Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa, szybsza metoda wykrywania Salmonelli w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.

Nowatorska sonda molekularna

Według badaczy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie „łatwy w użyciu” sensor opiera się na technice kolorymetrycznej z zastosowaniem nowatorskiej sondy molekularnej. Jest ona przecinana przez specyficzny dla Salmonelli enzym rozkładający RNA, co „pozwala na otrzymanie czułego, a jednocześnie prostego i przenośnego testu wykorzystującego koloidalne złoto”, wyjaśniają naukowcy.

Prostsza, szybsza metoda

Zakażenie żywności Salmonellą „zwykle potwierdzane jest kilka dni po tym, jak bakteria zostanie wykryta w laboratorium mikrobiologicznym za pomocą hodowli komórkowej”. Badacze z Kanady postanowili więc opracować innowacyjną metodę detekcji, wykorzystując hybrydową sondę DNA-RNA, która pozwala na szybkie i wiarygodne wykrywanie Salmonelli bez konieczności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej czy stosowania drogiej aparatury analitycznej.

Kolorymetria i koloidalne złoto

Zespół z Uniwersytetu McMaster najpierw opracował test fluorescencyjny z zastosowaniem hybrydowowej sondy, która stanowi substrat dla enzymu RNazy H, występującego w komórkach Salmonelli. Następnie technikę tę zaadaptowano na potrzeby przenośnego sensora, który wykorzystuje metodę kolorymetryczną opartą na koloidalnym złocie.

„Zaledwie jedna godzina inkubacji”

Według badaczy nowy system detekcji jest nie tylko „znacznie mniej skomplikowany niż inne metody wykrywania Salmonelli”, ale również dużo szybszy. „W przeciwieństwie do innych technik, w przypadku naszego sensora wysoce czuła detekcja Salmonelii – w próbce, przykładowo, mielonego mięsa wołowego – wymaga zaledwie jednej godziny inkubacji (…)”, podkreślają naukowcy.

Źródła:

 

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/page/journal/15213773/homepage/press/202315press.html
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/191489/scientists-develop-rapid-salmonella-detector/?fbclid=IwAR2Mbe0Q0-bSECOb9-cyj27APC2ZEom0k4kn3ujNCkDZaFrbVABqGD05MZU

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.