Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.
Nowatorska sonda molekularna
Według badaczy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie „łatwy w użyciu” sensor opiera się na technice kolorymetrycznej z zastosowaniem nowatorskiej sondy molekularnej. Jest ona przecinana przez specyficzny dla Salmonelli enzym rozkładający RNA, co „pozwala na otrzymanie czułego, a jednocześnie prostego i przenośnego testu wykorzystującego koloidalne złoto”, wyjaśniają naukowcy.
Prostsza, szybsza metoda
Zakażenie żywności Salmonellą „zwykle potwierdzane jest kilka dni po tym, jak bakteria zostanie wykryta w laboratorium mikrobiologicznym za pomocą hodowli komórkowej”. Badacze z Kanady postanowili więc opracować innowacyjną metodę detekcji, wykorzystując hybrydową sondę DNA-RNA, która pozwala na szybkie i wiarygodne wykrywanie Salmonelli bez konieczności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej czy stosowania drogiej aparatury analitycznej.
Kolorymetria i koloidalne złoto
Zespół z Uniwersytetu McMaster najpierw opracował test fluorescencyjny z zastosowaniem hybrydowowej sondy, która stanowi substrat dla enzymu RNazy H, występującego w komórkach Salmonelli. Następnie technikę tę zaadaptowano na potrzeby przenośnego sensora, który wykorzystuje metodę kolorymetryczną opartą na koloidalnym złocie.
„Zaledwie jedna godzina inkubacji”
Według badaczy nowy system detekcji jest nie tylko „znacznie mniej skomplikowany niż inne metody wykrywania Salmonelli”, ale również dużo szybszy. „W przeciwieństwie do innych technik, w przypadku naszego sensora wysoce czuła detekcja Salmonelii – w próbce, przykładowo, mielonego mięsa wołowego – wymaga zaledwie jednej godziny inkubacji (…)”, podkreślają naukowcy.
Źródła:
Przeczytaj także
Od czerwca 2017 r. w pięciu krajach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG), Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) trwa utrzymująca się transgraniczna epidemia Salmonella Virchow ST16.
Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych ma obecność gatunku Salmonella. Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane.
Zwiększyła się liczba przypadków shigellozy, spowodowanej głównie przez Shigella sonnei, wśród podróżnych powracających z Wysp Zielonego Przylądka, została zgłoszona w UE/EOG, Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) od września 2022 r.