testu wykrywania bakterii. Chociaż test MCDA na Salmonellę już istnieje, to nie można za jego pomocą rozróżniać różnych serotypów.
Naukowcy z University of New South Wales w Sydney w Australii opracowali badanie metodą MCDA dla każdego z siedmiu serotypów (podtypów) Salmonelli. Wszystkie te testy wykrywają zaledwie 10 kopii DNA i umożliwiają uzyskanie wyniku w ciągu około ośmiu minut. Jak twierdzą naukowcy testy te nie wymagają specjalistycznego sprzętu, co upraszcza ich przyszłe zastosowanie w warunkach klinicznych lub przemysłowych.
Testy są unikatowe, ponieważ zastosowane markery genowe zostały wybrane na podstawie analizy tysięcy genomów. W ten sposób markery te są przyszłościowym dowodem na określanie serotypu Salmonelli w erze niezależnych od kultury testów diagnostycznych.
Co różni nową metodę od tradycyjnych?
Tradycyjne metody rozróżniania serotypów Salmonelli polegają na wyhodowaniu bakterii z próbek, a następnie przetestowaniu ich w celu przypisania do serowaru. Badanie MCDA jest szybsze, ponieważ nie wymaga uprzedniego wyhodowania bakterii w hodowli. Może wykryć bardzo małe ilości DNA Salmonelli.
Chociaż istnieją setki serotypów Salmonelli, naukowcy do swoich badań wybrali pięć najczęściej występujących w Australii, które powodują ponad 85 proc. infekcji Salmonellą w tym kraju. Jednakże co najmniej dwa z tych serotypów są również najlepszymi serotypami Salmonelli na świecie, dlatego uważają oni, że wyniki te mają zastosowanie również do innych regionów geograficznych.
Źródło: https://jmd.amjpathol.org/article/S1525-1578(20)30050-7/pdf
Przeczytaj także
-
10.02.2020
Wybuch zakażeń Salmonella Enteritidis związanych z jajami w wielu krajach, czwarta aktualizacja 6 lutego 2020 r. Polskie produkty ponownie pod lupą EFSA i ECDC
Od wielu lat w UE / EOG trwa w wielu krajach epidemia Salmonella Enteritidis powiązana z jajami z Polski, właśnie ukazał się obszerny raport EFSA i ECDC
-
09.01.2020
Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health
Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.
-
18.12.2019
Salmonella - najczęstsza przyczyna wybuchów chorób przenoszonych przez żywność w UE
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC