Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa, szybsza metoda wykrywania Salmonelli w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.

Nowatorska sonda molekularna

Według badaczy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie „łatwy w użyciu” sensor opiera się na technice kolorymetrycznej z zastosowaniem nowatorskiej sondy molekularnej. Jest ona przecinana przez specyficzny dla Salmonelli enzym rozkładający RNA, co „pozwala na otrzymanie czułego, a jednocześnie prostego i przenośnego testu wykorzystującego koloidalne złoto”, wyjaśniają naukowcy.

Prostsza, szybsza metoda

Zakażenie żywności Salmonellą „zwykle potwierdzane jest kilka dni po tym, jak bakteria zostanie wykryta w laboratorium mikrobiologicznym za pomocą hodowli komórkowej”. Badacze z Kanady postanowili więc opracować innowacyjną metodę detekcji, wykorzystując hybrydową sondę DNA-RNA, która pozwala na szybkie i wiarygodne wykrywanie Salmonelli bez konieczności prowadzenia diagnostyki mikrobiologicznej czy stosowania drogiej aparatury analitycznej.

Kolorymetria i koloidalne złoto

Zespół z Uniwersytetu McMaster najpierw opracował test fluorescencyjny z zastosowaniem hybrydowowej sondy, która stanowi substrat dla enzymu RNazy H, występującego w komórkach Salmonelli. Następnie technikę tę zaadaptowano na potrzeby przenośnego sensora, który wykorzystuje metodę kolorymetryczną opartą na koloidalnym złocie.

„Zaledwie jedna godzina inkubacji”

Według badaczy nowy system detekcji jest nie tylko „znacznie mniej skomplikowany niż inne metody wykrywania Salmonelli”, ale również dużo szybszy. „W przeciwieństwie do innych technik, w przypadku naszego sensora wysoce czuła detekcja Salmonelii – w próbce, przykładowo, mielonego mięsa wołowego – wymaga zaledwie jednej godziny inkubacji (…)”, podkreślają naukowcy.

Źródła:

 

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/page/journal/15213773/homepage/press/202315press.html
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/191489/scientists-develop-rapid-salmonella-detector/?fbclid=IwAR2Mbe0Q0-bSECOb9-cyj27APC2ZEom0k4kn3ujNCkDZaFrbVABqGD05MZU

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.